Μέσα στους επόμενους μήνες Ρωσία και Ιράν υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Μέσα στους επόμενους μήνες Ρωσία και Ιράν υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν θα μπορούσε να υπογραφεί μέχρι το τέλος Μαΐου μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων

Iran_Russia
Οι συνομιλίες για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρασιακής Οικονομικής Ένωσης (ΕΕΕ) και του Ιράν, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσίας, Γιούρι Ουσακόφ.

«Το σχέδιο είναι να υπογράψουμε [τη συμφωνία] μέσα σε λίγους μήνες», είπε.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν θα μπορούσε να υπογραφεί μέχρι το τέλος Μαΐου μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ρωσίας-Ιράν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία «προφανώς θα προκαλέσει περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς μας εμπορίου και της επέκτασης της επενδυτικής συνεργασίας».

Η ΕΕΕ, η οποία βασίζεται στην τελωνειακή ένωση της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ιδρύθηκε το 2015. Αργότερα προσχώρησε η Αρμενία και η Κιργιζία. Το 2016, το Βιετνάμ έγινε επίσημα η πρώτη μη περιφερειακή χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ. Η Ένωση έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων μεταξύ των χωρών μελών.

Κλείσιμο
Περισσότερες από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Κίνα, η Ινδονησία και το Ισραήλ, καθώς και ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, εξέφρασαν ενδιαφέρον για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕΕ. Το εμπορικό μπλοκ πραγματοποίησε επίσης διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα, την Αίγυπτο και την Ινδία.

Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Σερβία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και στο μέλλον στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της ΕΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης