Τραμπ: Οι τρεις λόγοι της απόσυρσης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Τραμπ: Οι τρεις λόγοι της απόσυρσης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη, χτίζοντας γέφυρες με το Ισραήλ - Ανοίγουν τα Υψίπεδα του Γκολάν

19480429
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα κρατάει την ανάσα της για το τι θα συμβεί μετά τη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, το Ισραήλ ανοίγει τα καταφύγια στα υψίπεδα του Γκολάν.

Όπως γράφει η αγγλόφωνη έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahnonot»,«ynetnews.com », οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας έδωσαν χθες εντολή να ανοίξουν τα καταφύγια στα Υψίπεδα του Γκολάν. Πρόκειται για τα εδάφη τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967), και που ακόμα παραμένουν υπό ισραηλινή κατοχή.

Η ισραηλινή εφημερίδα εξηγεί πως η εντολή αυτή δόθηκε αφού πρώτα εντοπίστηκαν ασυνήθιστες κινήσεις από τις ιρανικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία.

Σε αναμμμένα κάρβουνα η Ευρώπη
Κλείσιμο

Ο Τραμπ σοκάρει τους μουλάδες με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ να χαιρετίζουν την απόφασή του που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και την Ευρώπη να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν είναι νεκρή και χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ ως "σφάλμα" για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και από οικονομικής πλευράς.

«Η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot», τόνισε ο Λεμέρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού μίλησε για μία καταστροφική συμφωνία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος το Τεχεράνης. Όπως αποκαλύπτει ο γερμανικός Τύπος, οι κυρώσεις θα επιβληθούν το αργότερο σε 180 ημέρες.

Ο Τραμπ διευκρίνισε επίσης ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να "φύγουν" από το Ιράν προτού πληγούν κι αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές.

Οι τρεις λόγοι που ανακοίνωσε την απόσυρση από τη συμφωνία

Γιατί όμως ο Τραμπ ανακοίνωσε τώρα ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν;

Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Τραμπ ύψωσε ανάστημα πηγαίνοντας κόντρα στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Αμερικανών να παραμείνει η Ουάσινγκτον στην συμφωνία για τα πυρηνικά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

1. Ήθελε να καταργήσει την στρατηγική που χάραξε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.

O Tραμπ είχε κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είχε επανειλημμένως χλευάσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι,έναν από τους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας.

Από την ώρα που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα ήθελε να αποποιηθεί την κληρονομιά του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Ιούνιο εξέφρασε την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν αλλά και το πάγωμα της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, το επονομαζόμενο «Obamacare», βάζει τέλος στην κληρονομιά του Ομπάμα", γράφει ο Σιν Ντέιβις στη συντηρητική ιστοσελίδα «The Federalist».

2.Χτίζει γέφυρα με το Ισραήλ

Αν και στην αρχή της προεδρίας του, η στάση του Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη δεν ήταν τόσο σκληρή, στη συνέχεια έδειξε μία σαφή....προτίμηση στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου αν και θα μπορούσε να είναι ένας αμερόληπτος "διαπραγματευτής" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC.
"
Δεν βοηθάει αν αρχίσω να λέω ότι είμαι φιλοισραηλινός", είχε δηλώσει ο Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους Αμερικανούς γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο για την ουδετερότητα του στις αραβικο- ισραηλινές διαπραγματεύσεις.

3. Νέα πρόσωπα στη κυβέρνηση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τον Τραμπ και τους υψηλόβαθμους συμβούλους του,όπως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον,τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, ΜακΜάστερ και τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Ματις. Προς το παρόν μόνος ο Ματίς παραμένει στην κυβέρνηση αν και η επιρροή του έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Βλέποντας να υπάρχει έντονη δυσπιστία από την πλευρά τους για την επιθυμία του να αποσυρθεί η Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία, δημιούργησε μετά από 15 μήνες στην προεδρία των ΗΠΑ μία ομάδα εξωτερικής πολιτικής που να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης