«Ξέρω ποιος είναι ο "Τζον" ο εκτελεστής»

«Ξέρω ποιος είναι ο "Τζον" ο εκτελεστής»

Ο Γάλλος συγκρατούμενος του Τζέιμς Φόλεϊ μιλά για τον αμερικανό και τους τζιχαντιστές - Γιατί η Γαλλία επέλεξε να πληρώσει τα λυτρά, ενώ ο Ομπάμα είπε «όχι» και οργάνωσε αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης - Δυσαρέσκεια για τον αμερικανό Πρόεδρο που φαίνεται να παίζει γκολφ λίγο μετά τις δηλώσεις του για την εκτέλεση Φόλεϊ

«Ξέρω ποιος είναι ο "Τζον" ο εκτελεστής»
Έπειτα από το αρχικό σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα ο αποκεφαλισμός του άτυχου Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο εκτελεστής που του πήρε τη ζωή.

Σύμφωνα με τις αρχές, με βάση την προφορά του φαίνεται πως είναι Βρετανός και είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας Βρετανών μαχητών που εισήλθαν στις τάξεις των μαχητών του ISIS και χρησιμοποιούνται με την φύλαξη των ξένων ομήρων.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, έχει επιλέξει το όνομα «Τζον» και έχει αναλάβει την φύλαξη ξένων αιχμαλώτων, που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στη Συρία. Ο «Τζον» πιστεύεται ότι κατάγεται από το Λονδίνο και ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν νωρίτερα φέτος για την απελευθέρωση των 11 Τούρκων ομήρων που κρατούνταν από το ΙΚ και τελικά παραδόθηκαν σώοι στις τουρκικές αρχές.


Κλείσιμο

«Ξέρω ποιος είναι ο Τζον ο εκτελεστής»

Όμως, εκτός από τους ειδικούς, περισσότερο «φως», όσον αφορά στην ταυτότητα του εκτελεστή, έρχονται να ρίξουν οι μαρτυρίες δύο Γάλλων, οι οποίοι είχαν υπάρξει όμηροι των τζιχαντιστών μαζί με τον Τζέιμς Φόλεϊ!

Ο 53χρονος Ντιντιέ Φρανσουά είπε ότι το βίντεο με την εκτέλεση του Φόλεϊ του έφερε στο μυαλό «επίπονες αναμνήσεις» από τότε που ξυπνούσε και κοιμόταν αλυσοδεμένος στο σκοτάδι με τον άτυχο δημοσιογράφο και άλλους ομήρους του Ισλαμικού Κράτους αλλά και ότι αμέσως κατάλαβε ποιος ήταν ο «Τζον» ο εκτελεστής.

Ο Φρανσουά είπε ότι κρατήθηκε για οκτώ μήνες και με τον άλλο Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στίβεν Σότλοφ, ο οποίος παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά



Από την πλευρά του ένας άλλος Γάλλος όμηρος των τζιχαντιστών, ο Νικολά Ενέν, είπε ότι ο Φόλεϊ ήταν ένας άνθρωπος απίστευτα γενναίος, «ο οποίος στάθηκε άτυχος».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι ισλαμιστές χτυπούσαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο περισσότερο από όλους τους αιχμαλώτους τους «επειδή ήταν από την Αμερική» και ο «αδελφός του εργαζόταν στην αμερικανική αεροπορία». Οι τζιχαντιστές είχαν, επίσης, σε υπολογιστή τους φωτογραφίες του αδελφού του ρεπόρτερ, ενώ συχνά υπέβαλαν τον Φόλεϊ σε «εικονικές εκτελέσεις».


Ο Ντιντιέ Φρανσουά είχε ζήσει για οκτώ μήνες αιχμάλωτος των εξτρεμιστών, ωστόσο, εκείνος και οι άλλοι τρεις Γάλλοι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να πληρώσει τα λύτρα που ζητούσαν οι τζιχαντιστές και τα οποία ανέρχονταν σε 18 εκατ. δολάρια

Ωστόσο, ο Τζέιμς Φόλεϊ δεν είχε την ίδια τύχη.



Η είδηση που είδε τις τελευταίες ώρες το «φως» της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει την οργή της αμερικανικής κοινής γνώμης είναι το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αρνηθεί να πληρώσει λύτρα στους Ισλαμιστές

Συγκεκριμένα, έπειτα από την ενημέρωση του Πενταγώνου πως οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν επιχειρήσει να απελευθερώσουν τον Φόλεϊ χωρίς επιτυχία, καθώς σύμφωνα με τη σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «οι όμηροι δεν ήταν παρόντες» στο σημείο που είχε εντοπισθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι New York Times αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να καταβάλει τα λύτρα που είχαν ζητήσει οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισλαμικό Κράτος είχε απαιτήσει από τις ΗΠΑ λύτρα ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωση του Φόλεϊ, ενώ την ίδια στιγμή, η Wall Street Journal αναφέρει πως ο Φίλιπ Μπαλντόνι, πρόεδρος της ιστοσελίδας GlobalPost, με την οποία συνεργαζόταν ο 40χρονος δημοσιογράφος, αποκάλυψε ότι το ποσό άγγιζε τα 132 εκατ. δολάρια.

Κι όλα αυτά, ενώ το «φως» της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες του Ομπάμα να παίζει γκολφ χαμογελαστός, λίγες ώρες έπειτα από τη δήλωσή του για τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Οι εν λόγω εικόνες έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ενώ ενδεικτικά είναι πολλά δημοσιεύματα όπως αυτό της βρετανικής Daily Mail, η οποία αναφέρει ότι ο Ομπάμα γελά και παίζει γκολφ ανενόχλητος, λίγα λεπτά μετά την δήλωσή του για τον δημοσιογράφο.



Οι φωτογραφίες με τον Ομπάμα έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και στο Twitter με πολλούς χρήστες του γνωστού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δημοσιογράφους να σχολιάζουν αρνητικά την κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου.

Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα χαρακτήρισε τη δολοφονία του δημοσιογράφου ως πράξη βίας που σοκάρει τη συνείδηση ολόκληρου του πλανήτη. Συνέκρινε τους τζιχαντιστές με ένα καρκίνωμα και αποκάλεσε την ιδεολογία τους χρεοκοπημένη.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης