LIVE

Κορωνοϊός

Αυτός ήταν ο διαβόητος Μπίλι δε Κιντ: Η φωτογραφία που αξίζει 5 εκατ. δολάρια

Αυτός ήταν ο διαβόητος Μπίλι δε Κιντ: Η φωτογραφία που αξίζει 5 εκατ. δολάρια

Αγοράστηκε μόλις για 2 δολάρια - Είναι το μόλις ένα από τα δύο καρέ που δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του πιο μυθικού παράνομου της Άγριας Δύσης

Για τον Μπίλι δε Κιντ έχουν γραφτεί τόσα πολλά, που η λέξη «μύθος» είναι μάλλον ευφημισμός για την ζωή του και τον θάνατό του. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο από μυθικό στη σύντομη πορεία ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει όσο κανένας άλλος το όνομά του με την Άγρια Δύση και όλα όσα η φαντασία (και το Χόλιγουντ...) έχουν δημιουργήσει γύρω από αυτή την εποχή και τους ανθρώπους της.

Δεκάδες ταινίες, ακόμα περισσότερα βιβλία και τραγούδια έχουν γραφτεί για τον  Γουΐλιαμ Χέρνι ΜακΆρθι (αν ήταν αυτό το πραγματικό του όνομα), δημιουργώντας ένα θρύλο που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς όλων όσων εκτυλίσσονταν στην Αμερική τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Όπως όμως φαίνεται αυτή η μυθική διάσταση συνεχίζεται και σήμερα, με τη νέα φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, στην οποία παρουσιάζεται ο ίδιος και η συμμορία του να χαλαρώνουν σε έναν αγώνα κροκέ κατά την διάρκεια ενός γάμου πιθανότατα το 1878. 

Η φωτογραφία αυτή έχει ήδη ξεσηκώσει το ενδιαφέρον των media σε όλο τον κόσμο, καθώς πέρα από το ότι είναι πολύ σπάνια (υπάρχει μόλις άλλη μία στην οποία παρουσιάζεται κρατώντας ένα όπλο και είχε πωληθεί για 2 εκατομμύρια δολάρια) δημιούργησε και αυτή με τον τρόπο της τον δικό της αστικό μύθο: Αγοράστηκε από ένα παλιατζίδικο για μόλις δύο δολάρια ενώ η πραγματική της αξία όταν θα πωληθεί είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια!

Ο Μπίλι δε Κιντ ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα μυστήρια της ιστοριογραφίας της Άγριας Δύσης και ένα από τα πιο προσφιλή θέματα για τον κόσμο του θεάματος. Η ζωή του είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός «καταδικασμένου» σταρ της εποχής του, γεννημένος κατά πάσα πιθανότητα το 1859, από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα μια γυναίκα το όνομα της οποίας (όπως και όλων των μελών της οικογένειας) ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκαθαρισμένο. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μικρόσωμος και baby face Μπίλι ξεκαθάρισε ο ίδιος τους λογαριασμούς του για πρώτη φορά στα 17 του χρόνια, όταν ένας σιδεράς μίλησε περιπαικτικά για την εμφάνισή του, και ο νεαρός σήκωσε το όπλο και τον σκότωσε εν ψυχρώ.Η δολοφονία αυτή τον οδήγησε στη φυλακή, και η απόδρασή του από αυτήν στην αγκαλιά του θρύλου, καθώς σύμφωνα με τους πιο «φουσκωμένους» υπολογισμούς στην μικρή του καριέρα ως εγκληματία κατάφερε να σκοτώσει 21 άτομα. Οι πιο σοβαροί μελετητές της ζωής του περιορίζουν τον αριθμό αυτό «μόλις» στους τέσσερις. 

Ο «άγιος παράνομος» (λόγω του ότι προστάτευε τους Μεξικάνους και τους Ινδιάνους) ήταν εξίσου γρήγορος στο πιστόλι όσο και στη ζωή, καθώς τέλειωσε την δράση του μόλις στα 21 του χρόνια, δολοφονημένος σύμφωνα με την παράδοση από τον φίλο του σερίφη Πατ Γκάρετ ο οποίος του είχε στήσει ενέδρα μέσα σε ένα άδειο σαλούν. 

Ακόμα και αυτό το στοιχείο αμφισβητείται έντονα από μελετητές της ζωής και της δράσης του, ενώ εξίσου έντονη είναι και η αμφιβολία ότι είναι θαμένος στο Φορτ Σάμερ του Νέου Μεξικό όπου σήμερα βρίσκεται μία μικρή πέτρα η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων και πόλο έλξης τουριστών.

Μέσα σε μια τόσο θολή πορεία ζωής, η παρουσία μίας εξίσου θολής τσιγκογραφίας της εποχής που μεσουρανούσε έρχεται ως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα για την ζωή και την δράση του. Ακόμα και ως επιβεβαίωση της ίδιας του της ύπαρξης, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα απλό κατασκεύασμα των παραμυθάδων της Άγριας Δύσης. 

Η νέα αυτή εικόνα, σε μία «φωτογραφία» με τα μέσα της εποχής, δείχνει σε μία επιφάνεια 4x5 ιντσών μία παρέα ανθρώπων να χαλαρώνουν σε έναν αυτοσχέδιο αγώνα κροκέ. Αγοράστηκε για το ποσό των μόλις 2 δολαρίων από ένα παζάρι στο Φρέσνο των ΗΠΑ χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιον απεικονίζει και ποια θα μπορούσε να είναι η πραγματική της αξία.

Όμως για τους ειδικούς, μια φωτογραφία που μπορεί να απεικονίζει τον Μπίλι δε Κιντ είναι όπως λένε το «Ιερό Δισκοπότηρο» για τους ιστορικούς και τους μελετητές της εποχής που η Αμερική ανακάλυπτε τα όριά της (κοινωνικά και γεωγραφικά) επεκτεινόμενη προς τα Δυτικά. 

Για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του προσώπου επιστρατεύθηκαν δεκάδες ειδικοί από όλη την χώρα, ενώ η φωτογραφία -που πλέον έχει βρεθεί στην δικαιοδοσία της εταιρίας δημοπρασιών Κagin's- πέρασε από δεκάδες δοκιμασίες διάρκειας πλέον του ενός έτους ώστε να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά της. 

Σύμφωνα λοιπόν με την τελική εκτίμηση στην εν λόγω φωτογραφία βλέπουμε τον Μπίλι δε Κιντ μαζί με αρκετά μέλη της ομάδας του, τους Regulators να χαλαρώνουν το καλοκαίρι του 1878 μετά από έναν αγώνα κροκέ. Η συγκέντρωση αυτή πρέπει να έχει γίνει σε ένα διάστημα που έχει τελειώσει ένας μεγάλος πόλεμος στην περιοχή του Lincoln όπου είχε την δράση της η συμμορία, για αυτό και υπάρχει αυτή η ανάλαφρη ατμόσφαιρα. 

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι άλλα τέσσερα πρόσωπα που απεικονίζονται στην εικόνα είναι γνωστά και ανήκουν στην ομάδα του αρχηγού τους, κάτι που έδωσε ακόμα περισσότερα στοιχεία αυθεντικότητας σε ό,τι αφορά την παρουσία του Μπίλι δε Κιντ μέσα στο κάδρο. Για να είναι ακόμα πιο σίγουροι, οι άνθρωποι που έψαχναν την εικόνα αναζήτησαν τα γεγονότα τα οποία συνέβαιναν εκείνη την εποχή και θα μπορούσαν να έχουν μαζέψει μαζί όλη την ομάδα. Μέσα από ένα ημερολόγιο ανακάλυψαν ότι περίπου εκείνη την περίοδο γινόταν ο γάμος του Τσάρλι Μπόουντρε -αυτός που κάθεται πάνω στο άλογο στην φωτογραφία- με την σύζυγό του Μανουέλα. 

Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να αναζητήσουν αν υπάρχουν απομεινάρια του συγκεκριμένου ράντσου στο Νέο Μεξικό, τα οποία όντως ανακάλυψαν και έδωσαν μία τελική επιβεβαίωση για τα όσα απεικονίζονται στην φωτογραφία.

Από εδώ και πέρα, η τύχη της φωτογραφίας επαφίεται στην λογική των δημοπρασιών και στη δικαοδοσία των εκατομμυρίων δολαρίων που θα ξοδευτούν για την αγορά ενός κομματιού της ιστορίας της Αμερικής. Ενώ για την σημασία της, το γεγονός και μόνο το ότι το National Geographic αποφάσισε να κάνει δύο ντοκιμαντέρ με αφορμή την ανακάλυψη αυτής της φωτογραφίας μιλάει από μόνο του. 

Όσο για τον μύθο του Μπίλι δε Κιντ αυτός όχι μόνο δεν μειώνεται με την ανακάλυψη της νέας φωτογραφίας. Αλλά όπως φαίνεται από το παγκόσμιο ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του κοινού σε όλον τον πλανήτη, τον ενισχύει ακόμα περισσότερο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ακόμα και το παιχνίδι μεταξύ των 2 δολαρίων και των 5 εκατομμυρίων να μοιάζει μία ακόμα δική του «ζαβολιά» ώστε να συνεχίσει να παίζει το κρυφτούλι ενός αληθινού «Born in the USA» σταρ της Ιστορίας και του θρύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (22)

thanos

Έλα ρε kill bill. Κάρφωσε τους απόψε!!!! Ό,τι να ναι.....

confess

.........i love you billy !!!!!!!!!! (2015).................not the killer...........-the other one.

Ο_Ο

απο μια ματια που εριξα στο κειμενο - ΔΕΝ καταλαβαινω γιατι χρησιμοποιουν τις λεξεις "αγιος" και ιερο δισκοποτηρο....για ατομα και καταστασεις που δεν ειχαν καμια σχεση με τα της πιστεως.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΠΟΙΑ ''ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ'', ΡΕ ΜΟΣΧΑΡΙ;

φωτος

μου αρεσει η πανω πανω φωτο με τα δεντρα και το σπιτακι.-(οσο για τ άλλα δεν με ενδιαφερουν)

Mixos

Διαβάστε ...Λούκυ Λουκ. Εχει περισσότερα... Ακου τι είπε ο άλλος...

EX

Ασχολούνται με το βλαμμενο που σκότωνε οποίον τον κοροϊδεύε που ντυνόταν σαν καραγκιοζης μέχρι που το παρακανε και το εκανε σουρωτηρι ένας σερίφης

123

Φανταστειτε μια αντιστοιχη υποθεση στην Ελλαδα, πχ μια φωτογραφια του Καναρη, του Οθωνα κλπ Η ερευνα που θα γινοταν θα ηταν "λες να ειναι αυτος?" "δεν ξερω, μπορει" "οκ, ας πουμε οτι ειναι" και θα την πουλουσαν για 5 ευρω

basilas

ο καθεις έχει κατι να πει , σα το γεωργιου που λεει γκαρσον εχετε να μας κάνετε ένα ταλαρο λιανά?

Victor

Με τι ασχολείται μία χώρα όταν δεν έχει δική της ιστορία. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας. Πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε μέσο και δεν εννοώ μεταφορικά.

general lee

πολύ σωστός φιλε μου!!!

οι ΗΠΑ

Δεν εχουν ιστορια; μηπως δεν ασχοληθηκες; εχουν την σημαντικοτερη ιστορια του 19ου και 20ου αιωνα.

Kid

Καλοκαίρι και δέντρα δίχως φύλλα, δεν γίνεται.

...

ακριβως το ιδιο σκεφτηκα κι εγω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης