Γερμανία - Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Γερμανών ζητά τη διάλυση της κυβέρνησης Σολτς

Γερμανία - Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Γερμανών ζητά τη διάλυση της κυβέρνησης Σολτς

Το 57% ζητά τον τερματισμό της συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών - Το 41% την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

scholz-baerbock
«Κόκκινο πανί» για τους Γερμανούς πολίτες είναι πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς καθώς το 57% των πολιτών επιθυμεί τον τερματισμό της συνεργασίας «Σοσιαλδημοκρατικών (SPD), Πρασίνων (Die Gruene) και «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP). Επιπλέον, το 41% ζητά ακόμη και πρόωρες εκλογές.

Το 16% των Γερμανών ζητά την άμεση αλλαγή της κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να αντικαθιστούν τους «Πράσινους» (Die Gruene) και τους «Ελεύθερους Δημοκράτες» (FDP).

Tα πορίσματα της δημοσκόπησης διεξήχθησαν από το ινστιτούτο «Deutschlandtrend»» για λογαριασμό του πρωινού μαγκαζίνο της κρατικής τηλεόρασης «ARD».

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι, μόλις το 32% των Γερμανών επιθυμούν την παραμονή του κυβερνητικού συνασπισμού έως το τέλος της θητείας του.

Κλείσιμο
Το 62% των ψηφοφόρων του SPD και το 80% των Πρασίνων επιθυμεί τη συνέχεια της συνεργασίας τους προκειμένου ο κυβερνητικός συνασπισμός να ολοκληρώσει τη θητεία του.

Επιπλέον, το 56% των Γερμανών εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό. Μόλις το 23% πιστεύει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σολτς είναι επαρκείς.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι Γερμανοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους με την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «INSA» για λογαριασμό της εφημερίδας «BILD», το 58,6% των Γερμανών ζητά «αλλαγή πολιτικής» στο θέμα της μετανάστευσης, ενώ στο ερώτημα σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το 62,9% τάσσεται υπέρ της επιβολής μόνιμων ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας και το 61,3% υπέρ της δημιουργίας ειδικών κέντρων για τους μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Το 58,2% ζητά επίσης οι αιτούντες άσυλο να μην λαμβάνουν οικονομική βοήθεια σε μετρητά, αλλά σε ειδικές κάρτες για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και το 38,2% να σταματήσει η χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη διάσωση στη θάλασσα.

Πάντως, εάν γίνονταν σήμερα ομοσπονδιακές εκλογές, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU- CSU) - Χριστιανοδημοκράτες και οι Βαυαροί εταίροι τους Χριστιανοκοινωνιστές- θα ήταν η πρώτη δύναμη με ποσοστό 30%.

Τη δεύτερη θέση θα καταλάμβανε το ξενοφοβικό κόμμα «AfD» (Εναλλακτική για την Γερμανία) με 21% ενώ το κόμμα του Καγκελάριου Σολτς, το SPD θα αποσπούσε μόλις 15% εκατό, όπως και οι «Πράσινοι».

Το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» θα ήταν ο μεγάλος ηττημένος αφού το ποσοστό του θα κατρακυλούσε στο 5%.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός - εάν γίνονταν τώρα εκλογές- θα συγκέντρωνε μόνο το 35% - και επομένως δεν θα έχει πλέον κυβερνητική πλειοψηφία.

Στις 14 Οκτωβρίου, η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη έγκυρες πηγές, έγραφε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σκέφτεται σοβαρά να πετάξει από την κυβέρνηση τους «Πράσινους« και τους «Ελεύθερους Δημοκράτες» προκειμένου να συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες.

«Θα το κάνει για την πολιτική του επιβίωση... αφού οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος του», υποστήριζε το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, αναλαμβάνει το ρόλο της ειρηνοποιού στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Προτού αναχωρήσει σήμερα για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τάσσεται υπέρ τη λύσης των δύο κρατών.

Λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να μεταβεί στο πρώτο σταθμό της περιοδείας της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η «Πράσινη» Αναλένα τόνισε ότι, το βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι οι προσπάθειες απελευθέρωσης Γερμανών ομήρων που απήχθησαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Όπως η ίδια έσπευσε να ξεκαθαρίσει, με τον αφορμή τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς, η μόνη λύση είναι η δημιουργία του κράτους της Παλαιστίνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμα €619.512 σε τρεις εταιρίες σχολικών ειδών για αθέμιτη κερδοφορία


Ιερείς ζητούν έμμεσα τον αφορισμό της Θέμιδος Μπαζάκα επειδή είπε «να πάψουν τα Θρησκευτικά από το σχολείο»


Νέα σύλληψη για πώληση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο στην Έδεσσα - Χειροπέδες σε 70χρονη που είχε σχεδόν 3 τόνους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης