Επαιξε στα Σκόπια το «απαγορευμένο» βίντεο Γκλιγκόροφ που λέει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι

Επαιξε στα Σκόπια το «απαγορευμένο» βίντεο Γκλιγκόροφ που λέει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι

Το δημοσίευσε σκοπιανή εφημερίδα, ενώ αποτελεί δήλωση ταμπού - Εξηγεί δημόσια πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένα βίντεο που η προβολή του θεωρούνταν... ταμπού έως πρότινος στα Σκόπια, δημοσιοποίησε η εφημερίδα Βέτσερ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Πρόκειται για τη δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ -πρώτου προέδρου της χώρας- το 1992 προς τα ΜΜΕ που εξηγεί δημόσια πως οι Σκοπιανοί, είναι... Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της "μακεδονικής" ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε» αναφέρει η εφημερίδα συνεχίζοντας: «Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε  την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους   μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ)».

Η προβολή της επίμαχης δήλωσης Γκλιγκόροφ, απάντηση σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, ήταν απαγορευμένη και υπό... διωγμό επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι, αφού κατέρριπτε το κατασκευασμένο ιδεολόγημα περί καταγωγής των Σκοπιανών από τους αρχαίους Μακεδόνες. Στο πλαίσιο αυτό, συντονισμένα και μεθοδικά είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να παρουσιάσουν ως γραφικό τον Γκλιγκόροφ, ακόμη και ως... προδότη, προκειμένου να τον απαξιώσουν στην κοινή γνώμη της χώρας.

Το ρεπορτάζ της Βέτσερ εντάσσεται προφανώς στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης Ζαεφ, να αποδομήσει πλήρως την κληρονομιά του Γκρούεφσκι, στο δρόμο προς έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα» καταλήγει το δημοσίευμα της Βέτσερ, προκαλώντας αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων.

ΣΧΟΛΙΑ (120)

Ellanios

Δεν θα υπήρχε πρόβλημα εαν οι γυφτοσκοπιανοί δεν ενθαρρύνονταν απο τους εδώ ηλίθιους και προδότες

FICOLAND-ZASTAVANIA.

Ficoland-Zastavania,το μόνο αποδεκτό όνομα που τους ταιριάζει γάντι.Πριν τους πνίξουν οι γεννήσεις των Αλβανών.Παρακαλώ και προκαλώ τον οποιονδήποτε Σκοπιανό να κάνει το εξής:Να προσπαθήσει να ετυμολογήσει και να αναλύσει στην γλώσσα του,την ''Μακεδονική'' (σε εισαγωγικά),τις εξής σύνθετες ελληνικές λέξεις:Αλέξ-ανδρος,Φίλ-ιππος,Θεσσαλο-νίκη,Αριστο-τέλης,Κάσσ-ανδρος,Χαλκι-δική,Ηρακλής, και άλλες πολλές που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι η αστειότητα που χρησιμοποιούν για γλώσσα,τα Σλαβικά,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ και να αναλύσει τις σύνθετες έννοιες που μόνον η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ μπορεί!

Zamira

Γιατί έπρεπε να περιμένουμε το Γλιγορωφ πως λέγεται να μας πει ποιο είναι η Σκοπιανοί, ότι όλοι τους είναι βουλγαροι και είναι σλαβική? Αυτό το ξέρει και ο μπουφος.

Κωστας

Κοιτα ρε ποσο καλο κανει το αγριο κεφαλοκοπανημα !!!!!!!!

Σάββας

Και δεν αντέδρασε ο Συριζα!

Quicksilver

Μην το κουράζετε και πολύ. Βρείτε έστω και έναν γνήσιο Σκοπιανό και πείτε του να σας προφέρει διάφορες λέξεις που περιέχουν το γράμμα 'θήτα', όπως π.χ θαύμα, θάλασσα, θάνατος, σωθικά, θεός. Θα δείτε ότι οι Σλάβοι δεν μπορούν να προφέρουν το γράμμα 'θ' με τίποτα όπως εμείς οι Ελληνες, και το προφέρουν ως 'τ'. Θα προφέρουν τις παραπάνω λέξεις λοιπόν 'ταύμα', 'τάλασσα', 'τάνατος', 'σωτικά',' τεός' και ούτω καθεξής. Όποιος έχει τύχει να έχει γνωστούς ή φίλους Σλάβους ας το δοκιμάσει. Όποιος πει ότι προφεραν το 'θ' σωστά, σας λέει ψέμματα. Η εξωτερική πολιτική μας τόσα χρόνια το γνωρίζει, και αν έπαιρνε αυτό το απλό στοιχείο σαν γνώμονα θα άλλαζαν πολλά, αλλά οι πολιτικοί μας είναι άθλιοι και προδότες.

Aποστολία

Έχεις απόλυτο δίκιο, έχω γνωστό σέρβο οδοντίατρο, 30 χρόνια στην Ελλάδα, και συμβαίνει ακριβώς αυτό. Βέβαια ο συγκεκριμένος έμαθε ελληνικά εμπειρικά , δεν παρακολούθησε συστηματικά μαθήματα αλλά για την καταγωγή των σκοπιανών το λένε και όλοι οι υπόλοιποι πρώην Γιουγκοσλάβοι. Όπως μου έχει εξηγήσει το όνομα Γιουγκοσλαβία σημαίνει "νότιοι σλάβοι", γιατί οι βόρειοι είναι οι Ρώσοι.

Βέγγος

τα Σκόπια τα ρωτήσατε πριν συνεργαστείτε;

mm

Ας το πουν Vardarskan Macedonia. Ή Upper Macedonia. Και εμείς Greek Macedonia. Και το Μακεδονία σαν γεωγραφικό προσδιορισμό, σαν να λέμε Θράκη.

@

Ούτε γεωγραφικός προσδιορισμός, ούτε συνθετη ονομασία. Ο εθνικισμός στα Βαλκάνια οργιάζει.Αν θέλετε να τους ανοίξετε την όρεξη για μια ενωμένη, μεγάλη Μακεδονία ανοίξτε πόρτα και δώστε τους τα κλειδιά. Να θυμάστε τι δίδαξε η ιστορία. Με τούρκους και γερμανούς συμμάχησαν προκειμένου να καταλάβουν τα χώματά μας.Το ίδιο συμμερίζονται σήμερα οι εθνικιστές εκεί. Αγύρικο εντελώς άουτ, στον κόσμο σου ως συνήθως.

Αγύριγο κεφάλι

@@27/11/2017 21:36.____________Από ποιόν ΦΟΒΑΣΑΙ εσύ; ________ Να βγω να τον ... μαλώσω; __________ (Από τα ... Σκοπι-άκια ρε, που αποτελούν ΚΑΙ θεό-σταλτο φυσικό ανάχωμα ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της Ελλάδος;).___________Ρε, οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ θα ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ποτέ;________Τι θα γίνει με εσάς;

@

Την ανοησία από τα χανουμάκια όλων των κομμάτων πρώτα. Και η καραμέλα του φασίστα ξέφτισε πιά, αλλάξτε την οι αριστεροί. Ελληνίδα πολίτης σκέτο,σέβομαι την ιστορία και τον τόπο μου.

Αγύριγο κεφάλι

@Α4427/11/2017 20:48.____________Όχι, ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ.__________ " Είκω " είναι και δεν υπάρχει ΑΡΧΑΙΟ ρήμα με τόνο στην παραλήγουσα " οίκω".____________"Είκω, σημαίνει υποχωρώ, παραμερίζω προ ανωτέρου μου εις ένδειξιν ΤΙΜΗΣ!..

Πουτινσκα

Ρε πόσο μα..κας είσαι;; Αλήθεια τώρα;; Δεν είναι Μακεδόνες όσο και να τρώγεστε. Το τι θα αποφασίσουν για την ονομασία είναι άλλο θέμα. Μακεδονία κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει στην ονομασία τους είτε ως σύνθετο είτε ως γεωγραφικός προσδιορισμός, γιατί εγείρει ψευτο αξιώσεις κυρίως μελλοντικές. Όσο για τους Αλβανούς, άμα θέλουν οι Αμερικάνοι τουμπεκι θα κάνουν δαυτοι σε οτι συμφωνηθεί. Το καλύτερο είναι Παιονία, ή Οχρίδα, ή αν ψάχνουν για ιστορικές ρίζες Νοτιο-σλαβοι. Αυτα προς τα φερέφωνα και τα τρολάκια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diasindesi_kritis_attikis_admie_

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι με το έργο αυτό αίρεται ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κύπρου, ενώ με τη διασύνδεση και με την Κρήτη, θωρακίζεται η ενεργειακή ασφάλεια, και στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

fr45

«Στην Καθολική εκκλησία μου, λέω: βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει ατιμωρησία, αναλύστε το πρόβλημα, όπως έκαναν άλλες εκκλησίες άλλων χωρών, πηγαίνετε στο βάθος των πραγμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

9DB6DA1A-787C-569E-F648-2A285F5BF9B2

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver τους τελευταίους μήνες ταυτοποιήθηκαν πάνω από 500 ιστοσελίδες που προωθούν στην Ευρώπη ρητορική κατά προσφύγων, μουσουλμάνων, εβραίων, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και κοινοτικών αξιωματούχων

1