Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται με το χαμένο Boeing

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται με το χαμένο Boeing

Αβάσταχτος ο πόνος των συγγενών που ξεσπούν - Κινέζοι και Αμερικανοί δεν πιστεύουν τους Μαλαισιανούς - Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες - Αυστραλία: «Δεν ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα, ψάχνουμε ακόμη τα άχυρα»

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται με το χαμένο Boeing
Οι έρευνες για το χαμένο Boeing συνεχίζονται... Η Μαλαισία ανακοίνωσε επίσημα πως το Boeing 777 της Malaysia Airlines συνετρίβη κάπου στον Ινδικό ωκεανό και όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί. Με ένα απλό SMS και αποζημίωση ύψους 5.000 δολαρίων οι αρχές της Μαλαισίας δεν κατάφεραν να δώσουν απαντήσεις στα χιλιάδες «γιατί» των τραγικών συγγενών των 239 αγνοουμένων της μοιραίας πτήσης. Συγγενείς των επιβατών συγκρούστηκαν την Τρίτη με αστυνομικούς έξω από την μαλαισιανή πρεσβεία στο Πεκίνο. Ο πόνος τους αβάσταχτος και η οργή τους μεγάλη. Πολλοί συγγενείς των επιβατών εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για την εγκυρότητα της ανάλυσης που επικαλέστηκε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, ζητώντας απτά στοιχεία που να αποδΚινέζοι και Αμερικάνοι δεν εμπιστεύονται τους Μαλαισιανούςεικνύουν τη συντριβή του αεροσκάφους.

Νωρίτερα οι συγγενείς με δακρυσμένα πρόσωπα ένωσαν τα χέρια τους και έκαναν ειρηνική πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κουάλα Λουμπούρ, όπως «Η μαλαισιανή κυβέρνηση μάς εξαπάτησε», «Μαλαισία να μας δώσεις πίσω τους συγγενείς μας».

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, οι έρευνες για την ανεύρεση των συντριμμιών και των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας, επανελήφθησαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό όπου φαίνεται πως έχει συντριβεί το αεροπλάνο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Οι σφοδροί άνεμοι που συνοδεύονταν από ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν οδηγήσει χθες, Τρίτη, σε διακοπή των ερευνών που οργανώνονται από το Περθ, τη μεγάλη πόλη της δυτικής Αυστραλίας που βρίσκεται σε απόσταση 2.500 χλμ. από την εκτεταμένη ζώνη των ερευνών.

Δώδεκα αεροπλάνα, από τα οποία επτά στρατιωτικά, πρόκειται να επωφεληθούν σήμερα από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών για να επιστρέψουν στη ζώνη και να επιχειρήσουν να βρουν δύο αντικείμενα που εντοπίσθηκαν από δορυφόρο και μπορεί να είναι συντρίμμια του αεροπλάνου το οποίο εξαφανίσθηκε στις 8 Μαρτίου ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες.

«Σήμερα θα διεξαχθούν έρευνες σε τρεις ζώνες που καλύπτουν 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», ανακοίνωσε η Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA), η οποία συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Ένα αυστραλιανό πλοίο, το HMAS Success, βρισκόταν την Τρίτη κοντά στα αντικείμενα που αναζητούνται για να ταυτοποιηθούν, όταν αναγκάσθηκε να διακόψει τις έρευνές του εξαιτίας κυμάτων που έφθαναν σε ύψος πάνω από τέσσερα μέτρα. Σήμερα θα συνεχίσει την αποστολή του.

Τέσσερα κινεζικά πλοία έχουν φθάσει επίσης στη ζώνη ερευνών, στην καρδιά των νότιων θαλασσών.

Σ' αυτή την απομακρυσμένη περιοχή δεν συχνάζουν πλοία και σπάνια βρίσκει κανείς αντικείμενα που προέρχονται από πλοία, όπως για παράδειγμα εμπορευματοκιβώτια που έχουν πέσει στο νερό.

 Χθες, δεν διεξάχθηκαν έρευνες καθώς, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν και τα πλοία δεν μπορούσαν να πλεύσουν στο σημείο που πιθανολογείται ότι υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροπλάνο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ διαβεβαίωσε πως οι έρευνες θα συνεχισθούν μέχρι που να μην υπάρχει η παραμικρή ελπίδα να βρεθεί κάτι.

«Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε επειδή το οφείλουμε στους συγγενείς των επιβατών να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να λύσουμε αυτό το αίνγιμα», δήλωσε ο Άμποτ προς το τηλεοπτικό δίκτυο Nine Network.

Στο μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ κάλεσε τη Μαλαισία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την πτήση MH370, ενώ αυξάνεται η οργή των συγγενών των αγνοουμένων εναντίον των μαλαισιανών αρχών.

Ο Λι «κάλεσε τη Μαλαισία να παράσχει λεπτομερή και ακριβή πληροφόρηση» σχετικά με την πτήση της Malaysia Airlines, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. 

«Ο Ζάχαρι δεν ήταν σε θέση να πετάξει», λέει ο φίλος του πιλότου του Boeing

Τα σενάρια που θέλουν τον πιλότο της μοιραίας πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών να βρίσκεται πίσω από την εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι πολλά και ένας στενός του φίλος έρχεται να τα ενισχύσει με τις δηλώσεις του σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας ανώνυμα στην εφημερίδα NZ Herald ο φίλος του κυβερνήτη είπε ότι η απόφαση της γυναίκας του να φύγει από το σπίτι στο οποίο διέμενε η οικογένεια τον πλήγωσε πολύ . Συγκεκριμένα, είπε ότι ήταν τόσο καταρρακωμένος που «δεν ήταν σε κατάσταση να πετάξει», ενώ δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή του ότι μπορεί να ήθελε να πάρει το αεροπλάνο για μια «τελευταία βόλτα».

«Δεν ήταν καλά για να πετάξει. Ήταν πολύ πιθανό ούτε οι επιβάτες, ούτε το πλήρωμα να μην είχαν ιδέα για το τι συνέβαινε μέχρι που ήταν πολύ αργά», είπε ο άντρας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ είναι ένας από τους καλύτερους πιλότους που ξέρει. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο πιλότος μπορεί να είδε το αεροπλάνο ως ευκαιρία για να δοκιμάσει τις επικίνδυνες μανούβρες, που είχε τελειοποιήσει στον εξομοιωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του.

Οι νέες αυτές σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι το μοιραίο αεροσκάφος ανέβηκε στα 43.000 πόδια, λίγο μετά την τελευταία επικοινωνία που είχε. Μια πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της είπε στη Daily Mail ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 43.000 πόδια για 23 λεπτά πριν αρχίσει να κατεβαίνει, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε 12 μόλις λεπτά, δεν θα υπήρχε άλλο οξυγόνο και οι επιβάτες θα έχαναν τις αισθήσεις τους.

Κινέζοι και Αμερικάνοι δεν πιστεύουν τους Μαλαισιανούς

Αποδείξεις ότι συνετρίβη το Boeing ζητούν οι Κινέζοι από τους Μαλαισιανούς ενώ δύσπιστοι είναι και οι Αμερικάνοι οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι θέλουν να επιβεβαιώσουν όλα τα στοιχεία πριν μιλήσουν. Eντολή Ομπάμα για στήριξη στις έρευνες της κυβέρνησης της Μαλαισίας, την ώρα που οι Κινέζοι συνεχίζουν να μην δέχονται την ανακοίνωση της Malaysia Airlines, ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στον Ινδικό την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες σε μια περιοχή πέντε φορές όσο η Ελλάδα.

Αποστολή αυτοκτονίας βλέπει η βρετανική Telegraph από άνθρωπο που βρισκόταν μέσα στο Boeing 777. Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα ενώ η πρώτη ανακοίνωση της Malaysia Airlines έκανε λόγο για 226 επιβάτες και 13 μέλη του πληρώματος, τώρα ανακοινώνει 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα.

Αυστραλία: «Δεν ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα, ψάχνουμε ακόμη τα άχυρα»

«Δεν ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα, ψάχνουμε ακόμη τα άχυρα» είναι η χαρακτηριστική αναφορά των Αυστραλών που συμμετέχουν στις έρευνες. Από την Τρίτη επιστρατεύθηκε και υποβρύχιο ρομπότ για να συμβάλει στις έρευνες στο βυθό του Ινδικού ωκεανού, ωστόσο ακόμη και αυτός ο εξοπλισμός δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν πρώτα δεν βρεθεί έστω ένα ίχνος του μοιραίου Boeing.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης