Παναγιά των Παρισίων: Η Μπριζίτ Μακρόν πρότεινε καμπαναριό που θύμιζε «ερεθισμένο φαλλό»

Παναγιά των Παρισίων: Η Μπριζίτ Μακρόν πρότεινε καμπαναριό που θύμιζε «ερεθισμένο φαλλό»

Τον ισχυρισμό αυτό προβάλλει η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας σε βιβλίο για την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση Μακρόν

notre-dame-fire
Στον ισχυρισμό ότι η σύζυγός του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ είχε προτείνει στη θέση του εμβληματικού καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων που είχε καταστραφεί στη φωτιά του 2019 να μπει κάτι που θύμιζε «ερεθισμένο φαλλό με χρυσές μπάλες» προβαίνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ροζελίν Μπασελό σε βιβλίο για τα πεπραμένα της στον υπουργικό θώκο.

Notre Dame: Blaze engulfs medieval icon - BBC News


Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μπασελό η Μπριζίτ Μακρόν της παρουσίασε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια δείπνου με την ίδια να δηλώνει σοκαρισμένη από όσα άκουσε από την πρώτη κυρία της Γαλλίας.

Η πρόταση αυτή είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν γίνει τότε μετά τον διεθνή διαγωνισμό για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων που είχε προκηρύξει ο Μακρόν.

Macron visits Notre Dame on fire anniversary
Κλείσιμο


Στο βίβλιο της με τίτλο «682 ημέρες» - αναφορά στο χρονικό διάστημα που έμεινε στη θέση της υπουργού Πολιτισμού μέχρι την απομάκρυνσή της το 2022 - η Μπασελό σημειώνει ότι η ίδια είχε απορρίψει όλες τις μοντέρνες προτάσεις ανάμεσα στις οποίες μια οροφή από ανθρακονήματα με ένα χρυσό φύλο, ένα θερμοκήπιο ή μια ανοιχτή οροφή.

«Δεν θα ξεχάσω την πρώτη συ΄ναντηση με την Εθνική Επιτροπή για την Αρχιτεκτονική και την Πολιτιστική Κληρονομιά όπου τους είπα ότι το καμπαναριά πρέπει να ανακασκευαστεί με παρόμοιο τρόπο για να σεβάστουμε την Χάρτα της Βιέννης» γράφει η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας και συνεχίζει:

«όταν επέστρεψα στο υπουργείο Πολιτισμού οι εργαζόμενοι εκεί ήταν ανάστατοι. Το Ελιζέ είχε στόχο μια "αρχιτεκτονική χειρονομία" και με κατηγορούσε πως έκανα ό,τι ήθελα. Δεν μετανιώνω για την απείθειά μου αυτή ειδικά όταν κατά τη διάρκεια γεύματος με την Μπριζίτ Μακρόν λίγες ημέρες αργότερα μου έδειξε ένα σχέδιο με κάτι που θύμιζε ερεθισμένο φαλλό στη βάση του οποίου υπήρχαν χρυσές μπάλες».

Η τελική απόφαση της επιτροπής ήταν, πάντως, η αποκατάσταση να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτεί η ιστορική, καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του μνημείου.

Στόχος είναι η Παναγία των Παρισίων να ανοίξει στο κοινό εκ νέου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 με τον πρόεδρο του ιδρύματος «Φίλοι της Νοτρ Νταμ» να δηλώνει πριν από έναν μήνα ότι «η δουλειά πηγαίνει εξαιρετικά καλά».

Ειδήσεις σήμερα:

Βιρτζίνια: Ο 6χρονος πυροβόλησε σκόπιμα τη δασκάλα του - Δείτε βίντεο

Hurriyet: Fake news σε προκλητικό πρωτοσέλιδο για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι


Σακίρα: Συντετριμμένη με βίντεο του 2021 που δείχνει τη νυν σύντροφo του Πικέ στο σπίτι τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης