ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Στις κάλπες η Τουρκία για την εκλογή προέδρου

Στις κάλπες η Τουρκία για την εκλογή προέδρου

Φαβορί ο «σουλτάνος» Ερντογάν - Από τα σκάνδαλα διαφθοράς στην προεδρία της χώρας - Με σύνθημα μία «νέα Τουρκία»

Στις κάλπες η Τουρκία για την εκλογή προέδρου
Περίπου 53 εκατ. Τούρκων προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της χώρας, ο οποίος θα αναδειχθεί για πρώτη φορά από τον λαό.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 για να υποδεχθούν 53 εκατομμύρια ψηφοφόρους και θα κλείσουν στις 17.00.

Παρά το αδιαφιλονίκητο φαβορί που δεν είναι άλλος από τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δηλώνουν έτοιμοι για μία δυναμική εκλογική μάχη.

Κλείσιμο
Ο 71χρονος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, είναι ο κοινός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ενώ ο 41χρονος Σελαχατίν Ντεμίρτας, είναι ο πρώτος Κούρδος που διεκδικεί το αξίωμα, ελπίζοντας να αντλήσει ψήφους από την τουρκική αριστερά, καθώς το πρόγραμμά του επικεντρώνεται στην προώθηση φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας συχνά στην προεκλογική του καμπάνια το σύνθημα «Μία νέα Τουρκία», είναι αναμενόμενο πως θα κερδίσει την ψήφο των Τούρκων, στους οποίους υπόσχεται πως θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα από τη νέα του θέση.

Μάλιστα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη, υποστηρίζοντας πως δύσκολα θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των εκλογών, ο οποίος αν χρειαστεί θα σημειωθεί εντός του μήνα.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό που αναμένεται να συγκεντρώσει ενδέχεται να ξεπερνά το 55%, με αποτέλεσμα η εκλογή του να είναι ξεκάθαρη από τον πρώτο γύρο.

«Αύριο, Θεού θέλοντος, θα εγκαθιδρυθεί μια νέα Τουρκία, ξανά μια ισχυρή Τουρκία θα γεννηθεί από τις στάχτες», είπε ο Ερντογάν σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στην κεντρική Ανατολία, στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, με τον πρώην πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Μαρκ Πιερίνι, να δηλώνει πως αν ο Ερντογάν βγει νικητής θα ξεκινήσει μία νέα εποχή για την Τουρκία...

Παράλληλα, οι φήμες για την επόμενη ημέρα του νυν προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ οργιάζουν, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν την επιστροφή του στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ως επικεφαλής πλέον, ενώ λιγότεροι όσοι προβλέπουν μία τιμητική αποστρατεία του.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως είναι πιθανό ο Γκιουλ να αναλάβει την πρωθυπουργία, σε ένα πλαίσιο που θα αποτελείται από έναν ισχυρό πρωθυπουργό και έναν ακόμα πιο ισχυρό πρόεδρο.

Μέχρι να αποσαφηνιστεί η πορεία του Γκιουλ, ωστόσο σε αυτό που στοχεύει ο Ερντογάν με την ανάδειξή του στην προεδρία είναι ο έλεγχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και η επιλογή των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όλα αυτά έπειτα από το ηχηρό σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την τουρκική κυβέρνηση με τις μίζες στελεχών του κόμματός του, στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, και οδήγησε στην παραίτηση υπουργών και ευρύ ανασχηματισμό.

Στο μεταξύ, τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη που είχαν ως τραγική συνέπεια το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, η απαγόρευση του Twitter, η φήμη για ερωτική σχέση του Ερντογάν με γοητευτική δημοσιογράφο, έμοιαζαν ικανά να πλήξουν την εικόνα του.

Ωστόσο ο 60χρονος πολιτικός κατόρθωσε να επιβιώσει και να σώσει την πρωθυπουργική καρέκλα του κάνοντας αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: να ασκεί επίθεση. Μάλιστα, από τους κύριους στόχους του ήταν και ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός του, ο πνευματικός ηγέτης, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά για απόπειρα πραξικοπήματος και έδωσε εντολή για διενέργεια έρευνας, αλλά και έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ο ιεροκήρυκας ζει.

Παρά τα χτυπήματα, κατόρθωσε να κερδίσει και πάλι τους ψηφοφόρους του, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ έπειτα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ακολουθώντας φιλολαϊκή πολιτική και προειδοποιώντας την κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι το Τελ Αβίβ θα πνιγεί στο αίμα που χύνει.
Όλα αυτά σε μία προσπάθεια να αποδειχθεί ισχυρός και ικανός να διατηρήσει τον ρόλο του... σουλτάνου παρά τα σκάνδαλα, τις διαδηλώσεις και τους εχθρούς του. Και όπως φαίνεται η προσπάθειά του αποδίδει καρπούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης