Γουινέα-Μπισάου: Τουρκική εταιρεία έκοψε το ρεύμα στην πρωτεύουσα για απλήρωτους λογαριασμούς 15 εκατ. δολαρίων

Γουινέα-Μπισάου: Τουρκική εταιρεία έκοψε το ρεύμα στην πρωτεύουσα για απλήρωτους λογαριασμούς 15 εκατ. δολαρίων

Η Karpowership, που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη πάμφτωχη αφρικανική χώρα, κατέχει πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και πολύ αυστηρή με τα χρέη

guinea-bissau
Η τουρκική εταιρεία Karpowership διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην πρωτεύουσα της Γουινέας-Μπισάου λόγω ανεξόφλητου λογαριασμού ύψους 15 εκατ. δολαρίων, βυθίζοντας την πόλη στο σκοτάδι.

Το Μπισάου, μια πόλη με πληθυσμό άνω των 400.000 κατοίκων, δεν έχει ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, δήλωσε κάτοικος στο BBC.



Κλείσιμο
Η διακοπή έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις. Μέσα ενημέρωσης έχουν βγει εκτός «αέρα» και δημόσια νοσοκομεία χρησιμοποιούν γεννήτριες για να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της αφρικανικής χώρας αναγνώρισε τις οφειλές, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού θα πληρωθεί σε 15 ημέρες.

Η Karpowership είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο. Άλλα έξι αφρικανικά κράτη (Γκάνα, Γκάμπια, Ακτή Ελεφαντοστού, Μοζαμβίκη, Σενεγάλη και Σιέρα Λεόνε) βασίζονται σε αυτήν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει το BBC.

Είναι πάντως αυστηρή στην πληρωμή λογαριασμών. Τον Σεπτέμβριο διέκοψε την ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, Φρίταουν, λόγω ενός απλήρωτου λογαριασμού ύψους 40 εκατ. δολαρίων.

Πελάτης της τουρκικής εταιρείας είναι και η Νότια Αφρική, για την οποία θα καλύψει περισσότερο από το 5% των συνολικών αναγκών της χώρας. Η χώρα τα τελευταία χρόνια πλήττεται από κύμα διακοπών ρεύματος που φτάνουν και τις 10 ώρες την ημέρα.

Στη Γουινέα-Μπισάου προμηθεύει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από τότε που υπέγραψε πενταετή συμφωνία με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού και ύδρευσης το 2019.

Η μικρή αφρικανική χώρα χώρα είναι μία από τις φτωχότερες στον κόσμο και μαστίζεται από μόνιμη αστάθεια.


Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: «Σωθήκαμε επειδή δεν πήγαμε σε καταφύγια» - Ισραηλινή εξομολογείται στο protothema τη σφαγή στο φεστιβάλ από τη Χαμάς

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για συντάξεις, επιδόματα και προσωπική διαφορά

Πετράλωνα: Μια πλάκα οδήγησε στην άγρια συμπλοκή μεταξύ των μαθητών - «Τον πείραξαν και έβγαλε το κατσαβίδι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης