Ισραήλ, Ιράν και Συρία σε μια κατάσταση που θυμίζει πόλεμο και ειρήνη

Ισραήλ, Ιράν και Συρία σε μια κατάσταση που θυμίζει πόλεμο και ειρήνη

Ακόμη 23 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία - Ιρανοί πολίτες προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης - Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου - Αμηχανία από Γαλλία, Γερμανία - Πώς η απόφαση Τραμπ να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν πυροδότησε την ένταση

Israel-Iran01-mesa
Τουλάχιστον 23 είναι οι νεκροί από τον ακήρυχτο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ και το Ιράν να επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σ΄ένα bras de fer στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην εύθραυστη περιοχή.

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία, το Τελ Αβίβ και το ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης επιδεικνύουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες επί συριακού εδάφους. Από την επίθεση με δεκάδες ρουκέτες που εξαπέλυσαν χθες μετά τα μεσάνυχτα ιρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο συριακό τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, οι νεκροί είναι δεκάδες, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανταπέδωσε με μεγάλης κλίμακας αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, οι νεκροί δεν είναι Ισραηλινοί. Επιπλέον, οι πύραυλοι των Ιρανών δεν πέτυχαν τους στόχους τους.

«Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή δείχνει ότι πρόκειται πραγματικά για πόλεμο και ειρήνη», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ από το Άαχεν, όπου απονεμήθηκε του βραβείο «Καρλομάγνου» στο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Ιρανοί ετοιμάζονται για πόλεμο και προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης 

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, πολλοί Ιρανοί σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ γεμίζοντας τα καρότσια με είδη πρώτης ανάγκης ενώ άλλοι πανηγυρίζουν στηρίζοντας την απόφαση του Τραμπ να τα «βάλει» με τους μουλάδες. Οι αντικαθεστωτικοί στο Ιράν θεωρούν ήρωα τον Τραμπ καθώς πιστεύουν ότι με την απόφασή του μπορεί να ανατραπεί το ισλαμικό καθεστώς.

Ο πρόεδρος της ισλαμικής χώρας, Χασάν Ροχανί βρίσκεται αντιμέτωπος τις τελευταίες εβδομάδες με χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την φτώχεια και τη χωλαίνουσα οικονομία. Το δε Twitter έχει βομβαρδιστεί από μηνύματα Ιρανών που βλέπουν με... μισό μάτι το ισλαμικό καθεστώς.

«Μεγάλη πλειοψηφία της ιρανικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει την ανακοίνωση του Tραμπ»,όπως επισημαίνει ο Χίουα Μπαχράμι, εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράν στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Σε ορισμένες ιρανικές πόλεις με κουρδικό πληθυσμό, όπως η Μαριγουάν, η απόφαση γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς στους δρόμους», προσθέτει.

Η ιρανική οικονομία βρίσκεται σε σοβαρή κρίση εδώ και μήνες με χιλιάδες Ιρανούς να ξεχύνονται στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική του μετριοπαθούς προέδρου τους. Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή η μεταρρύθμιση του ισλαμικού καθεστώτος.

Κι ενώ τα ιρανικά στρατεύματα εξαπολύουν επιθέσεις έναντι ισραηλινών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν, χιλιάδες Ιρανοί σπεύδουν να συγχαρούν την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία με τα ακόλουθα hashtag στο Twitter:#ThankYouTrump -Σε ευχαριστούμε Τραμπ και #WeAreHostages (Είμαστε όμηροι).

Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου 

Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν,συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή του πετρελαίου.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδά τους,από το Νοέμβριο του 2014, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην προοπτική επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που παράγει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, ξεπέρασε τα 77,80 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε στα 71,5 δολάρια το βαρέλι.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ και βασικός προμηθευτής, ιδιαίτερα για εταιρίες διύλισης στην Ασία.

Η απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων έρχεται την ώρα που η ζήτησε στην Ασία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο,ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ και οι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία–ο μεγαλύτερος εξαγωγέας- και η Ρωσία – ο μεγαλύτερος παραγωγός- περιορίζουν την προσφορά αργού για να ενισχύσουν τις τιμές.

Μακρόν Μέρκελ και Μέι προχωρούν χωρίς τον Τραμπ

H γαλλική εφημερίδα «Liberation» υπό τον τίτλο: «Iράν:Προχωράμε χωρίς αυτόν», απεικονίζει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και την Βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να έχουν απέναντί τους τον Ντόναλντ Τραμπ. Το πρωτοσέλιδο απεικονίζει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν να σώσουν την συμφωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών αυτών να προχωρούν σε συνομιλίες την ερχόμενη Δευτέρα με Ιρανούς αξιωματούχους.

Ισραήλ κατά Ιράν
Την ίδια ώρα, το βρετανικό πολιτικό περιοδικό «NewStrateman» δίνει στο πρωτοσέλιδό του την πολεμική διάσταση της απόφασης Τραμπ. «Ιsrael vs Ιran» (Ισραήλ εναντίον Ιράν), είναι ο τίτλος του με την ακόλουθη λεζάντα: «Ο επερχόμενος πόλεμος». Το περιοδικό επισημαίνει επίσης πως, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ που προκάλεσε σεισμό στη διεθνή κοινότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα. «Η Ρωσία είναι απίθανο να προσπαθήσει να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:«Οι εικασίες που είχαν διατυπωθεί πρωτύτερα ότι η Μόσχα, που επιχειρεί να σταθεροποιήσει τη Συρία, θα εμποδίσει τους βομβαρδισμούς που εξαπολύουν οι ισραηλινές δυνάμεις στη συριακή επικράτεια, αποδείχθηκαν ψευδείς και «δεν έχω καμία βάση για να σκεφτώ ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά».

Τι απαντά η Συρία 

«Νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού τα πλήγματα που επέφεραν ισραηλινοί σε συριακό έδαφος.

«Η σιωνιστική οντότητα (σ.σ.: το Ισραήλ) και αυτοί που την υποστηρίζουν ενεπλάκησαν με άμεσο τρόπο στην αντιπαράθεση. (...) Αυτό είναι δείκτης (της έναρξης) μιας νέας φάσης στον πόλεμο», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει, κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε το συριακό υπουργείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης