Οι ΗΠΑ ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας στο Κονέκτικατ

Οι ΗΠΑ ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας στο Κονέκτικατ

Οι κάτοικοι του Νιούταουν συρρέουν στις εκκλησίες και προσεύχονται για τα 20 αγγελούδια και τους έξι ενήλικους που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του 20χρονου Άνταμ Λάνζα - Οπλισμένος σαν «αστακός» ήταν ο μακελάρης, που αυτοκτόνησε, πριν προλάβει να κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό - Στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων ο Μπαράκ Ομπάμα

Οι ΗΠΑ ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας στο Κονέκτικατ
Έρημη πόλη θυμίζει το Νιούταουν του Κονέκτικατ, που έγινε τόπος της δεύτερης πιο αιματηρής επίθεσης σε σχολείο ή σχολή στις ΗΠΑ από το 2007.

Οι κάτοικοι θρηνούν σιωπηλά και συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στις εκκλησίες της περιοχής, προκειμένου να προσευχηθούν στη μνήμη των 20 παιδιών και των έξι γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή του δημοτικού σχολείου «Σάντι Χουκ».
Κλείσιμο

Χαρακτηριστικά, η εκκλησία Σεντ Ρόουζ ντε Λίμα ήταν γεμάτη από κόσμο. Οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν διακριτικά σε απόσταση.

Σε πολλά σημεία, στην άκρη των δρόμων, κάτοικοι αφήνουν κεριά, άσπρα μπαλόνια και λούτρινα παιχνίδια. Οι πυροσβέστες της πόλης έστησαν χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ένα δρόμο κοντά στο σχολείο και τα στόλισαν με δεκάδες αρκουδάκια.



"Όλοι στην κοινότητα συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν. Είναι συντετριμμένοι. Όχι μόνο οι οικογένειες, αλλά όλοι ζουν το δράμα" εξήγησε ένας εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκλησία Σεντ Ρόουζ Ρόστι Σλαμπίκι.





Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο Νιουτάουν το απόγευμα, τοπική ώρα. Θα συναντηθεί με οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος και θα ευχαριστήσει τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών σε μια θρησκευτική τελετή, που θα γίνει στις 19:00 (02:00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας).


Μολονότι η έρευνα της υπόθεσης προχωρά και έχουν εντοπιστεί "πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία", όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κονέκτικατ, Πολ Βανς, 48 ώρες μετά τη σφαγή, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Γιατί ένας νέος 20 ετών, που είχε μεγαλώσει σε αυτήν τη γραφική κοινότητα, σκότωσε τη μητέρα του μέσα στο πολυτελές σπίτι τους με τα όπλα που συνέλεγε εκείνη; Και γιατί κατόπιν έσπειρε τον τρόμο σε ένα σχολείο όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών; "









Ήταν προφανώς διαταραγμένος. Πρέπει να είσαι διαταραγμένος, για να διαπράξεις τέτοια εγκλήματα" δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι, ο οποίος διευκρίνισε και πάλι ότι ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα μπήκε στο σχολείο, αφού πυροβόλησε πολλές φορές την κλειδωμένη πόρτα.

"Αυτό μπορεί να κάνει κανείς με ένα πολεμικό τουφέκι. Πρόκειται για πολεμικά τουφέκια! Δεν χρησιμεύουν για το κυνήγι ελαφιών!" τόνισε.

Μέχρι να φτάσει η αστυνομία, ο Λάνζα, που δεν άφησε κανένα σημείωμα που να εξηγεί τις πράξεις του, είχε το χρόνο να σκοτώσει εν ψυχρώ 20 παιδιά, ηλικίας 6 και 7 ετών, και έξι ενήλικους, με το ημιαυτόματο όπλο του. Όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν πολλές φορές, μέχρι και 11, όπως αποκάλυψε ο ιατροδικαστής, Γουέιν Κάρβερ.

Οι αστυνομικές αρχές του Κονέκτικατ μάλιστα κατονόμασαν, για πρώτη φορά και επισήμως, την Κυριακή, ότι δράστης του μακελειού  ήταν ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πολ Βανς, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Λάνζα είχε δολοφονήσει και τη μητέρα του μέσα στο σπίτι της. Όπως και τα υπόλοιπα θύματα, έτσι και η Νάνσι Λάνζα είχε πυροβοληθεί πολλές φορές. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο 20χρονος έριξε εκατοντάδες σφαίρες και του είχαν απομείνει ακόμη πολλές εκατοντάδες.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία, ο Λάντα αυτοκτόνησε. Στο χώρο του σχολείου βρέθηκε ένα ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου Bushmaster AR-15, με το οποίο εκτέλεσε τα περισσότερα από τα θύματά του.

Είχε επίσης μαζί του δύο πιστόλια, ένα Glock των 10 χιλιοστών και ένα Sig Sauer των 9 χιλιοστών, ενώ στο αυτοκίνητο με το οποίο μετέβη στο σχολείο είχε αφήσει ένα κοντόκανο.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες θυμάτων της επίθεσης του Άνταμ Λάνζα στο σχολείο «Σάντι Χουκ».







Στις πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές, το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και ο έλεγχος των όπλων κατέχει πλέον πρωτεύουσα θέση.

Σε μία από αυτές συμμετείχε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έχει ζητήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Από την πλευρά της, η γερουσιαστής των Δημοκρατκιών Νταϊάν Φεϊνστάιν δήλωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο ένα νόμο για την απαγόρευση των όπλων στρατιωτικού τύπου.

Όπως επίσης έγινε γνωστό την Κυριακή, τα παιδιά που επέζησαν από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο «Σάντι Χουκ» του Νιούταουν δεν θα επιστρέψουν στη σκηνή του εγκλήματος, όταν ξαναρχίσουν τα μαθήματα, εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά θα φοιτήσουν σε σχολείο μιας γειτονικής πόλης.







Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα επιστρέψουν στα μαθήματά τους οι 436 μαθητές του «Σάντι Χουκ», όταν όμως γίνει αυτό, θα πρέπει να πάνε σε ένα σχολείο, που δεν χρησιμοποιείται πια, στο Μονρό, που απέχει 11 χιλιόμετρα νοτίως του Νιούταουν, όπως δήλωσε η σχολική επόπτης, Τζάνετ Ρόμπινσον.

"Η πόλη Μονρό πρόσφερε γενναιόδωρα του σχολείο του Τσοκ Χιλ. Οι εγκαταστάσεις αυτές, που δεν χρησιμοποιούνται, είναι σε άριστη κατάσταση και θα φιλοξενήσουν όλους τους μαθητές και το προσωπικό του Σάντι Χουκ. Θα είναι έτοιμες μέσα σε λίγες ημέρες" ανέφερε η Ρόμπινσον.

Τα επτά δημόσια σχολεία του Νιουτάουν, όπου φοιτούν 5.100 μαθητές, αλλά και όλα τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής, θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα. Αντί για τα μαθήματά τους, τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσει, που οργανώνουν οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης