Αυστραλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ

Αυστραλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ

Στη θέση του ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μόρισον

19943003
Ο Σκοτ Μόρισον αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Αυστραλίας, έπειτα  από την παραίτηση που υπέβαλε ο Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Ο τέως πρωθυπουργός φέρεται πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω των αυξανόμενων πιέσεων που δεχόταν τόσο από τους συναδέλφους του στο κόμμα των Φιλελευθέρων, όσο και από ορισμένους υπουργούς που απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν.

Η παραίτηση του Τέρνμπουλ, τον οποίο διαδέχεται στην ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο -έπειτα από το εσωκομματικό «πραξικόπημα» στους Φιλελεύθερους- ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μόρισον, ο οποίος επικράτησε οριακά στη σύγκρουση με τον Πίτερ Ντάτον (45 ψήφοι έναντι 40), πιθανόν θα σημάνει ότι θα χρειαστεί νέα τοπική εκλογική διαδικασία για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του στη βουλευτική έδρα του Σίδνεϊ. Σε περίπτωση ήττας των Φιλελεύθερων, το κυβερνών κόμμα χάνει την πλειοψηφία.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», τόνισε νωρίτερα ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ο Μόρισον θα γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, αφού αναδείχθηκε νικητής του εσωκομματικού πολέμου, έπειτα από μια ατέρμονη μάχη που προκάλεσε βαθιά ρήγματα στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019.

Η θέση του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε και ο ίδιος ανατρέψει τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015, γινόταν όλο και πιο επισφαλής τις τελευταίες ημέρες. Τελικά παραμέρισε υπέρ του Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον αρχηγό των «ανταρτών», τον Πίτερ Ντάτον. Μολαταύτα, η νίκη του Μόρισον μένει να φανεί αν θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο αυστραλιανό πολιτικό σκηνικό, καθώς δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί ανοίγουν την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης