Βόρεια Κορέα: Δεχόμαστε αποπυρηνικοποίηση αν δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας

Βόρεια Κορέα: Δεχόμαστε αποπυρηνικοποίηση αν δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζει-ιν θα συναντηθούν στο τέλος Απριλίου σε μεθοριακό χωριό – Θα θέσουν σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή επείγουσας επικοινωνίας – Η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να διακόψει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές

Βόρεια Κορέα: Δεχόμαστε αποπυρηνικοποίηση αν δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας
Τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν
και τον
Μουν Τζε-ιν συμφώνησε η Νότια και η Βόρεια Κορέα, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή. 

Κλείσιμο
Η συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί στο μεθοριακό χωριό
Πανμουντζόμ, στο κέντρο της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει τις δύο Κορέες και θα έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μουν και Κιμ.

Η διεξαγωγή της συνάντησης, που έχει προσδιοριστεί στα τέλη Απριλίου, θα είναι η τρίτη ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953). Οι δύο προηγούμενες είχαν γίνει το 2000 και το 2007. 
   
Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο χωρών θα θέσουν σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσά τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας που συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Προσωρινή διακοπή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών 

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε ότι όσο διαρκεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, θα διακόψει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές. Σύμφωνα με το σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, η Βόρεια Κορέα εξέφρασε την βούληση να δεχθεί την αποπυρηνικοποίησή της υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Στον απόηχο της προσέγγισης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών 

«Ο Βορράς και ο Νότος συμφωνούν στην εγκατάσταση μία γραμμής επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες για την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων και τον στενό συντονισμό», δήλωσε επίσης ο νοτιοκορεάτης απεσταλμένος.

Ο Τσουνγκ Ουί-γιονγκ και οι νοτιοκορεάτες διπλωμάτες που τον συνόδευσαν στην Πιονγκγιάνγκ είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Νότου που επισκέπτονται τον Βορρά εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, στον απόηχο της προσέγγισης που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Πγιονγκτσάνγκ. Η συζήτησή τους με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας θα αναχωρήσουν αύριο για την Ουάσινγκτον, όπου θα ενημερώσουν την αμερικανική ηγεσία για το ταξίδι τους.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες μονομερείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, τις σκληρότερες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης