Αγριότητες στη Βενεζουέλα που τιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αγριότητες στη Βενεζουέλα που τιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκολας Μαδούρο «απέλυσε» τη γενική εισαγγελέα που... τόλμησε να εμποδίσει την ορκωμοσία της - με νοθεία  - εκλεγμένης Συντακτικής Συνέλευσης - Την ίδια ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε συνέδριο της νεολαίας τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Αγριότητες στη Βενεζουέλα που τιμά ο ΣΥΡΙΖΑ
Το πιο σκληρό του πρόσωπο συνεχίζει να δείχνει το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα παρά τις συνεχιζόμενες επί μήνες διαδηλώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης.

Τελευταίο χτύπημα κατά της Δημοκρατίας η «απόλυση της ανώτατης εισαγγελέως της χώρας Ντανιέλα Ορτέγα με μια απόφαση της νεοσυσταθείσας Συντακτικής Συνέλευσης, για την εκλογή της οποίας υπάρχουν αρκετά ερωτήματα μετά και τις καταγγελίες της εταιρείας που παρείχε το σύστημα διεξαγωγή των εκλογών ότι υπήρξε νοθεία στον αριθμό των συμμετεχόντων.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα δεν δείχνει «να ιδρώνει το αυτί του» Νίκολας Μαδούρο για τη διεθνή κατακραυγή με τελευταιό κρούσμα την απόφαση των χωρών της Mercosur να προχωρήσουν στην πολιτική αναστολή της συμμετοχής της Βενεζουέλας για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».

Η χώρα δεν θα αποκλεισθεί «ποτέ» από τη Mercosur απάντησε ο Μαδούρο.

«Αιχμαλωσία των θεσμών» καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Η τελευταία αντιδημοκρατική κίνηση του Μαδούρο προκάλεσε τη νέα αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε «αιχμαλωσία» των θεσμών.

«Αυτό που συμβαίνει στην Βενεζουέλα είναι μια ολοκληρωτική αιχμαλωσία όλων των θεσμών από ένα στρατόπεδο, από ένα μοναδικό πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Η γενική εισαγγελία ζήτησε την Παρασκευή την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής και η Ορτέγα ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιωνόταν στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Τα ιδρυτικά μέλη έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την άρση της αναστολής «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της νομοθετικής εξουσίας, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και την ακύρωση της Συντακτικής Συνέλευσης».

Στο στόχαστρο οι Λόπες και Λεντέσμα

Ωστόσο, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας την Κυριακή άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω εμπρηστικές κινήσεις, καθώς πεδίο επαφής και συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (και των αντίστοιχων κοινωνικών συμμαχιών) μοιάζει να μην υφίσταται, ενώ η διαδικασία της "φυγής προς τα εμπρός" δεν μπορεί να συνεχιστεί παρά διά της πλειοδοσίας.

Η κρισιμότερη για τη διεθνή θέση του Μαδούρο κίνηση έγινε με τη σύλληψη στις αρχές της εβδομάδας των εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αντόνιο Λεντέσμα (πρώην δημάρχου Καράκας) και Λεοπόλδο Λόπες (ιδρυτή της "Λαϊκής Θέλησης") οι οποίοι συνελήφθησαν εκ νέου, ενώ ήδη βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από μετατροπή προηγούμενης ποινής τους για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις του 2014.

Σε κατ'οίκον περιορισμό τέθηκε ωστόσο σήμερα Κυριακή, εκ νέου στη Βενεζουέλα ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπες αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Τιντόρι.

Ο Λόπες, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες ,για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ'οίκον περιορισμό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης