Σαουδική Αραβία: Εκστρατεία από τις γυναίκες για να σταματήσουν την ανδρική κηδεμονία

Σαουδική Αραβία: Εκστρατεία από τις γυναίκες για να σταματήσουν την ανδρική κηδεμονία

Περισσότερες από 14.000 υπογραφές συγκέντρωσαν οι γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο να μην μπορούν να κάνουν ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, χωρίς την έγκριση των ανδρών της οικογένειάς τους

Σαουδική Αραβία: Εκστρατεία από τις γυναίκες για να σταματήσουν την ανδρική κηδεμονία
Στην Σαουδική Αραβία η ζωή για τις γυναίκες δεν είναι εύκολη. Για να πάνε στο πανεπιστήμιο, να εργαστούν, να καταφύγουν στην δικαιοσύνη, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά, ακόμα και για να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο χρειάζονται την άδεια ενός αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους. Ο σύζυγος, ο πατέρας ή ο αδελφός τους, είναι εκείνος που θα δώσει την έγκρισή του για τα πιο απλά πράγματα που θέλει να κάνει μια γυναίκα στην χώρα ενώ όταν εκείνη είναι χήρα, αν έχει γιο, αυτός την «κηδεμονεύει».

Πρόσφατα, στην Σαουδική Αραβία ξεκίνησε από τις γυναίκες μια εκστρατεία για να δοθεί τέλος στην κηδεμονία τους από τους άνδρες. Ήδη, μαζεύτηκαν περισσότερες από 14.000 υπογραφές και το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στην κυβέρνηση ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο το γραφείο του βασιλιά «βομβαρδίστηκε» με 2.500 τηλεγραφήματα από γυναίκες που δηλώνουν την στήριξή τους στο σχετικό αίτημα.

Κλείσιμο


Από τον Ιούλιο στο Twitter έκανε την εμφάνισή του στα αραβικά το hashtag με τίτλο:
«οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θέλουν να απαλλαγούν από το σύστημα της κηδεμονίας». Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch έχει καταγράψει έκθεση για τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα και για την σχετική εκστρατεία. Η επικεφαλής της έκθεσης, Kristine Beckerle, δήλωσε στο BBC: «Έμεινα εμβρόντητη όχι μόνο από το μέγεθος της συμμετοχής (στην εκστρατεία) αλλά και από την δημιουργικότητα των γυναικών».



Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην εκστρατεία για να υποστηρίξουν το δικαίωμα να είναι οι ίδιες οι κηδεμόνες του εαυτού τους, στήριξαν την καμπάνια τους με βίντεο, με σχόλια στο twitter και έφτιαξαν βραχιόλια που έγραφαν: «I Am My Own Guardian» (είμαι κηδεμόνας του εαυτού μου).

Πάντως, στην εκστρατεία υπήρξε και ο αντίλογος και μάλιστα, από μερίδα γυναικών στην Σαουδική Αραβία, που δημιούργησαν στο twitter το hashtag #TheGuardianshipIsForHerNotAgainstHer, στο οποίο υποστηρίζουν ότι η κηδεμονία από τους άνδρες λειτουργεί υπέρ των γυναικών...

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο σχετικό αίτημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης