Τέσσερις λόγοι που το Κογκρέσο μπορεί να πει «όχι» στον Ομπάμα

Τέσσερις λόγοι που το Κογκρέσο μπορεί να πει «όχι» στον Ομπάμα

Στις 9 Σεπτεμβρίου ξεκινά η κρίσιμη συζήτηση - Μετά τη Σύνοδο των G20 στη Ρωσία επέλεξε ο Ομπάμα να βάλει σε ψηφοφορία το θέμα της συριακής κρίσης 

Οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος, θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας, Χάρι Ρέιντ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μια ημερομηνία, που όπως φαίνεται δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς εν όψει της θλιβερής επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Ομπάμα θέλησε να ασκήσει συναισθηματική πίεση στα μέλη του Κογκρέσου.

«Η Γερουσία θα συμμετάσχει αμέσως σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, με δημόσιες ακροάσεις και ενημερώσεις την επόμενη εβδομάδα», είπε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία.

Οι ακροάσεις θα οργανωθούν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής του Κογκρέσου και σε αυτές θα συμμετάσχουν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. 

«Η Γερουσία θα ψηφίσει επί του σχεδίου νόμου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης Σεπτεμβρίου, το αργότερο, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα» δεσμεύτηκε επίσης ο Χάρι Ρέιντ. 

«Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος για να επιτραπεί η χρήση στρατιωτικής δράσης για την πρόληψη και την αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων «απελευθερώθηκε» προς την Γερουσία το Σαββάτου από τον Λευκό Οίκο. 

Το σχέδιο νόμου θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της Συρίας και του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το ίδιο θέμα στις 9 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της, επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων Τζόν Μπένερ.

Washington Post: Τα τέσσερα «αγκάθια» του Ομπάμα 

Την ίδια ώρα, μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την πολυαναμενόμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, για το εάν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Συρία, φιλοξενεί η Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το Κογκρέσο ενδεχομένως να ψηφίσει κατά της επέμβασης στη Συρία, φέρνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε αρκετά δύσκολη θέση, όπως συνέβη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη ψήφισε κατά της χρήσης βίας κατά της Συρίας, φέρνοντας τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αντιμέτωπο με ένα σημαντικό και απρόσμενο «χτύπημα», σημειώνει η WP. 

Στη συνέχεια στο δημοσίευμα αναφέρεται πως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μέλη του Κογκρέσου θα ψηφίσουν και αυτά με τη σειρά τους, δίνοντας ή όχι το «πράσινο φως» στον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιτεθεί στη Συρία, με αφορμή τη χρήση χημικών όπλων κατά των πολιτών από το καθεστώς Άσαντ. Το Σάββατο θα έχουν αυτή την ευκαιρία. Αλλά μπορούν να ψηφίσουν και αυτοί «όχι» όπως έκαναν οι ομόλογοί τους στη Βουλή των Κοινοτήτων;

Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι να μας κάνουν να πιστεύουμε πως το Κογκρέσο θα μπορούσε να ψηφίσει αρνητικά στην πρόταση Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία, προσθέτει η εφημερίδα, ενώ παρακάτω παραθέτει τέσσερις από τους κύριους λόγους. 

Πρώτος λόγος: Η κοινή γνώμη είναι αντίθετη

Οι Αμερικανοί αντιτίθενται στην ευρεία στρατιωτική δράση στη Συρία σε ποσοστό 50% έναντι 42%, ακόμα και εάν πρόκειται για περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις με πυραύλους cruise, καθώς η στήριξη ανέρχεται μόνο στο 50%, έναντι σε 44% που είναι υπέρ.

Η δημοσκόπηση, που πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δείχνει επίσης πως μόνο το 21% θεωρεί πως μια εμπλοκή στη Συρία είναι υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και μόλις το 27% πιστεύει πως θα συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης στη χώρα. 

Με άλλα λόγια, οι πολίτες δεν βλέπουν πως η επίθεση στη Συρία θα προσφέρει κάτι καλό.

Δεύτερος λόγος: Ο πόλεμος έχει κουράσει

Οι «εμπειρίες» από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ακόμα φρέσκες» στο μυαλό των ανθρώπων και οι ομοιότητες που υπάρχουν κάνουν τους πολίτες επιφυλακτικούς.

Ήδη αρκετά μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ομπάμα ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, κάτι που μπορεί να μην είχε συμβεί με τους τότε ισχυρισμούς πως στο Ιράκ υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής.

«Είμαστε περισσότερο προσεκτικοί μετά από ό,τι έγινε με το Ιράκ. Δε θα επαναλάβουμε κάτι τέτοιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Και οι δύο από αυτούς τους πολέμους (Ιράκ-Αφγανιστάν) δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς στην αμερικανική κοινή γνώμη, το Ιράκ για τον λόγο της επέμβασης και για το Αφγανιστάν για το μέγεθός του και κάνει ακόμα πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει τώρα για τη Συρία.

Τρίτος λόγος: Η ψηφοφορία για τον πόλεμο στο Ιράκ

Η ψηφοφορία για τον πόλεμο στο Ιράκ ενδεχομένως να κόστισε στην Χίλαρι Κλίντον την εκλογή της για την προεδρία των ΗΠΑ κάνοντας επιφυλακτικούς τους άλλους πολιτικούς. Όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτική, είναι πιο εύκολο για κάποιον να ψηφίσει κατά, παρά να πει «ναι». Και όταν ο αμερικανικός λαός δεν σε παρακαλά για κάποια επέμβαση, τότε βάζεις την πολιτική σου καριέρα σε ρίσκο και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με τη Συρία τότε το κόστος θα ανήκει σε όσους ψήφισαν «ναι».

Τέταρτος λόγος: Διακομματική αντιπολίτευση

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ είναι ανεξάρτητα ζητήματα, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να παίρνουν από κοινού τις αποφάσεις.

Για να πάρει το «πράσινο φως» ο Ομπάμα πρέπει να κρατήσει τους Δημοκρατικούς ενωμένους και να «κερδίσει» τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. 

ΟΗΕ: Έως και τρεις εβδομάδες για την ανάλυση των δειγμάτων από τη Συρία
Εν τω μεταξύ, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Συρία από τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, θα μπορούσε να διαρκέσει «έως και τρεις εβδομάδες», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, όπου έφτασαν νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου οι επιθεωρητές.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα των επιθεωρητών θα πρέπει τώρα να αναλυθούν στο εργαστήριο», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). 

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Shankara

IN LEBANON THE PEOPLE SAY THAT IT WAS THE MOSSAD WHO DID THE CHEMICAL STRIKE SO THAT THE US HAS AN ALIBI TO DESTROY THE AIR DEFENSE OF SYRIA SO THAT THE ISRAELI AIRFORCE CAN FLY WITHOUT DANGER OVER SYRIA WHEN THEY WILL STRIKE AGAINST IRAN'S NUNCLEAR INFARASTRUCTRE.

ξγωκω

Οτι πει ο Τσιπρας.Σκασμος ολοι οι αλλοι

This is PARTA

Ναι λιμοκοντορε νούμερο είδαμε και την φάτσα σου και πέσαμε κάτω απ τα γέλια

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Και οι Αμερικάνοι αν επέμβουν δηλαδή τι θα γίνει; Τι θα σώσουν;

Ω Θεε μου κανε κατι

Deja vou δηλ. ελληνιστι 'το χουμε ξαναδει'. Θυμαμαι τον ψυχοπαθη Baby Bush (τον νεωτερο) να ωρυεται υποστηριζοντας οτι ο Σανταμ στο Irak (δεν ηξερε καν που ειναι και το' λεγε Α-ι-ρακ...) ειχε πυρηνικα και βιολογικα οπλα και ετοιμαζεται να αφανισει τη δυση. Ειχε 'αδιασειστα' στοιχεια που του'φεραν οι μυστικες του υπηρεσιες..... Και μαζι του αυτος ο απευθυσμενος ο Μπλερ, αυτο το γκιογκιο, το αποβρασμα της βρωμας. Και μ' αυτες τις αδιασειστες αποδειξεις του κ..λου, εκαναν πολεμο, σκοτωθηκαν πανω απο 400.000 μαχητες και αμαχοι, γυναικες και παιδια. Σημερα αφου γλυτωσαμε απο τον προαναφερθεντα ψυχοπαθη και τον φιλο του, 'τρωμε στι φατσα' τον αραπη που με ακριβως τα ιδια επιχειρηματα θελει να σκοτωσει κοσμο για χαριν της κ..λοδημοκρατιας του. Εστω και εριξαν χημικα οι δυναμεις του Ασαντ (πργαμα που αμφισβητω εντονα λογω απουσιας λογικης και αποδειξεων) θελουνε οι συνηθεις φονιαδες να σκτωσουν τυφλα, οχι αυτους που τα ριξανε (τονιζω: αν τα ριξανε αυτοι) αλλα καποιους αλλους που υπηρετουν τη θητεια τους. Καθαρματα, αιμοσταγεις δολοφονοι. Πολυ μου βρωμαει αυτος ο κατ' εξακολουθηση κρετινισμος. Αν ημουν αντισημιτης θα'λεγα οτι ειναι μηχανοραφια των Εβραιων. Αλλα ελα που δεν ειμαι. Το οτι οι Αμερικανοι και οι Εγγλεζοι μας απαλλαξαν μαζι με τους Ρωσους απ' το Χιτλερ αυτο δεν τους δινει το δικαιωμα να ξεκοιλιαζουν την ανθρωποτητα με το ετσι θελω. Και ποτε να μη ξεχναμε: Ολους τους πολεμους των τελευταιων 100 χρονων τους αρχισαν οι Εγγλεζοι και σημερα τους διαχειριζονται οι Αμερικανοι. (Βιετναμ, Καμποτζη, Λαος, Ινδια-Πακισταν, Αιγυπτος, Ισραηλ, Ιρακ, Λιβανος, Λιβυη, Γιουγκοσλαβια, Κυπρος... που ν' αρχισεις και που να τελειωσεις. Αναθεμα σ' αυτους και στους απογονους τους. Κουμουνιστης δεν ειμαι γιατι τους σιχαινομαι. Αλλα το πουηρι ξεχειλισε.

Προς ξερολες του lamogistan

Τα τελευταια 40 χρονια, φαγανε, κλεψανε,κοροιδεψανε και τωρα ζουμε με δανεικα που ν' αρχισεις και που να τελειωσεις. Αναθεμα σ' αυτους και στους απογονους τους. Αλλα το ποτηρι ξεχειλισε, καιρος να πεινασουν.

Krismos

Κομμούνι είσαι αλλά το κρύβεις.

Σανό για σκέψη

Το γεγονός οτι δεν βρέθηκαν στο Ιρακ τα χημικά οπλα αυτό δεν σημαίνει και οτι δεν υπήρχαν. Αν ο Σαντάμ ειχε χημικά όπλα και αν τα χρησιμοποίησε ή οχι ρώτησε καλύτερα εναν Κουρδο ή εναν Ιρανό να σου φύγει η απορία.

Μάλλον Ακίνδυνος

Αφού μίλησε ο Βενιζέλος. Τι άλλο πρέπει να ειπωθεί πια;

παπακι

Τα υπόλοιπα τα είπε ο Αλέξης Τσίχλας και η σύμβουλος του Άκη η Ρένα η Δούρου

This is PARTA

Αφήστε τις κοτσανες, κανεις δεν θα πει όχι

ΟΗΕ

Τζάμπα έριξαν οι ισλαμιστοταλιμπανηδες χημικα στα παιδάκια, δεν το βλέπω να πέσουν βόμβες στην αυλή του Άσαντ

κάποιος άλλος που πρόσεξε κάτι;

ΠΟΙΌΣ πρόσεξε πώς 11 χρόνια 11 μήνες και 11 μέρες απο την επίθεση στους δίδυμους πύργους 11/9/11 έγινε η επίθεση με χημικά η χειρότερη μετά τα χημικά στο πόλεμο ΙΡΑΚ -ΙΡΑΝ που απειλεί με παγκόσμια σύρραξη τον πλανήτη ; Ποιός πρόσεξε πώς στις 11/11/11 ορκίστηκε η κυβέρνηση ,που ξεπούλησε τη χώρα και υπέγραψε κάτω απο το μνημόνιο 2 ,του ιλουμινάτι παπαντίμος με τα καρατζαφεροβενιζελοσαμαροτσιράκια του;

Leonidas

Αντε ρε βλαμενε με τους Iluminati σου ""ξεπουλημα της χωρας". Αντε να φας κανενα κεφτε να συνελθης. Τ δυστυχημα ειναι οτι εχουμε πολλους σαν εσενα στο Ελλαντα

πόσα; πές μας !

πόσα τριτικοσμικά γενόσημα έχεις καταναλώσει πατριώτη αυτό το μήνα πές μας..Οι ινδοί που τα παίρνουν βιάζουν ότι περπατάει κολυμπάει και έρπει.. πρόσεξε τις παρενέργειες παππού!!

Γιατρός

Ποιος θα προσέξει εσένα που είσαι επικίνδυνος να κυκλοφορείς ελεύθερος.

Ο 5ος λόγος

Ο 5ός και βασικότερος λόγος είναι ότι λόγω πυραύλων δεν μπορούν να κτυπήσουν χωρίς απώλειες. Ένα USS να βυθιστεί αρκεί για να πανηγυρίσει ο κόσμος.

Μαγος του ΟΖ

Να μαντεψω;Οπαδός του Καμμένου του Σύριζα η της Χρυσής Αυγής με IQ ραδικιού

1/9/13

Δικέ μου, πρόσεξες πως το Θέμα πέρασε το σχόλιό σου στις 11:03 της 1/9/13? Βλέπεις πως 11:03 = 11/9/11 (ΑΡΤΑΞΕΡΞΗΣ) + 1/9/13 (ΓΑΙΑ ΜΗΤΗΡ)? Δικέ μου.... είσαι χαρισματικός!

Τελος το χαράτσι αίματος

ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΊ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ; ΜΌΝΟΙ ΤΟΥΣ . Η δύση βαρέθηκε να πληρώνει και να αιμορραγεί για αυτούς

πρΑΚΤΩΡας 008

ακριβώς, η Αγγλία από το Αφγανισταν και το Ιρακ πήρε μονο ακρωτηριασμενους βετερανους και σπαταλες δις από λεφτά που θα πηγαίναν στην παιδεία, υγειά και προγράμματα επαναβιομηχανοποίησης της χωράς μετά την κατάρρευση των τραπεζών ως και τα συμβόλαια της ανοκοδομοισης του Ιρακ τα εχασαν οι αγγλικές εταιρίες, που κατέληξαν σε τούρκικες και Σαουδαραβικες εταιριες,ακομα και το Καταρ υποτιθεται σύμμαχος της Αγγλιας αγοράζει οπλισμό από την Γερμανια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης