Τυνησία: Ο πρωθυπουργός έδιωξε τον υπουργό Εσωτερικών μετά το πολύνεκρο ναυάγιο

image138

Αν και δεν αναφέρεται, η απόφαση έρχεται μετά το ναυάγιο ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες ανοικτά της Κερκενάχ,  με αποτέλεσμα τουλάχιστον 66 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σαχέντ απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών Λότφι Μπραχέμ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση όπου δεν αναφέρεται η αιτία της αποπομπής του υπουργού.

Νωρίτερα ο Σαχέντ είχε ανακοινώσει την αποπομπή αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας στη Σφαξ και την Κερκενάχ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από ναυάγιο ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες ανοικτά της Κερκενάχ, του αρχιπελάγους απέναντι από τη Σφαξ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 66 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Τυνήσιοι, να χάσουν τη ζωή τους. Εξήντα οκτώ άνθρωποι διασώθηκαν.

Ο υπουργός αποφάσισε να αποπέμψει τους αξιωματούχους μετά «τα αποτελέσματα των (…) προκαταρκτικών ερευνών» για το ναυάγιο τα οποία έδειξαν πως απέτυχαν με «τρόπο άμεσο ή έμμεσο» να επιτελέσουν το καθήκον τους αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Συνολικά δέκα αξιωματούχοι της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας και της εθνοφρουράς (χωροφυλακή) αποπέμφθηκαν περιλαμβανομένων των διευθυντών της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας και της μονάδας της ακτοφυλακής στην Κερκενάχ καθώς και εκείνου της εθνοφρουράς στη Σφαξ.

Ο απολογισμός των θυμάτων του ναυαγίου παραμένει προσωρινός, καθώς επιζώντες έχουν κάνει λόγο για παρουσία τουλάχιστον 180 ανθρώπων πάνω στο πλεούμενο όταν ναυάγησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ήταν το πιο φονικό ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο από τις 2 Φεβρουαρίου, όταν 90 άνθρωποι στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, πνίγηκαν ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brexxit

Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο