Βρυξέλλες: Ανοίγει υπό όρους η πόρτα της ΕΕ για Σκόπια και Τίρανα - Στον «πάγο» η Τουρκία

commission_europeenne

Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας - «Κόλαφος» για την Τουρκία το κείμενο συμπερασμάτων, εκφράζει ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ, όπως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ζητείται, έως τον Ιούνιο του 2019, να υπάρξει πρόοδος στους τομείς της διαφθοράς, της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι πρώτες συζητήσεις της ΕΕ με Αλβανία και ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2019.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο εκφράζει στα συμπεράσματα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».

Παράλληλα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών, είναι «κόλαφος» για την Τουρκία και σε αυτό γίνεται αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και στις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τη συνεχιζόμενη και βαθιά ανησυχητική διολίσθηση του κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η ελευθερία της έκφρασης. Η επιδείνωση της ανεξαρτησίας και λειτουργίας της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, σημειώνεται, όπως και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί, κρατήσεις, φυλακίσεις και άλλα μέτρα με στόχο δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρήστες των social media.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τις σοβαρές ανησυχίες γι' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, όπως και για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. «Η Τουρκία πρέπει επειγόντως και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει αυτά και πολλά άλλα σοβαρά θέματα που επισημαίνονται στην έκθεση της Κομισιόν» τονίζει το κείμενο των συμπερασμάτων, και τονίζει ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος θέτει σε κίνδυνο τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι εξακολουθεί να περιμένει από την Τουρκία να δεσμευθεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και τους ειρηνικούς διακανονισμούς συμφωνιών. Επίσης, παραπέμποντας σε παλαιότερες αποφάσεις, καταδικάζει απερίφραστα τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των μελών της ΕΕ, σε θάλασσα, αέρα και έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Επιπλέον, καλεί την Αγκυρα να συμβάλει, για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ. Γι' αυτό έχουν ουσιαστικά “παγώσει” οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή κλείσιμο νέων κεφαλαίων, ούτε μπορεί να γίνει περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (11)

To θλιβερό είναι....

...πως πλεον δεν είναι ξεκαθαρο αν πραγματικά τα εννοείς αυτά ή αν τρολάρεις.

danaos

Αυτά για τους κυρίους των ΑΝΕΛ που ακόμη υποστηρίζουν,μηδέ του, ήδη, παραιτηθένος Μιχαηλίδη εξαιρουμένου,ότι η συμφωνία στις Πρέσπες δεν ισχύει.Κύριοι των ΑΝΕΛ,δε σας παίρνει άλλο. Όλοι,πια,ξέρουν ότι η συμφωνία έχει ισχύ και έχουν καταλάβει ότι η αυτή έγινε με τη δική σας συμβολή,έστω και αν δεν φέρει και δική σας υπογραφή.Η ψήφος σας στη Βουλή κατά της πρότασης δυσπιστίας της κυβέρνησης έστειλε στις Πρέσπες τους Τσιπροκοτζιάδες και έστησαν το πανηγύρι με τους αδελφούς τους Σκοπιανούς,ονομάζοντάς τους Μακεδόνες. Ακούσατε κανέναν να τους αποκαλεί Βόρειους Μακεδόνες? Σκέτο μακεδόνες,με ταυτότητα,εθνικότητα,γλώσσα μακεδονική, με Κοτζιά υπογραφή και γελάκια του Τσίπρα πλατιά,για την εκπλήρωση της Αριστεράς υποσχέσεων από παλιά.Περιμένετε,τώρα,ΑΝ και ΟΤΑΝ τη φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή να την καταψηφίσετε!Κύριοι των ΑΝΕΛ,και η κοροϊδία έχει και αυτή τα όριά της.

Τσ

Η Δανία κ η Ολλανδία αντιδρούν διότι οι εναπομείναντες Αλβανοί της Αλβανίας κ της βόρειας Μακεδονίας θα μεταναστεύσουν, η καλύτερα θα ταξιδέψουν ως Ευρωπαίοι πολίτες στις χώρες τους. Δεν πηραζει, ας φάνε κ αυτοί λίγο από πρώην κομμουνιστικά Βαλκάνια. Όχι όλο η Ελλάδα να τρώει τη φωλα. Επίσης για τους Αλβανούς που μένουν Ελλάδα. Πηγεντε εκεί να δείτε φιλοξενια. Στα σύνορα Ιταλίας γαλλιας οι Γάλλοι ΚΟΒΟΥΝ τα παπούτσια των μεταναστών στα Ιταλικα σύνορα για να μην μπορέσουν να διασχισουν τα σύνορα περπατοντας. Οι Δανοί έκλεβαν τα τιμαλφή από τους μετανάστες. Αυτά για να εκτιμήσουν οι μετανάστες από τα Βαλκάνια την Ελλάδα. Έχουμε βεβαι κι εμείς φασίστες, αλλά μεμονωμένα περιστατικά. Τώρα θα δείτε τι εστί δυτική Ευρώπη.

ΝΙΚΟΣ

Α ΡΕ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΓΥΦΤΟΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Oust

Εμεις που μπηκαμε. Βλεπεις τα χαλια μας. Ισως εισαι μικρουλης και δε θυμασαι μερικα πραγματα

ΝΙΚΟΣ

ΒΛΑΧΑΚΟ ΟΙ ΓΥΦΤΟΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης

Το ότι η κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη αναπτύσσεται ραγδαία δεν έχει ευθύνη η ΕΕ? Για την κατάντια μας φταίει η ΕΕ και όχι η κακοδιαχείριση και η έλλειψη εκσυγχρονισμου της οικονομίας μας βάση του πακτωλου δισεκατομυριων που μάς έδωσε η ΕΕ? Που θα ημασταν από άποψη ελευθεριών, από το πόσο επηρεάζουμε τις εξελίξεις γύρω μας έξω από την ΕΕ. Θα είχαμε το πάνω χέρι στο μακεδονικό για παράδειγμα ή θα λέγονταν σκέτο Μακεδόνες? Έχεις απαξιώσει στο μυαλό σου το πιο ελεύθερο και ελκυστικό μέρος του πλανήτη για να ζει κανείς. Με δικαιοσύνη και ευημερία, χαμηλή εγκληματικότητα και ελεύθερη μετακίνηση. Απασχόληση και υψηλή τεχνολογία. Είναι τυχαίο ότι όλοι οι μετανάστες θέλουν να έρθουν στην ΕΕ? Θα σου συνιστούσα να μελετούσες και να ταξιδευες σε χώρες που έχουν ωφεληθεί στα μέγιστα από την ΕΕ (Ιρλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, κλπ). 2ον Να εκτιμάς όλα αυτά που απολαμβάνεις ως μέλος της ΕΕ και να σκεφτείς τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γινουν για να ωφεληθουμε πλήρως από τη συμμετοχή μας. "Αν θες να αλλάξεις τον κόσμο, άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου."

Μάλλον εσυ δεν ξερεις...

....πως ήταν η ποιότητα ζωής πριν μπούμε στην Ε.Ε στις αρχές της δεκαετίας του 80. ΄Ισως έχεις δει πολλές παλιές ελληνικές ταινίες και νομίζεις πως όλα ήταν χαρωπά και ρόδινα.

Αχμέτ

Είμαστε Μονόλογοι και χαιρόμαστε για αυτό, εσύ τι ζόρι τραβάς ;

κα

Ανυπομονούμε να υποδεχτούμε με μεγάλη μας χαρά τους γείτονές μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που διευρύνεται με την καθοριστική συνδρομή της Ελλάδας που αναγνωρίζεται διεθνώς ως καθοριστικός παράγοντας σταθερότητας της περιοχής των Βαλκανίων.

κο

Πραγματικα ευελπιστω να τρολαρεις!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης