Κριμαία: Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν ουκρανική ναυτική βάση

Κριμαία: Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν ουκρανική ναυτική βάση

Η Φεοντόσια ήταν μια από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που συνέχιζαν να φέρουν την ουκρανική σημαία - «Η Ρωσία θα έχει να χάσει πολλά περισσότερα από ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από την κρίση στην Κριμαία», η προειδοποίηση του Ολλανδού πρωθυπουργού

Κριμαία: Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν ουκρανική ναυτική βάση
Ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να καταλάβουν νωρίτερα την ουκρανική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που συνέχιζε να φέρει την ουκρανική σημαία.

Όπως ανέφερε ο Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι επιτέθηκαν στη βάση από δύο πλευρές. Η επιχείρηση διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ελικόπτερα. Όπως τόνισε, περικύκλωσαν τους ουκρανούς στρατιώτες χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και έδεσαν τα χέρια των αξιωματικών. Τρία φορτηγά που μετέφεραν ουκρανούς στρατιώτες δεμένους χειροπόδαρα αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κλείσιμο
Ένας στρατιώτης που βρισκόταν στο εσωτερικό της βάσης ανέφερε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί και επιβεβαίωσε την κατάληψη της βάσης.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν η μονάδα πεζικού του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας που δέχθηκε την επίθεση στη βάση προέβαλε αντίσταση.

«Η κατάσταση στην Κριμαία είναι περιπεπλεγμένη. Γνωρίζετε ότι τις τελευταίες ημέρες πλοία κατελήφθησαν και στη συνέχεια κατασκέχθηκαν από τους Ρώσους, παρά το γεγονός ότι όλοι οι διοικητές είχαν διαταγή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα», παραδέχθηκε ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ιγκορ Τενιούχ.

Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια επίθεση τις τελευταίες 48 ώρες.

Την ίδια ώρα, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως μπορεί να απειληθεί η περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1990.

Παράλληλα, αντάρτες που δεν αναγνωρίζουν τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση, δηλώνουν έτοιμοι για μάχη, ενώ ήδη σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν υψωθεί ρωσικές σημαίες.

Προειδοποίηση προς την Ρωσία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος τόνισε πως η Ρωσία θα έχει να χάσει πολλά περισσότερα από ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από την κρίση στην Κριμαία.

Όπως είπε ο Ρούτε στο πρακτορείο Reuters, η Ρωσία «έχει οικονομία που εστιάζει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αν προστεθούν και οι κυρώσεις, τότε θα ζημιωθεί ακόμα περισσότερο η Ρωσία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης