Ο Ερυθρός Σταυρός απέσυρε 71 μέλη του διεθνούς προσωπικού του από την Υεμένη

yemen-icrc

Ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα χειρουργικά προγράμματά της και τα προγράμματα διανομής τροφίμων και νερού

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έχει αποσύρει 71 μέλη του διεθνούς προσωπικού της από την Υεμένη εξαιτίας των απειλών για την ασφάλειά τους και τους μετέφερε στο Τζιμπουτί.

Η οργάνωση αρωγής ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα χειρουργικά προγράμματά της και τα προγράμματα διανομής τροφίμων και νερού, τα οποία επλήγησαν από την απόσυρση του διεθνούς προσωπικού.

Περίπου 450 εργαζόμενοι της ΔΕΕΣ παραμένουν στην Υεμένη, μεταξύ των οποίων πολλοί αλλοδαποί, δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαρί- Κλερ Φεγκάλι.

«Τα προγράμματά μας έχουν εμποδιστεί, έχουν δεχθεί απειλές και έχουν γίνει άμεσος στόχος τις προηγούμενες εβδομάδες και παρατηρούμε μια έντονη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η οργάνωσή μας ως πιόνι στη σύγκρουση», κατήγγειλε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.

Ένας εργαζόμενος στη ΔΕΕΣ, πολίτης Λιβάνου, σκοτώθηκε στις 21 Απριλίου από άγνωστο ένοπλο που άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε στην πόλη Τάιζ στη νοτιοδυτική Υεμένη.

«Αν και η αποστολή στην Υεμένη έχει λάβει άπειρες απειλές στο παρελθόν, δεν μπορούμε τώρα να δεχθούμε επιπλέον κινδύνους λιγότερο από δύο μήνες αφού ένας ένοπλος σκότωσε ένα μέλος μας. Η ασφάλεια του προσωπικού μας, που τρομοκρατούνται από τις αντιμαχόμενες πλευρές, είναι μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση για την παρουσία και τη δραστηριοποίησή μας στην Υεμένη και απόλυτη προτεραιότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την απομάκρυνση του προσωπικού του. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το διεθνές και ημεδαπό προσωπικό του ΟΗΕ παραμένει στην Υεμένη και στις πέντε πόλεις που δραστηριοποιείται (Άντεν, Χοντέιντα, Ιμπ, Σάαντα και Σανάα)», επεσήμανε ο Γενς Λάρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Το Σαββατοκύριακο άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον ενός πλοίου του ΟΗΕ που μετέφερε βοήθεια στα ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, ανακοίνωσαν οι αρχές του λιμανιού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tramos

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σκοπεύει να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου, για συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα και τη διμερή εμπορική σχέση, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ σήμερα

yemen-children-embargo

«Μετά τη σύναψη της συμφωνίας της Στοκχόλμης τη 13η Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Υεμένη», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ, τοποθετούμενη ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη