ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Πολίτες από το Ιράν, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη δεν θα εξασφαλίζουν βίζα εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες - Εκτός λίστας το Ιράκ

Στην υπογραφή του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος προχώρησε τη Δευτέρα (6/3) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα έξι μουσουλμανικές χώρες και ειδικότερα τις Ιράν, Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Σομαλία και Λιβύη.

Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου. Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος, που υπογράφτηκε στις 27 Ιανουαρίου, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή του στις 3 Φεβρουαρίου.

Η βασική αλλαγή είναι πως το Ιράκ δεν θα αποτελεί πλέον μέρος των χωρών που πλήττονται από πλήρη απαγόρευση. «Το Ιράκ δεν είναι πλέον στον κατάλογο, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών», εξήγησε νωρίτερα η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ.

Ωστόσο, οι μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών (οι κάτοχοι πράσινων καρτών), καθώς και οι κάτοχοι βίζας, θα προστατεύονται σαφώς στο νέο διάταγμα, είπε τόνισε η Κόνγουεϊ.

Η ίδια, δήλωσε πως οι Σύροι πρόσφυγες θα έχουν στο εξής την ίδια μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην πολιτική του στο μεταναστευτικό, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τα σχέδιά του και να διασφαλίσει -κατά την άποψή του με τον συγκεκριμένο τρόπο- την ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως δήλωσε λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Τίλερσον. Ο δε τελευταίος τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας εντός της χώρας για τους Αμερικανούς πολίτες.

«Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος, προστατεύοντας το έθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ, είναι ένα μέτρο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειάς μας. Ο πρόεδρος έχει καθήκον να προστατεύει τον αμερικανικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγη ώρα μετά την υπογραφή του νέου διατάγματος.

Το πρώτο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή καθώς ο Τραμπ κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Η τροποποιημένη εκδοχή του αναμένεται ότι θα υπερπηδήσει το εμπόδιο της δικαιοσύνης που είχε αναστείλει την εφαρμογή του αρχικού κειμένου, στις 3 Φεβρουαρίου.

Τα κυριότερα σημεία του νέου διατάγματος


Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέτει στο στόχαστρο τους υπηκόους έξι χωρών και τους πρόσφυγες στους οποίους απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στη χώρα. Το διάταγμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16 Μαρτίου.

Ποιες χώρες αφορά η απαγόρευση;

   
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν για τρεις μήνες την είσοδο σε υπηκόους έξι χωρών: Σουδάν, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Η απαγόρευση έχει ως στόχο "να επιτρέψει την κατάλληλη εξέταση και την εφαρμογή κανόνων που θα εμποδίσουν τη διείσδυση" τρομοκρατών ή εγκληματιών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
   
Στο πρώτο διάταγμα η απαγόρευση για τη Συρία δεν είχε χρονικό περιορισμό. Πλέον, οι απαγορεύσεις για τους Σύρους μετανάστες είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους υπηκόους των άλλων πέντε χωρών.
   
Οι πρόσφυγες από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών. Ωστόσο, το διάταγμα δεν εφαρμόζεται για τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ήδη αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα και η άφιξή τους στις ΗΠΑ είναι ήδη προγραμματισμένη. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευκρίνισε ότι η χώρα δεν θα δεχτεί περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες για το οικονομικό έτος 2017.
   
Γιατί εξαιρέθηκε το Ιράκ;

   
Το Ιράκ περιλαμβανόταν στον κατάλογο των χωρών που αφορούσε το πρώτο διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου. Πλέον εξαιρέθηκε επειδή "η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε κατεπειγόντως μέτρα για να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους πολίτες της ώστε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση" και για να "ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ", εξηγεί το υπουργείο.
   
Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία μια προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών στις ΗΠΑ.
   
Γιατί αυτές οι έξι χώρες;
   
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος στοχεύει συγκεκριμένα τους μουσουλμάνους με το διάταγμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι με την απαγόρευση "προστατεύονται οι ΗΠΑ απέναντι στις χώρες που έχουν εκτεθεί στην τρομοκρατία και διασφαλίζεται μια πιο αυστηρή διαδικασία εξέτασης" των αιτημάτων για μετανάστευση.
   
Το διάταγμα είναι "μέτρο ζωτικής σημασίας" για την ασφάλεια των ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
   
Οι τρεις από τις έξι περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που "στηρίζουν την τρομοκρατία" (Ιράν, Συρία, Σουδάν) ενώ για τις άλλες τρεις η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποστήριζε ότι "συνιστούν κίνδυνο". Για να δικαιολογήσει το διάταγμα, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι 300 πρόσωπα που μπήκαν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες ερευνώνται σήμερα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε όμως αν οι "ύποπτοι" προέρχονται από αυτές τις έξι χώρες.
   
Τι θα γίνει με όσους έχουν θεώρηση εισόδου;
   
Οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει ήδη βίζα δεν επηρεάζονται από το διάταγμα και μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. "Δεν θα ανακληθεί καμία βίζα μόνο με βάση το διάταγμα αυτό", διευκρινίζουν οι αμερικανικές αρχές.
   
Οι θεωρήσεις εισόδου που είχαν ακυρωθεί με βάση το πρώτο διάταγμα αποκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δικαιοσύνη ανέστειλε την εφαρμογή του διατάγματος.
   
Πράσινες κάρτες και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα
   

Η μεγαλύτερη σύγχυση που προκλήθηκε από το πρώτο διάταγμα αφορούσε τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ που έχουν λάβει πράσινη κάρτα αλλά προέρχονται από μία εκ των έξι χωρών. Πλέον αποσαφηνίστηκε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση δεν ισχύει για αυτά τα πρόσωπα. Επίσης και όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εφόσον διαθέτουν διαβατήριο από την δεύτερη χώρα προέλευσής τους.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Byzantios

Κάθε χρόνο που γίνονται αιτήσεις για ΗΠΑ λοτερυ σχεδόν κανένας Έλληνας δεν κερδίζει ολοι εινε αυτοί που έρχονται απο κράτη Τ επικίνδυνα και ανατολικό ευρωπαϊκά το λοιπόν εινε κοροϊδία έπρεπε οι Έλληνες να είχαν προτεραιότητα για πράσινη κάρτα λόγω της συμμαχίας με ΗΠΑ και λόγω ότι είμαστε σοβαρός λαός ντροπή στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν θέτουν το θέμα

xan4625

Χαμπάρι δεν παίρνει ο Ντόναλντ. 😜😜

pinokio

Σαουδική Αραβία???????

Πέτρος

Την Σαουδική Αραβία δεν την έβαλε πανίβλακας ;

προδότης της Πατρίδας του

ο Τράμπ, μία χώρα που δημιουργήθηκε από μετανάστες τώρα στερείται το θείο δώρο της μετανάστευσης και του πολιτισμικού εμπλουτισμού λόγω ενός τρελού ακροδεξιού που έγινε πρόεδρος πραξικοπηματικά.....αχ καημένη ανθρωπότητα......

Μετά ξύπνησες

Ναι καλε σύντροφε . Ισλαμοφασιστες που έπαιρναν με το καλημέρα επιδόματα εκτισαν την Αμερική χαχαχαχαχα δε πειράζει , μένουν ετςι περισσότεροι για εσάς στο Ελλαδιστάν να σας "κτίσουν" και εσάς κι άλλο ! Χαχαχαχα

Χ.Α.

Δημιουργήθηκε από ΛΕΥΚΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ μετανάστες. Καμία σχέση με τη σημερινή λαίλαπα βαρβάρων. Aν είχαν πάει οι σημερινοί "μετανάστες" στην Αμερική, σήμερα δεν θα ήταν Αμερική αλλά Σαουδική Αραβία. Κόψτε την τηλεόραση.

Συριζοσαπίλα

Βγαλε το " πραξικοματικα"... πονηρε φασίστα...! Μεινε στα γεγονοτα. Τον ψηφισαν οι Αμερικανοι οπως ειπαμε εμεις ΟΧΙ στο δημοψηφισμα και χαλασαμε τα σχεδια στους " υπερ-δημοκρατες" του συστηματος δλδ της Νεας ταξης πραγματων . Τοσο μαιμου δημοκρατης εισαι...που σβηνεις το αποτελεσμα των αμερικανικων εκλογων ετσι,...γιατι απλα δεν σ αρεσει. Δεν ταιριαζει με τον ολοκληρωτισμο σου ...δικτατορίσκε της κακιας ωρας ...ε?

@

Ναι μωρέ οι μουσουλμάνοι προσέφεραν τοσα πολλά στην Αμερική, να μας πείς τι χάπια παίρνεις αριστερε

Βασίλης

Δημιουργήθηκε από νόμιμους Ευρωπαίους μετανάστες πού εκουσίως αρνήθηκαν σημαντικό μέρος τής προηγούμενης ταυτότητάς τους καί αποδέχθηκαν τήν ένταξή τους στόν χυλό (molting pot) τού νέου έθνους. Πυρήνας τής ταυτότητάς τού νέου έθνους ήταν η πλήρης αποδοχή τού αμερικανικού ονείρου καί τού αμερικανικού τρόπου ζωής. Ένας πρόγονός μου πού πήγε νομίμως κάπου στό 1920, δέν μπόρεσε νά προσαρμοσθεί στήν ένταση τής εργασίας κι επέστρεψε χωρίς νά αναζητά επιδόματα. Η πολυπολιτισμικότητα είναι μία ανοησία τής αμερικανικής liberal αριστεράς τού 60, πού οδήγησε σέ περαιτέρω γκετοποίηση τών διαφόρων κοινοτήτων.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ Ο ΤΡΑΜΠ.... ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΥΟΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ ''ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ'' (ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΘΙΕΣ ΔΕΞΙΟΤΑΤΕΣ ΤΣΕΠΑΡΕΣ), ΑΦΟΥ ΑΝ ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΩΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΜΑΥΡΙΔΕΡΑ ΛΑΘΡΟΟΡΚ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΩΡΗΔΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΕΡΓΟΙ/ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ Δ.Υ.

ρε παλικαρια

Γιατι "παγκόσμια κατακραυγή" για τον Τραμπ και οχι πχ για τους Σαουδαραβες? ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ! Ρατσιστες ειναι, εχουν απαγορευσει την εισοδο σε "προσφυγες", ξεφτυλιστικους νομους εναντιων των γυναικων, βοηθουν οικονομικα τους αρρωστημενους δολοφονους Τζιχαντιστες! Αλλα κανενας οργανισμος "ανθρωπινων δικαιωματων", καμια οργανωση γυναικων (η δικη μας φορεσε και μπουρκα μαλιστα), κανενας πρωθυπουργος κρατους δεν εχει πει τιποτα για αυτη τη φαρα. Κανουν επιδηξη χρηματος, σε λαους που υποφερουν απο λιτοτητα και κανεις δε βγαζει εκει αχνα! Μηπως αυτοι κρυβονται τελικα πισω απο ολα οσα συμβαινουν στο πλανητη, και εχουν εξαγορασει τους παντες (ΜΜΕ, Λομπι, Κρατη) εκτος απο τον Τραμπ?

Πέτρος

Το εκτός από τον Τράμπ έχει πλάκα, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Θα στο κάνω λιανά, ούτε ο Τράμπ πήρε μέτρα κατά των Σαουδάραβων. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι μεσα στις χώρες που υπάρχει απαγόρευση εισόδου. Ελπίζω να το κατάλαβες τώρα, δεν είναι δύσκολο.

Οι Σαουδάραβες δεν μεταναστεύουν

Πιο λιανά. Οι Σαουδάραβες είναι όλοι εκατομμυριούχοι . Δε μεταναστεύουν στην Αμερική

Πέτρος

Θα στο εξηγήσω ακόμα πιο απλά μήπως και το καταλάβεις, δεν είναι δα και δύσκολο. Οι περισσότεροι αεροπειρατές στους δίδυμους πύργους ήταν Σαουδάραβες και η Σαουδική Αραβία δεν είναι στις χώρες που ισχύει η απαγόρευση.

Δεν τολμάει και βέβαια ..

έχει παντού προσωπικά συμφέροντα. Σ'αυτές τις χώρες φαίνεται δεν έχει. Η Σαουδική Αραβία που έστειλε όλους σχεδόν τους τρομοκράτες των Δίδυμων Πύργων δεν είναι ποτέ στη σκέψη του γιατί δεν τολμάει.

Και

Κλαααααααμα τα άπλυτα . Μη σταματάς ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΛΕΝΤΑΣ

JOHN

Πάμε ρε Trump γερά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan077

Από την ιστορική αποβάθρα της Σαμψούντας αρνήθηκε  εκ νέου τη Γενοκτονία των Ποντίων - «Καμία τυραννία, καμία γενοκτονία. Εμείς ήμασταν αυτοί που χάσαμε γυναικόπαιδα και γέρους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ επανέλαβε ότι «έδιωξαν τους εισβολείς»

77
strache-kurtz_main01

Οι Αρχές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον ρόλο  της μη κυβερνητικής οργάνωσης καλλιτεχνών κατά του εξτρεμιστού «Κέντρο για την Πολιτική Ομορφιά» (ZPS), καθώς και του  Γερμανού κωμικού στην υπόθεση

1
ger123

Στο Βερολίνο από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 20.000 άτομα, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στην Φρανκφούρτη, στο Μόναχο, στο Αμβούργο, στην Στουτγκάρδη, στην Κολωνία και στην Λειψία