Ρωσία: Ο Πριγκόζιν και το Κρεμλίνο απορρίπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Wagner

Ρωσία: Ο Πριγκόζιν και το Κρεμλίνο απορρίπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Wagner

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν χθες, Πέμπτη, τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

wagner_maketa
Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν αντέδρασε σήμερα με σαρκασμό στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της παραστρατιωτικής οργάνωσής του, της Wagner, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δυσφημεί τη Wagner χωρίς λόγο για χρόνια.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν χθες, Πέμπτη, τη Wagner, που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων σε κάποιες από τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, διεθνή εγκληματική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωση μέσω της υπηρεσίας Τύπου του, ο Πριγκόζιν δήλωσε: «Διενεργήσαμε εσωτερικό έλεγχο στο θέμα των εγκλημάτων της οργάνωσης Wagner, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα μεμπτό. Εάν έχει κάποιος πληροφορίες για εγκλήματα της Wagner, σας παρακαλώ να τις στείλετε στην υπηρεσία Τύπου μας ή να τις δημοσιεύσετε στα μέσα ενημέρωσης ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να διαμορφώσουν τη θέση τους».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον «δαιμονοποιεί» την οργάνωση.

«Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κατά κανόνα, τέτοιου είδους δηλώσεις από την Ουάσινγκτον είναι αβάσιμες … δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε επιβεβαίωση, τίποτε δεν παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη», δήλωσε.

Ύστερα από χρόνια παρασκηνιακής δράσης και άρνησης των σχέσεών του με τη Wagner, ο Πριγκόζιν παραδέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε ιδρύσει την οργάνωση, που έχει επίσης αποστείλει μισθοφόρους να πολεμήσουν στη Συρία και σε συγκρούσεις σε όλη την Αφρική.

Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά πρόσωπα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, συγκρουόμενος δημόσια με το υπουργείο Άμυνας και αξιωματικούς του στρατού για τη στρατηγική της ρωσικής εκστρατείας.

Κλείσιμο
Ο Πριγκόζιν, που από πρώην μικροκακοποιός έγινε έμπιστος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στρατολογεί καταδικασθέντες από τις ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, υποσχόμενός τους αμνηστία ως αντάλλαγμα για εξάμηνη θητεία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο.

Βρετανοί αξιωματικοί από τον τομέα της άμυνας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έως 50.000 Ρώσοι μπορεί να πολεμούν για τη Wagner στην Ουκρανία δίπλα στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Μέλη της οργάνωσης Wagner έχουν κατηγορηθεί για πολλές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική και την Ουκρανία. Στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι μισθοφόροι της Wagner είναι υπεύθυνοι για φρικαλεότητες όπως βιασμοί, μαζικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, απαγωγές παιδιών και σωματική κακοποίηση.


Ειδήσεις σήμερα:

15χρονη στο Ηράκλειο κατήγγειλε τον βιασμό της - Έρευνες της ΕΛΑΣ

Απορρίφθηκε με 156 ψήφους η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην επιστολή Ράμμου δεν υπάρχουν ονόματα, πού τα βρήκατε κ. Τσίπρα; - Δείτε live
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης