Μακελειό στην Αίγυπτο: Σούφι... η μυστικιστική θρησκεία και το Τάγμα των Δερβίσηδων

Μακελειό στην Αίγυπτο: Σούφι... η μυστικιστική θρησκεία και το Τάγμα των Δερβίσηδων

Βαθιά στους αιώνες τα αίτια της επίθεσης στο τέμενος του Σινά που προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα με τους 235 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες

Το τζαμί που χτυπήθηκε από τζιχαντιστές στη χερόσνησο Σινά της Αιγύπτου, ανήκει στο τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (και τους τζιχαντιστές) ως αποστάτες, επειδή αγαπούν τους αγίους και τα ιερά, ενώ έχουν επιρροές και από το χριστιανισμό.  Χαρακτηρίζονται δε ως μετριοπαθείς. 

Οι Σούφι ήταν οι πρώτες κοινότητες ασκητών του Ισλάμ, πριν καν διαμορφωθεί στη θρησκεία που γνωρίζουμε σήμερα. Οι ασκητές Σούφι εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και αφιερώθηκαν απόλυτα στο Θεό, πρεσβεύοντας την ιδέα ότι το πεπρωμένο του ανθρώπου εξαρτάται απόλυτα και δίχως την παραμικρή γήινη εμπλοκή, από τη θέληση του θεού και μόνο.

Ο μυστικισμός ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων αυτών κοινοτήτων Σούφι. Στην πορεία αποτέλεσε το προπύργιο, την πύλη εισόδου, για τη μεταφορά του ατόμου σε ένα άλλο πνευματικό επίπεδο. Οι Σουφιστές επηρεάστηκαν από πολλές παραδόσεις και θρησκείες της Ανατολής και της Μεσογείου. Στις θεωρίες τους απαντά κανείς στοιχεία από το Νεοπλατωνισμό, το Γνωστικισμό, το Χριστιανισμό, αλλά και το Βουδισμό. Το γεγονός αυτό, το οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο των αιώνων, θεωρείται μη αποδεκτό από τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους, όπως οι τζιχαντιστές, οι οποίοι δεν αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ερμηνείες που δεν περιλαμβάνονται στο ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το Κοράνι.

Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζονται από μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με τους Σούφι σε όλη τη χώρα. Το τέμενος λέγεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Eid al-Jariri, που θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με τους Σούφι, όλες οι παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη αλήθεια. Ο Σουφισμός σήμερα θεωρείται μυστική αίρεση. Η μεγάλη της βάση βρίσκεται στο Ιράν. Κύριο δόγμα της είναι η άμεση επαφή και σχέση με το Θεό, ενώ αντιτίθεται σε πρακτικές βίας, όπως αυτές που ενεργούν τα τζιχαντιστικά δίκτυα και οι φανατικοί οπαδοί τους.

Επί της ουσίας, Σούφι είναι ο πιστός που δεν διαφοροποιεί τον εαυτό του από τους άλλους εξαιτίας μίας θέσης ή ενός δόγματος, είναι αυτός που επιθυμεί να απαλλαγεί από τον ψεύτικο εαυτό του και να ανακαλύψει το Θείο Όν μέσα του, είναι αυτός που διδάσκει την ευτυχία, που ψάχνει τη φώτιση, που βλέπει την αρμονία και προσφέρει αγάπη σε όλα τα όντα, που λαμβάνει περισσότερη αγάπη όταν βρίσκει το Θείο Όν, καθώς χάνει τον εαυτό του.Οι Σουφιστές αποκαλούν το Ισλάμ «το κέλυφος του Σουφισμού» και θεωρούν ότι ο Σουφισμός υπήρχε από καταβολής του κόσμου, πριν καν ανακαλυφθεί. Παραπέμπει σε μία διαφορετική θεϊκή διάσταση και προσέγγιση, από εκείνη που θεωρεί ως δεδομένη ο μέσος μουσουλμάνος και οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι ο Σουφισμός αποτελεί τη «μυστική διδασκαλία σε όλες τις θρησκείες», γεγονός που την καθιστά παγκόσμια.

Οι Σούφι πιστεύουν στον έναν Θεό, αλλά δεν διαχωρίζουν θρησκείες. Ακολουθούν ως βάση το Κοράνι, αλλά δεν το θεωρούν αποκλειστικό και μοναδικό ιερό βιβλίο.

Όσον αφορά τη μύηση των πιστών, θεωρείται και είναι μία διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική. Διαρκεί μακρύ χρονικό διάστημα και εμπεριέχει μεγάλες δοκιμασίες. Στους Μεβλεβήδες Δερβίσηδες η περίοδος αυτή διαρκεί 1001 ημέρες και οι υποψήφιοι προσφέρουν εργασία σε 18 διαφορετικές υπηρεσίες μέσα στην κοινότητα. Εφόσον ο μυούμενος γίνει δεκτός στο Τάγμα, θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στο «έργο» της επιμόρφωσης άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Θρησκειολογικά

Οι τζιχαντιστές δεν αποδέχονται κανενός άλλου μωαμεθανού την ερμηνεία του Κορανίου. Θεωρούν όλους τους άλλους μωαμεθανούς (δηλαδή, το 99,99%) αιρετικούς και δέχονται μόνο τη δική τους αιματοβαμμένη και δολοφονική ερμηνεία. Ως ιδεολογικούς συμμάχους φαίνεται να έχουν οι τζιχαντιστές διάφορους ρατσιστές και νεοναζιστές οι οποίοι κι αυτοί, ταυτιζόμενοι απόλυτα ιδεολογικά με τους τζιχαντιστές (!), θεωρούν ότι πράττουν καλώς που "παλεύουν για τις ιδέες τους" και θεωρούν τους τζιχαντιστές ως τους μόνους αυθεντικούς ερμηνευτές του κορανίου, παρουσιάζοντάς τους έτσι ως τάχα και ιδεαλιστές. Κόσμος παραλογισμού και παραφροσύνης! ...όσο λείπει η μόρφωση, η σκέψη και ο ορθός λόγος από τη χώρα μας και κινούμαστε ανάμεσα στα δυο καταστροφικά άκρα σκέψης (αριστερά και ακροδεξιά), δυστυχώς δεν υπάρχει ελπίδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης