Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Παρατεταμένες χειραψίες, χαμόγελα, αβρότητες και μια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Παρατεταμένες χειραψίες, χαμόγελα, αβρότητες και μια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο

Την ημέρα των γενεθλίων του ο Τραμπ αναλαμβάνει το ρόλο του ειρηνοποιού και καλεί τον Κιμ στην χώρα του - Απογοητευμένα τα αμερικανικά ΜΜΕ από την έκβαση της συνόδου

xamogela-tramp-kim
Μία χειραψία που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Με τον τρόπο αυτό ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα αλλάζουν σελίδα επισφραγίζοντας την συνεργασία αλλά και την δέσμευσή τους για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πέντε χιλιάδες δημοσιογράφοι καλύπτουν την ιστορική σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο νησί Sentosa της Σιγκαπούρης. Από τις ΗΠΑ,14 δημοσιογράφοι στέλνουν ανταποκρίσεις και από τη Βόρεια Κορέα επτά.

Στο κείμενο που συνυπέγραψαν οι δύο ηγέτες και δόθηκε πριν από λίγο η φωτογραφία του στη δημοσιότητα, η Πιονγιάνγκ δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Σε αντάλλαγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύεται για την ασφάλεια στη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, οι δύο χώρες επιθυμούν να εργαστούν για μια "μόνιμη και σταθερή" ειρηνική λύση για την Κορεατική Χερσόνησο.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ο Τραμπ κάλεσε τον Κιμ στον Λευκό Οίκο.

Κλείσιμο
Αντιδράσεις

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της συνόδου κορυφής.
"Το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να κάθονται μαζί και να έχουν μια ισότιμη συζήτηση είναι πολύ σημαντική", δήλωσε.
Την ίδια ώρα, στο Twitter πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα της συνόδου.
"Αυτό δεν είναι καινούργιο", γράφει ο ανταποκριτής του NBC Μπιλ Νίλι, επικαλούμενος τη δήλωση του Κιμ που υπέγραψε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας στα τέλη Απριλίου.

"Και πάλι, η αποπυρηνικοποίηση είναι ο στόχος. Η επιβεβαίωση της συνεργασίας" είναι απλώς μια δήλωση προθέσεων, τόνισε.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Ρόμπερτ Κέλι, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Busan της Νότιας Κορέας: "Αν ισχύει αυτό, τότε θα είναι ακόμα πιο απογοητευτικό από αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι σκεπτικιστές".

Ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση κινείται και αυτός στο ίδιο μήκος κύματος.

"Μια ρεαλιστική αξιολόγηση του αποτελέσματος είναι δυνατή μόνο τις επόμενες μέρες", λέει στο γερμανικό δίκτυο ARD.


O Τραμπ έχει γενέθλια - Γινεται 72 ετών

Τα χαμόγελα στη Σιγκαπούρη αντανακλούν το ιδιαίτερο φιλικό κλίμα μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών οι οποίοι για πρώτη φορά βρέθηκαν τετ ατ τετ. Η ιστορική συνάντηση του Τραμπ, ο οποίος σήμερα γιορτάζει τα 72α γενέθλιά του με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ γιονγκ Ουν, που έχει τα μισά του χρόνια, σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις. Ο Τραμπ είναι πλέον ο γηραιότερος Αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία.

Το τραπέζι του διαλόγου

Με μία χειραψία οι δύο ηγέτες έγραψαν ιστορία. Ο Τραμπ έκανε ένα πρώτο άνοιγμα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη επιλέγοντας μία κόκκινη γραβάτα,το αγαπημένο χρώμα της Πιονγιάνγκ. Επί 48 λεπτά, Κιμ και Τραμπ κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου. Το τραπέζι είναι 80 ετών, φτιαγμένο από τεόδενδρο κι έχει μήκος 4,3 μέτρων. Το έπιπλο αυτό χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τον ανώτατο δικαστή της Σιγκαπούρης ως γραφείο. Η αμερικανική πρεσβεία δανείστηκε τα έπιπλα από το Εθνικό Αρχείο της Σιγκαπούρης για τη συνάντηση, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Τραμπ σε ρόλο ειρηνοποιού

Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι ένα καλό ξεκίνημα για την ειρήνη, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
«Ο Τραμπ όπως και ο Κιμ ήθελαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να στεφθεί με επιτυχία η σύνοδος. Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης του καθεστώτος του. Για το λόγο αυτό έπρεπε να μειώσει την πίεση από το εξωτερικό που δέχεται η Πιονγιάνγκ. Επιπλέον, θέλει να κάνει άνοιγμα στην οικονομία της χώρας του βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης του απελπιστικά φτωχού πληθυσμού του. Μια εμπορική συμφωνία με την Νότιο Κορέα θα μπορούσε να προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Από την πλευρά του ο Τραμπ αναλαμβάνει το ρόλο του ειρηνοποιού με στόχο να βγει νικητής. Εξάλλου έχει και τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπου θα κληθεί να δείξει τις δυνάμεις του. Η εικόνα του προς τα έξω τον ενδιαφέρει πολύ», όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο Ntv.

Πριν από το γεύμα εργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Τραμπ σε μία ελάχιστες στιγμές που είχε κέφια έχοντας απέναντί του δημοσιογράφους,τους ρώτησε: «Παίρνετε καλή εικόνα;Βγαίνουμε καλοί και λεπτοί;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης