Εμπολα: Υπό παρακολούθηση και η επικεφαλής δημόσιας υγείας στο Ντάλας

Εμπολα: Υπό παρακολούθηση και η επικεφαλής δημόσιας υγείας στο Ντάλας

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί παραδέχονται ότι αποφεύγουν τις διεθνείς πτήσεις

Εμπολα: Υπό παρακολούθηση και η επικεφαλής δημόσιας υγείας στο Ντάλας
Υπό παρακολούθηση βρίσκεται η επικεφαλής επιδημιολόγος για τη δημόσια υγεία στο Ντάλας του Τέξας καθώς, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο "CBS", βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στο πλευρό του άτυχου Λιβεριανού, Έρικ Ντάνκαν, που υπέκυψε από τον ιό Έμπολα την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CBS, η γιατρός,Γουέντι Τσανγκ ήρθε σε επαφή με όχι μόνο με τον Λιβεριανό αλλά και με γιατρούς και νοσηλευτές που βρέθηκαν στο πλευρό του άτυχου άντρα.

Κλείσιμο
"Ναι, ήμουν ανάμεσα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον Λιβεριανό ασθενή", δήλωσε η Τσανγκ σε email. "Βρίσκομαι υπό παρακολούθηση όπως και άλλοι συνάδελφοί μου που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον ιό Έμπολα, όπως κι εγώ".

Κι ενώ σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί παραδέχονται ότι αποφεύγουν τις διεθνείς πτήσεις υπό το φόβο του Έμπολα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, η περίοδος καραντίνας των 21 ημερών για τα ύποπτα κρούσματα , με βάση το πρωτόκολλο ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν θεωρείται ασφαλής από Αμερικανούς επιστήμονες . Ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να βρίσκεται "εν υπνώσει" για περισσότερες μέρες. Σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "PLOS One", οι 21 ημέρες που διαρκεί η καραντίνα για τα ύποπτα κρούσματα, δεν είναι αρκετές για να εκδηλωθεί ο ιός, αφού μπορεί να παραμονεύει." Μπορεί να βρίσκεται εν υπνώσει και να εκδηλωθεί μετά από 21 ημέρες", επισημαίνει ο καθηγητής Κλαρκς Χάας, επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πιθανότητες από 0,1% έως 12% να εκδηλώσει ένα άτομο τον ιό, ακόμα και αν έχει βγει από τον καραντίνα των 21 ημερών.



"Με λίγα λόγια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλώσουν τη νόσο και πέραν των 21 ημερών για όσους έχουν εκτεθεί στον Έμπολα", υποστηρίζει ο Χάας εξηγώντας πως η ομάδα του κατέληξε σ΄αυτό το συμπέρασμα μελετώντας στοιχεία κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί στη δυτική Αφρική.

Στις ΗΠΑ , σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά τον εντοπισμό και του δεύτερου κρούσματος στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί έχουν πανικοβληθεί. Σχεδόν οι μισοί , το 45% , δηλώνουν ότι ανησυχούν τόσο πολύ για την εξάπλωση του Έμπολα που αποφεύγουν τις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, σύμφωνα με έρευνα των Reuters/Ipsos . Επιπλέον,το 57% δηλώνει ότι πλένει πιο σχολαστικά τα χέρια του και το 47% ότι αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν επισκεφθεί χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιό.



Στο μεταξύ, πολλά σχολεία στο Οχάιο και το Τέξας παραμένουν πολλά κλειστά. Χτες, σε δεινή θέση βρέθηκε ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου Πρόληψης Λοιμώξεων ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του Κογκρέσου για την παραβίαση πρωτοκόλλου ασφαλείας στις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης