Νετανιάχου: Οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας, η Χαμάς είναι

Νετανιάχου: Οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας, η Χαμάς είναι

«Φανταστείτε τη χώρα σας, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία, τη Γαλλία να δέχεται επίθεση από 3.500 ρουκέτες. Τι θα κάνατε;», διερωτήθηκε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

Νετανιάχου: Οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας, η Χαμάς είναι
 

Ενώ η δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας ολοκληρώνεται, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, παραχώρησε για πρώτη φορά από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, συνέντευξη Τύπου, όπου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί.

Ξεκίνησε αναφερόμενος στις Δυνάμεις Ασφαλείας του Ισραήλ, τονίζοντας πως δρουν εξαιρετικά, και πως πρόκειται για «ηθικό» στρατό.

«Είμαι υπερήφανος για τους στρατιώτες και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που προστατεύουν το Ισραήλ με τα σώματά τους», τόνισε ο Νετανιάχου και πρόσθετε πως η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να παρασχεθούν οι τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση της απειλής που προκύπτει από τις σήραγγες, οι οποίες, όπως είπε. φτάνουν στις κοινότητές μας στο Ισραήλ.

Κλείσιμο

«Η κατάσταση στις ισραηλινές κοινότητες της Λωρίδας της Γάζας είναι καλύτερη, και επικρατεί μεγαλύτερη ασφάλεια συγκριτικά με την περίοδο πριν την χερσαία επιχείρηση», πρόσθεσε.

Εξήγησε, μάλιστα, πως επιπλέον δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή της Γάζας ώστε να προστατεύσουν όσο καλύτερα γίνεται τους πολίτες και συμπλήρωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία «καλή».  

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε και οπτικό υλικό που φέρεται ότι αποκαλύπτει τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Τα τούνελ της Χαμάς κατασκευάζονται ακόμα και μέσα από το εσωτερικό ιδιωτικών κατοικιών, η οργάνωση εξαπολύει επιθέσεις από σχολεία και κατοικημένες περιοχές. Είναι σημαντικό η αλήθεια να λάμψει», τόνισε.

Επισήμανε, δε, πως 3.500 ρουκέτες έχει εκτοξεύσει η Χαμάς στις πόλεις, τους κατοίκους, τα παιδιά του Ισραήλ και τόνισε πως η ισλαμιστική οργάνωση φέρει την ευθύνη για το θάνατο των αμάχων.

«Οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας, εχθρός μας είναι η Χαμάς. Εμείς δε στοχεύουμε στους αμάχους. Η Χαμάς θέλει απώλειες αμάχων, τους χρησιμοποιούν.

Η Χαμάς έχει υιοθετήσει μία στρατηγική σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιεί τους αμάχους, ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε ο Νετανιάχου.

«Μπορούμε να αποδεχθούμε μία κατάσταση όπου οι τρομοκράτες απαλλάσσονται και τα θύματα κατηγορούνται;», διερωτήθηκε και σύγκρινε τη Χαμάς με την Αλ Κάιντα και το ΙΚΙΛ.

«Το 90% των νεκρών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Χαμάς είχε αποδεχθεί την εκεχειρία. Κάθε απώλεια αμάχων είναι μία τραγωδία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στις ανθρώπινες απώλειες ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ, ο Νετανιάχου διαβάζοντας τα έγγραφά που είχε στο βήμα απάντησε: «Φανταστείτε τη χώρα σας, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία, τη Γαλλία να δέχεται επίθεση από 3500 ρουκέτες. Τι θα κάνατε; Τι θα επιθυμούσατε από την κυβέρνηση να κάνει για να προστατεύσει τους πολίτες; Αν οι ρουκέτες εκτοξεύονταν από κατοικημένες περιοχές και τα τούνελ έφταναν σε σημεία κατοικιών, δε θα αντιδρούσατε;».

Στη συνέχεια παρέθεσε παραδείγματα ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ στους τραυματίες της Λωρίδας της Γάζας.

«Η ευθύνη για τα θύματα είναι της Χαμάς, κάθε παιδί, κάθε γυναίκα που πεθαίνει είναι μία τραγωδία», επανέλαβε και συμπλήρωσε ότι περίπου 160 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους κατασκευάζοντας του «τούνελ του τρόμου», τονίζοντας πως η Χαμάς θυσιάζει τον λαό της και δεν πρέπει να γλιτώσει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης