«Κατσάδα» από τον Γερμανό ΥΠΕΞ στους συμπολίτες του: «Σηκωθείτε από τον καναπέ και πολεμήστε τον ρατσισμό»

«Κατσάδα» από τον Γερμανό ΥΠΕΞ στους συμπολίτες του: «Σηκωθείτε από τον καναπέ και πολεμήστε τον ρατσισμό»

Ο Χάικο Μάας «μαλώνει» τους Γερμανούς για την αδράνειά τους απέναντι στις ξενοφοβικές επιθέσεις στη Σαξονία - Εκφράζει φόβους ότι τα βίαια επεισόδια στο Κέμνιτς σπιλώνουν την εικόνα της χώρας 

neo-nazis-Germany
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κουνάει το.... δάκτυλο στους συμπολίτες του επισημαίνοντας ότι αδρανούν απέναντι στο θέμα του ρατσισμού.

Με αφορμή τα βίαια επεισόδια στο Κέμνιτς της Σαξονίας, με τους νεοναζί να συγκρούονται με ομάδες αριστερών μετά το θάνατό ενός 35χρονου Γερμανού ύστερα από συμπλοκές με αλλοδαπούς, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών εκφράζει φόβους για δυσφήμιση της χώρας.

«Σηκωθείτε από τον καναπέ και καταπολεμείστε τον ρατσισμό», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Bild».

«Πρέπει να αντιταχθούμε στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», υποστηρίζει ο Μάας καλώντας τους Γερμανούς πολίτες να αγωνιστούν περισσότερο για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. «Στη γενιά μου έχει δοθεί η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία... Εμείς δεν αγωνιζόμαστε γι αυτά, τα θεωρούμε αυτονόητα. Δυστυχώς, υπάρχει μια απάθεια στην κοινωνία μας που πρέπει να υπερνικήσουμε...Η εποχή της απάθειας πρέπει να τελειώσει», τόνισε.

«Αν ο χαιρετισμός του Χίτλερ εμφανίζεται σήμερα στους δρόμους μας, αυτό είναι κρίμα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μάας. «Τώρα όλη η κοινωνία καλείται να σώσει τη φήμη της Γερμανίας στον κόσμο: Πρέπει να αντιταχθούμε στην άκρα δεξιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νεοναζί και τους αντισημίτες. Μόνο τότε τα ξενοφοβικά εγκλήματα που βλάπτουν τη φήμη της Γερμανίας θα σταματήσουν».

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Καταρίνα Μπάρλι τόνισε στην εφημερίδα ότι η έρευνα στο Κέμνιτς θα πρέπει να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό εμπλέκονται τα δίκτυα ακροδεξιών οργανώσεων στις διαδηλώσεις και τις ξενοφοβικές εξεγέρσεις.

«Δεν ανεχόμαστε οι ακροδεξιοί να διεισδύουν στην κοινωνία μας», δήλωσε.

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιθώριο διαδηλώσεων το βράδυ του Σαββάτου, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες άτομα στο Κέμνιτς. Η μία οργανώθηκε από την ακροδεξιά που τάσσεται κατά των μεταναστών και η άλλη από αριστερά κινήματα.

Το Κέμνιτς στη Σαξονία αποτελεί εδώ και μια εβδομάδα θέρετρο συγκρούσεων μεταξύ νεοναζί και αριστερών. Συνεργείο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου «MDR» κατέθεσε μήνυση μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Ένα μέλος του συνεργείου τραυματίστηκε και ο εξοπλισμός του καταστράφηκε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης