Δεν μπορεί να υπολογιστεί προς το παρόν το εύρος των ζημιών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Λόουλ, που έπληξε τις δυτικές νήσους του αρχιπελάγους της
Χαβάης, συνοδευόμενος από καταστροφικούς ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις και εκτεταμένες πλημμύρες, προτού συνεχίσει την πορεία του σήμερα προς τα ανοικτά.
Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, το κέντρο αυτής της καταιγίδας κατηγορίας 2 πέρασε σε απόσταση 65 και 95 χλμ αντίστοιχα από τις νήσους Νιιχάου, που είναι αραιοκατοικημένη και Καουάι, η οποία αριθμεί περίπου 70.000 κατοίκους.
Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Καουάι έκανε σήμερα γνωστό πως το 91% των πελατών της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, διευκρινίζοντας πως η «εκτίμηση των ζημιών θα ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα σήμερα το πρωί, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες».
«Καθώς ξημερώνει και το εύρος των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας Λόουλ είναι πιο ξεκάθαρο, θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν χωρίς κανένα λόγο νέες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Έλτον Ούσιο, διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών της Καουάι, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ώστε να επιτρέψουν στις ομάδες διάσωσης να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους.
Στο δελτίο καιρού που εξέδωσε σήμερα στις 06.00 ώρα Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC) προειδοποιούσε για τον κίνδυνο «ξαφνικών πλημμυρών, καταστροφικών κυμάτων και θυελλωδών ανέμων».
Άνεμοι ταχύτητας 170 χλμ/ώρα καταγράφηκαν στο πέρασμα της κακοκαιρίας, που αντιστοιχούν σε κυκλώνα κατηγορίας 2.
Ο Λόουλ είχε για λίγο φθάσει στην κατηγορία 5 την περασμένη εβδομάδα, την υψηλότερη στην κλίμακα Saffir-Simpson - και επρόκειτο να εξασθενίσει σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.