Τουρκία: Οργισμένο πλήθος περικύκλωσε τον Ερντογάν

Τουρκία: Οργισμένο πλήθος περικύκλωσε τον Ερντογάν

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον Τούρκο πρωθυπουργό - Τον καλούν σε παραίτηση- «Δολοφόνε», «κλέφτη», φώναζε το πλήθος

Τουρκία: Οργισμένο πλήθος περικύκλωσε τον Ερντογάν

Η οργή ξεχειλίζει για τους 238 -μέχρι στιγμής- νεκρούς στο ανθρακωρυχείο της περιοχής Σόμα στην Τουρκία. Η τραγωδία ανείπωτη, ο πόνος βαθύς, η αγωνία για τους αγνοούμενους εφιαλτική, αλλά ο θυμός είναι αυτός που σκεπάζει τις καρδιές των Τούρκων πολιτών.

Η φράση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα» έδωσε έναν ακόμα πιο σκοτεινό τόνο στη σημερινή ημέρα, προκαλώντας αγανάκτηση στους πολίτες, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Κλείσιμο


Τη στιγμή, δε, που ο Ερντογάν επισκεπτόταν το σημείο της τραγωδίας, δεκάδες ήταν όσοι επιχείρησαν να τον προπηλακίσουν, περικυκλώνοντας το πρωθυπουργικό όχημα, χτυπώντας τα τζάμια και το καπό του αυτοκινήτου και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.

Τη στιγμή που πραγματοποιούσε δηλώσεις το πλήθος φώναζε «Δολοφόνε», «Κλέφτη», ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι πέταξαν πέτρες στα παράθυρα του κτιρίου όπου έδινε συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν.



Οι διαδηλωτές, μάλιστα, αψήφησαν και τους ένστολους που με δακρυγόνα και αντλίες νερού επιχειρούσαν να τους απωθήσουν, ενώ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Παρόλα αυτά, διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι άνδρες της αστυνομίας, ενώ στην Άγκυρα φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Ενέργειας φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες.

Στην Κωνσταντινούπολη το πλήθος συγκεντρώθηκε σε κεντρικό σταθμό μετρό και έξω από τα γραφεία της ιδιοκτήτριας εταιρίας του ανθρακωρυχείου αναρτώντας στους τοίχους το σύνθημα «δολοφόνοι».



Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είχαν βάψει το πρόσωπό τους με μαύρη μπογιά ώστε να παραπέμπει στα πρόσωπα των ανθρακωρύχων που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωής τους σε βάθος χιλιομέτρων, ενώ άλλοι παρέμεναν ξαπλωμένοι υποδυόμενοι τους νεκρούς.

«Η εταιρία είπε πόσο επιτυχημένη είναι. Αλλά με την έκρηξη διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί μέτρα, αλλά οι ζωές των εργαζομένων δεν μετρούν και οι ζωές τους τίθενται σε κίνδυνο στο βωμό του χρήματος», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών στο Associated Press.



«Δεν ήταν ατύχημα. Έγινε γιατί δε συμβαίνει τίποτα ώστε να προστατευθούν οι εργάτες», δήλωσε στο NBC ο Ερτζάν Ακάγια, πολιτικός αναλυτής και μέλος συνδικαλιστικού φορέα.

«Η κυβέρνηση είναι συνένοχη για αυτούς τους θανάτους, για την τραγωδία αυτή. Από το 2006 περίπου 11.000 εργάτες στην Τουρκία έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της δουλειάς τους», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, τέσσερα συνδικάτα ανακοίνωσαν πως πρόκειται να συμμετάσχουν σε πορείες αύριο, Πέμπτη, ενώ ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση Ερντογάν.



«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να λογοδοτήσει για αυτό που συνέβη, αν και πιστεύω ότι τελικά δε θα κάνει τίποτα», δήλωσε ο Άαρον Στάιν, ειδικός σε θέματα Τουρκίας για το βρετανικό Ινστιτούτο για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, Royal United Services Institute for Defense and Security Studies.



Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα διενεργηθεί λεπτομερής έρευνα και δεσμεύεται ότι «οποιαδήποτε αμέλεια δε θα αγνοηθεί», ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος δίνοντας εντολή οι τουρκικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.




















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης