Ουκρανία: Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν να επενδύσουν άλλα 60 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της χώρας

Ουκρανία: Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν να επενδύσουν άλλα 60 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της χώρας

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, με τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών που οργανώθηκε στο Λονδίνο

ukraine_war
Η Ουκρανία θα λάβει συνολικά 60 δισ. ευρώ επιπλέον για να ανοικοδομήσει την οικονομία της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, με τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών που οργανώθηκε στο Λονδίνο.

«Δεν θεωρούσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διάσκεψη για την ανακοίνωση δεσμεύσεων» εκ μέρους των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είπε ο Βρετανός υπουργός. «Παρ’ όλ’ αυτά, σήμερα, έχουμε ανακοινώσεις για τη στήριξη (της Ουκρανίας) με το συνολικό ποσό των 60 δισ. ευρώ» βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα εκ μέρους κρατών ή διεθνών οργανισμών, πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση με την οποία ολοκληρώθηκε η διάσκεψη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού προέρχεται από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2027. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (περίπου 1,2 δισ. ευρώ), κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στις υποδομές.

«Αρχίζουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας φέτος, δεν θα περιμένουμε το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ευχαριστώντας τους συμμάχους του Κιέβου για την οικονομική υποστήριξή τους. Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες» πιστεύουν ότι η Ρωσία «θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ουκρανία».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον μηχανισμό αποζημιώσεων που θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», συνέχισε. Οι διεθνείς συζητήσεις για αυτό το θέμα προσκρούουν προς το παρόν σε νομικά κωλύματα.

Η διάσκεψη του Λονδίνου είχε ως στόχο να αποδεσμευτούν τα αναγκαία κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας για το σκοπό αυτόν, μέσω επενδύσεων στη χώρα αυτήν. Σύμφωνα με τον Κλέβερλι, περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 42 χώρες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ουκρανία.

Η διάσκεψη ήταν επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να δείξει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απατούνται για τη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Καρχαρίας κολυμπά μπροστά σε σκάφος λίγο έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου

Σάλος στην Ισπανία: Εργαζόμενοι σε τηλεφωνικό κέντρο δούλευαν δίπλα σε νεκρή συνάδελφό τους!

Ζέστη μέχρι και το Σάββατο με καλοκαιρινές θερμοκρασίες - Τι καιρό θα έχουμε τις επόμενες ημέρες

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης