Να «εξαϋλώσει» τους Κούρδους από παντού θέλει η Τουρκία

Να «εξαϋλώσει» τους Κούρδους από παντού θέλει η Τουρκία

Κάλεσμα για «γενική επιστράτευση» έκαναν οι Κούρδοι της Συρίας - Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες - Από το Σάββατο 26 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, όπως και 25 φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες

Να «εξαϋλώσει» τους Κούρδους από παντού θέλει η Τουρκία
Σύροι, Κούρδοι, άμαχοι αλλά και οι πρώτοι δύο Τούρκοι στρατιώτες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που εξαπέλυσε η Τουρκία, μέσα στο συριακό έδαφος, για την εξουδετέρωση των 30.000 Σύρων ανταρτών, που με την υποτιθέμενη υποστήριξη των ΗΠΑ, μάχονται για τα εδάφη τα οποία κατέκτησαν, κατά τη φάση της απελευθέρωσης των συριακών εδαφών από το Ισλαμικό Κράτος.

Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στις 22 Ιανουαρίου στις συγκρούσεις μεταξύ των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, του YPG και του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντ (ISIL) που έλαβε χώρα νοτιοανατολικά του τουρκικού χωριού Gülbaba, Σύνορα της Συρίας. Ο δεύτερος στρατιώτης, Oğuz Kaan Usta, σκοτώθηκε σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας της επιχείρησης.

Κοινή επιχείρηση μετο Ιράκ ενάντια στους Κούρδους
Κλείσιμο
Η Τουρκία και το Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για κοινή επιχείρηση εναντίον της παρουσίας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην επαρχία Sinjar του Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με το Ιράκ είναι μια κοινή επιχείρηση κατά της παρουσίας του ΡΚΚ στην επαρχία Sinjar. Μας είπαν ότι «το PKK δεν διαφέρει από το DAESH, ας συνεργαστούμε ενάντια σε αυτήν την απειλή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, στη Hürriyet με την επιστροφή του από την μονοήμερη επίσκεψή του στη Βαγδάτη.

Το PKK έχει την κύρια έδρα του στο βόρειο Ιράκ, αλλά πρόσφατα εντατικοποίησε την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις YPG στη βόρεια Συρία.

«Είτε στο Αφρίν, στη Μανμπίτζ, το βόρειο Ιράκ είτε στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, οπουδήποτε βρίσκονται οι τρομοκράτες και θέτουν απειλές, είναι στόχος μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τρεις άμαχοι νεκροί
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον της πόλης Ρας αλ Άιν στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Άγκυρα ξεκίνησε το Σάββατο την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» σε συνεργασία με φιλοτούρκους Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας. Σκοπός της είναι να εκδιωχθεί από την περιοχή η YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση και τη θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Ρας αλ Άιν βρίσκεται σε μια περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους και είναι περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Αφρίν.

Κάλεσμα Κούρδων για υπεράσπιση του Αφρίν
Η πόλη αυτή είναι μία από τις πολλές στη βορειοανατολική Συρία που δέχθηκαν επίθεση χθες από την Τουρκία, εξήγησε ο εκπρόσωπος της YPG Νούρι Μάχμουντ. Πάντως δεν ήταν σε θέση να πει αν οι νεκροί ήταν αντάρτες ή άμαχοι.

Η κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας κάλεσε σήμερα σε μαζική κινητοποίηση προς υπεράσπιση της Αφρίν από την επίθεση της Τουρκίας,ζητώντας από τους αμάχους «να πάρουν τα όπλα».

«Κηρύσσουμε γενική κινητοποίηση και καλούμε όλα τα παιδιά του λαού μας να υπερασπιστούν την Αφρίν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κουρδικής διοίκησης του καντονιού Τζαζιρέ.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δημιουργήσει τρία αυτόνομα καντόνια, μεταξύ των οποίων και το Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Μικρότερο το μέτωπο δεκάδες νεκροί
«Οι μάχες επικεντρώνονται σήμερα στα τουρκοσυριακά σύνορα, κυρίως στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Αφρίν», επεσήμανε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, όμως το μέτωπο είναι πολύ πιο περιορισμένο από χθες», διευκρίνισε. 
«Τα τουρκικά αεροσκάφη εξαπολύουν και πάλι επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές της βορειοδυτικής Αφρίν», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρίν, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο χωριό Κάσταλ Τζάντο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο λόφος Μπαρσάγια, τον οποίο κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Από το Σάββατο 26 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, όπως και 25 φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης