Τέσσερις λόγοι που το Κογκρέσο μπορεί να πει «όχι» στον Ομπάμα

Τέσσερις λόγοι που το Κογκρέσο μπορεί να πει «όχι» στον Ομπάμα

Στις 9 Σεπτεμβρίου ξεκινά η κρίσιμη συζήτηση - Μετά τη Σύνοδο των G20 στη Ρωσία επέλεξε ο Ομπάμα να βάλει σε ψηφοφορία το θέμα της συριακής κρίσης 

Τέσσερις λόγοι που το Κογκρέσο μπορεί να πει «όχι» στον Ομπάμα
Οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος, θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας, Χάρι Ρέιντ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μια ημερομηνία, που όπως φαίνεται δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς εν όψει της θλιβερής επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Ομπάμα θέλησε να ασκήσει συναισθηματική πίεση στα μέλη του Κογκρέσου.

«Η Γερουσία θα συμμετάσχει αμέσως σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, με δημόσιες ακροάσεις και ενημερώσεις την επόμενη εβδομάδα», είπε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία.

Κλείσιμο
Οι ακροάσεις θα οργανωθούν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής του Κογκρέσου και σε αυτές θα συμμετάσχουν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. 

«Η Γερουσία θα ψηφίσει επί του σχεδίου νόμου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης Σεπτεμβρίου, το αργότερο, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα» δεσμεύτηκε επίσης ο Χάρι Ρέιντ. 

«Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος για να επιτραπεί η χρήση στρατιωτικής δράσης για την πρόληψη και την αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων «απελευθερώθηκε» προς την Γερουσία το Σαββάτου από τον Λευκό Οίκο. 

Το σχέδιο νόμου θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της Συρίας και του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το ίδιο θέμα στις 9 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της, επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων Τζόν Μπένερ.

Washington Post: Τα τέσσερα «αγκάθια» του Ομπάμα 

Την ίδια ώρα, μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την πολυαναμενόμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, για το εάν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Συρία, φιλοξενεί η Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το Κογκρέσο ενδεχομένως να ψηφίσει κατά της επέμβασης στη Συρία, φέρνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε αρκετά δύσκολη θέση, όπως συνέβη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη ψήφισε κατά της χρήσης βίας κατά της Συρίας, φέρνοντας τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αντιμέτωπο με ένα σημαντικό και απρόσμενο «χτύπημα», σημειώνει η WP. 

Στη συνέχεια στο δημοσίευμα αναφέρεται πως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μέλη του Κογκρέσου θα ψηφίσουν και αυτά με τη σειρά τους, δίνοντας ή όχι το «πράσινο φως» στον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιτεθεί στη Συρία, με αφορμή τη χρήση χημικών όπλων κατά των πολιτών από το καθεστώς Άσαντ. Το Σάββατο θα έχουν αυτή την ευκαιρία. Αλλά μπορούν να ψηφίσουν και αυτοί «όχι» όπως έκαναν οι ομόλογοί τους στη Βουλή των Κοινοτήτων;

Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι να μας κάνουν να πιστεύουμε πως το Κογκρέσο θα μπορούσε να ψηφίσει αρνητικά στην πρόταση Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία, προσθέτει η εφημερίδα, ενώ παρακάτω παραθέτει τέσσερις από τους κύριους λόγους. 

Πρώτος λόγος: Η κοινή γνώμη είναι αντίθετη

Οι Αμερικανοί αντιτίθενται στην ευρεία στρατιωτική δράση στη Συρία σε ποσοστό 50% έναντι 42%, ακόμα και εάν πρόκειται για περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις με πυραύλους cruise, καθώς η στήριξη ανέρχεται μόνο στο 50%, έναντι σε 44% που είναι υπέρ.

Η δημοσκόπηση, που πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δείχνει επίσης πως μόνο το 21% θεωρεί πως μια εμπλοκή στη Συρία είναι υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και μόλις το 27% πιστεύει πως θα συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης στη χώρα. 

Με άλλα λόγια, οι πολίτες δεν βλέπουν πως η επίθεση στη Συρία θα προσφέρει κάτι καλό.

Δεύτερος λόγος: Ο πόλεμος έχει κουράσει

Οι «εμπειρίες» από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ακόμα φρέσκες» στο μυαλό των ανθρώπων και οι ομοιότητες που υπάρχουν κάνουν τους πολίτες επιφυλακτικούς.

Ήδη αρκετά μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ομπάμα ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, κάτι που μπορεί να μην είχε συμβεί με τους τότε ισχυρισμούς πως στο Ιράκ υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής.

«Είμαστε περισσότερο προσεκτικοί μετά από ό,τι έγινε με το Ιράκ. Δε θα επαναλάβουμε κάτι τέτοιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Και οι δύο από αυτούς τους πολέμους (Ιράκ-Αφγανιστάν) δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς στην αμερικανική κοινή γνώμη, το Ιράκ για τον λόγο της επέμβασης και για το Αφγανιστάν για το μέγεθός του και κάνει ακόμα πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει τώρα για τη Συρία.

Τρίτος λόγος: Η ψηφοφορία για τον πόλεμο στο Ιράκ

Η ψηφοφορία για τον πόλεμο στο Ιράκ ενδεχομένως να κόστισε στην Χίλαρι Κλίντον την εκλογή της για την προεδρία των ΗΠΑ κάνοντας επιφυλακτικούς τους άλλους πολιτικούς. Όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτική, είναι πιο εύκολο για κάποιον να ψηφίσει κατά, παρά να πει «ναι». Και όταν ο αμερικανικός λαός δεν σε παρακαλά για κάποια επέμβαση, τότε βάζεις την πολιτική σου καριέρα σε ρίσκο και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με τη Συρία τότε το κόστος θα ανήκει σε όσους ψήφισαν «ναι».

Τέταρτος λόγος: Διακομματική αντιπολίτευση

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ είναι ανεξάρτητα ζητήματα, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να παίρνουν από κοινού τις αποφάσεις.

Για να πάρει το «πράσινο φως» ο Ομπάμα πρέπει να κρατήσει τους Δημοκρατικούς ενωμένους και να «κερδίσει» τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. 

ΟΗΕ: Έως και τρεις εβδομάδες για την ανάλυση των δειγμάτων από τη Συρία
Εν τω μεταξύ, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Συρία από τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, θα μπορούσε να διαρκέσει «έως και τρεις εβδομάδες», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, όπου έφτασαν νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου οι επιθεωρητές.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα των επιθεωρητών θα πρέπει τώρα να αναλυθούν στο εργαστήριο», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης