Αυτή είναι η άτυχη 11χρονη θύμα του Ουζμπέκου στη Στοκχόλμη

Αυτή είναι η άτυχη 11χρονη θύμα του Ουζμπέκου στη Στοκχόλμη

Η Ebba Åkerlund κατευθυνόταν προς έναν σταθμό του μετρό όπου θα συναντούσε τη μητέρα της - Δεν πρόλαβε να τη δει όμως για τελευταία φορά καθώς ο 39χρονος τρομοκράτης έπεσε πάνω της με ένα φορτηγό - Ο Ουζμπέκος ήταν ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση

Αυτή είναι η άτυχη 11χρονη θύμα του Ουζμπέκου στη Στοκχόλμη
Ένα 11χρονο κορίτσι είναι το πρώτο ταυτοποιημένο θύμα του 39χρονου Ουζμπέκου που έπεσε με ένα κλεμμένο φορτηγό πάνω σε πολυκατάστημα στη Στοκχόλμη
αφού πρώτα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από έναν πεζόδρομο.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Expressen η άτυχη μικρούλα επέστρεφε σπίτι της όταν έπεσε θύμα του Ουζμπέκου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ebba Åkerlund κατευθυνόταν προς έναν σταθμό του μετρό όπου θα συναντούσε τη μητέρα της με την οποία μίλησε για τελευταία φορά λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Παρασκευής, λίγο πριν δηλαδή το κλεμμένο φορτηγό σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του και να σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους.

Κλείσιμο
Νωρίτερα η οικογένεια του κοριτσιού είχε απευθύνει έκκληση για πληροφορίες προκειμένου να το εντοπίσει. Όταν όμως αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι της το απόγευμα της Παρασκευής προκειμένου να πάρουν δείγματα DNA οι συγγενείς του κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι δυσοίωνα.



Το μεσημέρι του Σαββάτου οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν τα δυσάρεστα στους γονείς της 11χρονης που είναι πλέον συγκλονισμένοι.

Οι αρχές της Στοκχόλμης, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια όπως επίσης στο κοινοβούλιο και το παλάτι, ανέφεραν ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, παραμένουν υπό νοσηλεία. Δύο ενήλικοι έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, με τον φόβο νέων επιθέσεων.

Ήξεραν τον δράστη 

Ο δράστης της επίθεσης στη Στοκχόλμη ήταν ύποπτος τρομοκρατικής ενέργειας πριν από κάποιο διάστημα, αλλά όχι πρόσφατα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας. Ο 39χρονος Ουζμπέκος κρατείται και κατηγορείται πως ήταν ο οδηγός του φορτηγού που αιματοκύλισε την Παρασκευή την πρωτεύουσα της χώρας.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την ταυτότητά του, είπε ο Αντρες Θόρνμπεργκ που πρόσθεσε ότι ο άντρας αυτός ήταν στα αρχεία της υπηρεσίας πριν από κάποιο καιρό. 

Η αστυνομία επίσης ανακοίνωσε πως στην καμπίνα του φορτηγού βρέθηκαν εκρηκτικά που θα μπορούσαν να είναι βόμβα ή άλλος εμπρηστικός μηχανισμός και ότι αυτό ακόμα ερευνάται.

Τα εκρηκτικά βρέθηκαν μέσα σε έναν σάκο στην καμπίνα του φορτηγού. Επρόκειτο για μια αυτοσχέδια βόμβα ή εμπρηστικό μηχανισμό, που όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν επρόκειτο να πυροδοτηθεί ή όχι. Αμέσως μετά την επίθεση, η περιοχή αποκλείστηκε σε ακτίνα 200 μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ένα σοκαριστικό βίντεο δείχνει την ώρα της επίθεσης, όταν το φορτηγό έπεσε πάνω σε δεκάδες πεζούς που εκείνη την ώρα έκαναν την βόλτα τους σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της σουηδικής πρωτεύουσας. Στο βίντεο φαίνονται δεκάδες άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, παιδιά και μωρά στα καρότσια, να κάνουν αμέριμνοι την βόλτα τους και να χαζεύουν βιτρίνες, όταν ξαφνικά προσπαθούν πανικόβλητοι να τρέξουν να σωθούν. Φεύγουν από τον πεζόδρομο, κάνουν στην άκρη, μπαίνουν στα μαγαζιά και κλάσματα δευτερολέπτου μετά ένα φορτηγό φαίνεται στο πλάνο να περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα - τέτοια που καταλαβαίνεις πως όποιος βρέθηκε στο δρόμο του, ήταν αδύνατο να ξεφύγει! 

Το βίντεο είναι τραβηγμένο από κάμερα ασφαλείας ενός από τα καταστήματα του πιο κεντρικού πεζόδρομου της Στοκχόλμης, που βρέθηκε στο στόχαστρο του τρομοκράτη. Αρχικά δείχνει τους πεζούς να περπατούν αμέριμνοι και περίπου στο 25ο δευτερόλεπτο, όλα αλλάζουν.

Σοκαριστικό βίντεο από την ώρα της επίθεσης στην Στοκχόλμη:


Σε άλλο βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες στο σημείο, αν και είναι θολό, φαίνεται το φορτηγό την ώρα που πέφτει πάνω στο πολυκατάστημα, ενώ κόσμος φωνάζει σοκαρισμένος. Στο οπτικό φαίνεται στο κέντρο και λίγο δεξιά της οθόνης αρχικά να διασχίζει κάθετα το δρόμο ένα κίτρινο βανάκι, ενώ αμέσως μετά φαίνεται η λευκή καρότσα του φορτηγού του τρομοκράτη να κινείται ξέφρενα στον πεζόδρομο, προς την αντίθετη κατεύθυνση εκείνου που κρατά την κάμερα.

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα στο τέλος του βίντεο


Το φορτηγό έχει σταματήσει στο εμπορικό κέντρο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση


Για την αγάπη διαδηλώνουν οι Σουηδοί

Χιλιάδες Σουηδοί συγκεντρώνονται στη Στοκχόλμη για να δείξουν την ενότητά τους απέναντι στη βία και την τρομοκρατία, δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της πόλης, ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ο ύποπτος ως δράστης, ένας 39χρονος Ουζμπέκος, κρατείται.

Οι κάτοικοι της σουηδικής πρωτεύουσαν διοργανώνουν μέσω Facebook μια «διαδήλωση για την αγάπη» στις 14:00 (τοπική ώρα/15.00 ώρα Ελλάδας) κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

Η Σουηδία προσπαθεί να συνέλθει μετά την επίθεση, της οποίας τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Ο επιχειρησιακός τρόπος, ωστόσο, παραπέμπει έντονα στις επιθέσεις της Νίκαιας στη νοτιοανατολική Γαλλία, του Βερολίνου και του Λονδίνου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε τον λάθος άνθρωπο. Αντίθετα, οι υποψίες μας ενισχύθηκαν», δήλωσε ο διευθυντής της σουηδικής αστυνομίας, Νταν Ελίασον. Στην καμπίνα του φορτηγού βρέθηκε και ύποπτος μηχανισμός. «Δεν μπορούμε να πούμε τι είναι επί του παρόντος, αν είναι βόμβα ή εύφλεκτος μηχανισμός», πρόσθεσε.

Η επίθεση έχει συγκλονίσει τη σκανδιναβική χώρα, η οποία καμαρώνει για την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία της. Οι σημαίες είναι μεσίστιες στα δημόσια κτήρια. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που αποφάσισε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ανακοίνωσε την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα τη Δευτέρα στις 12.00 (τοπική ώρα).

Η Σουηδία έχει γίνει ακόμη μία φορά στόχος, τον Δεκέμβριο του 2010, όταν ένας άνδρας είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο δρόμο της Στοκχόλμης, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό ορισμένων περαστικών.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης