Τραμπ στο Νταβός: «Πρώτα η Αμερική» αλλά επενδύστε σ' εμάς

Τραμπ στο Νταβός: «Πρώτα η Αμερική» αλλά επενδύστε σ' εμάς

Το ακροατήριο έμεινε μάλλον απογοητευμένο από την ομιλία του πιο ισχυρού άνδρα του πλανήτη – «Δεν θα κάνουμε πια τα στραβά μάτια» στις άδικες εμπορικές πρακτικές είπε μεταξύ άλλων

Τραμπ στο Νταβός: «Πρώτα η Αμερική» αλλά επενδύστε σ' εμάς
Πιστός στο δόγμα του «Πρώτα η Αμερική» παρέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Διαμηνύοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια» σε αυτό που περιέγραψε ως άδικες εμπορικές πρακτικές, ο Τραμπ τόνισε ότι η χώρα του «είναι ανοιχτή για μπίζνες». 


«Πρώτα η Αμερική δεν σημαίνει η Αμερική μόνη. Όταν οι ΗΠΑ αναπτύσσονται, η ανάπτυξη πηγαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε. Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι είναι «η καλύτερη στιγμή για να φέρετε τα χρήματά σας, τις δουλειές σας, τις επιχειρήσεις σας στην Αμερική». 
Κλείσιμο

Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε πιο αυστηρή επιβολή των εμπορικών κανονιστικών ρυθμίσεων και κατηγόρησε ορισμένες χώρες -τις οποίες δεν κατονόμασε- για άδικες πρακτικές, που περιλαμβάνουν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και παροχή κρατικής αρωγής στη βιομηχανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια σε άδικες εμπορικές πρακτικές», σημειώνοντας ότι το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο.  

Απογοήτευση στο ακροατήριο 

Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός συνοδεύτηκε από προσδοκίες, καθώς είναι ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος εδώ και 18 χρόνια που απευθύνθηκε στο φόρουμ.  Όμως, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η ομιλία του μάλλον απογοήτευσε, αν και, όπως αναφέρει το BBC, όσοι ήθελαν να τον ακούσουν χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά για πάνω από μία ώρα. 

Ωστόσο, ο Τραμπ, που στο παρελθόν έχει αντιταχθεί σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες μεταξύ χωρών, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «αμοιβαία επωφελείς» διμερείς εμπορικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι μια συλλογική διαπραγμάτευση θα γίνει μόνο εάν είναι προς το συμφέρον της χώρας του. 

Έχοντας ήδη υιοθετήσει τακτικές προστατευτισμού, πριν το ταξίδι του ο Τραμπ επέβαλε φόρο 30% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ. 

Έχει ανακτηθεί το 100% των εδαφών από το Ισλαμικό Κράτος 

Αναφερόμενος στο Ισλαμικό κράτος, ο Τραμπ υποστήριξε ότι  «σχεδόν το 100% των εδαφών» που είχε καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ έχει πλέον ανακτηθεί.

«Ο συνασπισμός που πολεμά για την ανατροπή του Ισλαμικού Κράτους ανέκτησε σχεδόν το 100% των εδαφών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο αυτών των δολοφόνων στο Ιράκ και τη Συρία» ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν κι άλλες μάχες για να εδραιωθεί η πρόοδος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης