Ξεκινούν οι δοκιμές για το φάρμακο κατά του Εμπόλα

Ξεκινούν οι δοκιμές για το φάρμακο κατά του Εμπόλα

Αρχικά θα διεξαχθούν τρεις από εθελοντές γιατρούς στη Δυτική Αφρική

Ξεκινούν οι δοκιμές για το φάρμακο κατά του Εμπόλα
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές για το φάρμακο κατά του Έμπολα, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αρχικά θα διεξαχθούν τρεις, από εθελοντές γιατρούς στη Δυτική Αφρική.

Οι δοκιμές διεξάγονται με τρομερή βιασύνη λόγω της εκτεταμένης εξάπλωσης των κρουσμάτων του ιού στην περιοχή. Αυτό δεν έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες, να εξετάσουν με την απαραίτητη ηρεμία τα φάρμακα και να διεξάγουν τεστ σε ζώα ή υγιείς ανθρώπους πριν δοθεί σε νοσούντες. Ωστόσο, οι δοκιμές θα προχωρήσουν, αποσκοπώντας στη μείωση κατά 70% του ποσοστού θνησιμότητας των κρουσμάτων του ιού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μαζί με τους συνεργάτες τους, μεταξύ των οποίων λογίζονται ακαδημαϊκοί, φαρμακευτικές εταιρίες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποφάσισαν να διεξάγουν δυο δοκιμές στη Γουινέα, Μάλιστα, μια από αυτές αποσκοπεί στην έρευνα της χρήσης των δειγμάτων αίματος από ανθρώπους που επέζησαν από τον ιό.

Οι πληροφορίες αποκάλυψαν πως το Zmapp, φάρμακο που δόθηκε σε κάποιους ιατρικούς υπαλλήλους που είχαν προσβληθεί από Εμπόλα, δεν θα είναι μεταξύ των υπό δοκιμή φαρμάκων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα ηγηθούν της πρώτης προσπάθειας, κατά την οποία θα δοκιμαστεί το αμερικανικής προέλευσης, φάρμακο brincidofovir. Αυτό έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αποτελεσματικό στο εργαστήριο, αλλά δεν έχει ελεγχθεί πάνω σε ζώα, όμως υπάρχουν αποδείξεις πως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ασφάλεια, καθώς έχει δοκιμαστεί και κατά άλλων ιών, ενώ είναι σχετικά εύκολο στην πρόσληψη, αφού είναι σε μορφή χαπιού. Περίπου 140 άτομα θα συμμετάσχουν σε αυτό το κομμάτι των δοκιμών, λαμβάνοντας πέντε χάπια σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φαρμακευτικής Έρευνας (Inserm), θα ηγηθεί μιας διαδικασίας δοκιμών που θα γίνει στο Γκουεκέντου της Γουινέας, ερευνώντας ένα άλλο φάρμακο ονόματι favipiravir και το οποίο έχει αναπτυχθεί από ιαπωνικά εργαστήρια.

Το συγκεκριμένο, έχει δοκιμαστεί σε ζώα, με τα αποτελέσματα να έχουν δημοσιευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η τρίτη και τελευταία προσπάθεια θα λάβει χώρα στο Κονάκρι της Γουινέας και θα περιλαμβάνει τη χορήγηση αίματος και πλάσματος σε νοσούντες, από άλλους ασθενείς που έχουν ήδη αναρρώσει από τον ιό, ενώ θα διεξαχθεί υπό την παρακολούθηση του Ινστιτούτου Τροπικών Ασθενειών της Αμβέρσας.

«Αυτή είναι μια διεθνής συνεργασία χωρίς προηγούμενο, κι αυτό αποτελεί ελπίδα, πως οι ασθενείς θα λάβουν επιτέλους μια πραγματική θεραπεία, για μια αρρώστια που σκοτώνει από 50% μέχρι 80% αυτών που έχουν προσβληθεί», είπε ο δρ. Άννικ Αντιέρενσοφ από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα συμπληρώνοντας: «Σαν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ιατρικής περίθαλψης στη Δυτική Αφρική, παίρνουμε μέρος σε αυτές τις εσπευσμένες κλινικές δοκιμές, ώστε να δώσουμε σε αυτούς που έχουν χτυπηθεί από το συγκεκριμένο ξέσπασμα, μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης».

Υπό κανονικές συνθήκες, τα αποτελέσματα της μιας δοκιμής θα ελέγχονταν και θα συγκρίνονταν με αυτά μιας άλλης ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, με τον καθηγητή Πήτερ Χόρμπι να εξηγεί: «Το να διεξάγουμε κλινικές έρευνες, σε υπό δοκιμή φάρμακα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση, είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην απογοητεύσουμε τους ανθρώπους στη Δυτική Αφρική».

Ο καθηγητής Ντένις Μάλβι, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας του Inserm, δήλωσε πως όσοι θα εργαστούν στις τρεις δοκιμές, θα προσπαθήσουν να εργαστούν στενά ώστε να μάθει ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου. Αυτό ελπίζει ο καθηγητής πως θα δώσει την πιθανότητα στους γιατρούς να συνδυάσουν τα όποια θετικά αποτελέσματα, αν αυτά προκύψουν.

Όσο για το τελευταίο κομμάτι των δοκιμών, ο καθηγητής Γίοχαν φον Γκρινσβεν αποκάλυψε πως το πλάσμα αίματος έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν εναντίον του Εμπόλα και έχει χρησιμοποιηθεί ασφαλώς, εναντίων άλλων ασθενειών: «Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν είναι αποτελεσματικό εναντίον του Εμπόλα, αν είναι ασφαλές και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από το ξέσπασμα της ασθένειας».

Ο καθηγητής τάχθηκε κι αυτός με τη σειρά του υπέρ της στενής συνεργασίας των ιατρών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του, πως οι άνθρωποι που έχουν διαφύγει πλέον τον κίνδυνο της ασθένειας, θα δωρίσουν αίμα, ώστε να βοηθήσουν αυτούς που ακόμα παλεύουν με τον ιό που πλέον έχει σκοτώσει πάνω από 5.000 άτομα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης