H Σερβία τεντώνει το σχοινί: Μποϊκοτάζ στη Σύνοδο της ΕΕ, φιλορώσος επικεφαλής στην κατασκοπεία

H Σερβία τεντώνει το σχοινί: Μποϊκοτάζ στη Σύνοδο της ΕΕ, φιλορώσος επικεφαλής στην κατασκοπεία

«Τρομοκρατικό απόβρασμα» αποκάλεσε ο Σέρβος Πρόεδρος τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι

vucic
Νέα τροπή εκλαμβάνει αίφνης η σχέση της Σερβίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς γνωστοποίησε ότι κανένα μέλος της σερβικής κυβέρνησης δεν θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Δεκεμβρίου στην Αλβανία λόγω της «επαίσχυντης» αντίδρασης της ΕΕ στον διορισμό του Νέναντ Ράσιτς ως υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου.

«Παίρνεις τον ημερήσιο μισθό σου, ταξιδεύεις με αεροπλάνο, σημειώνεις πώς η Σερβία είναι ένοχη για κάτι και δεν μπορείς να βρεις τίποτα για το οποίο είναι ένοχη η Σερβία. Κανένα πρόβλημα, απλά κάντε χωρίς τη Σερβία, οπότε ας δούμε τι θα κάνετε και πώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς.

«Τρομοκρατικό απόβρασμα»

Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι όταν απευθύνονται στη Σερβία, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ό,τι έχει εγκριθεί στις Βρυξέλλες, εάν έχει γίνει πράξη και να φροντίζουν για τις δηλώσεις τους, να σέβονται τη Σερβία και τους πολίτες της Σερβίας, σύμφωνα με το Euronews Serbia. Μάλιστα, ο Σέρβος Πρόεδρος αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι «τρομοκρατικό απόβρασμα», σύμφωνα με το Euractiv, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών για το θέμα των πινακίδων.

Μήλο της έριδος για την όξυνση της στάσης της σερβικής πλευράς συνιστά ο διορισμός του Νέναντ Ράτσιτς σε θέση Υπουργού στο Κόσοβο, ο οποίος αντιτάχθηκε στο κύμα μαζικών παραιτήσεων Σέρβων αξιωματούχων κατά την «κρίση των πινακίδων», τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα η πρώτη Σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η Σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η καίρια σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή προοπτική της ΕΕ. Ωστόσο, η σερβική πλευρά φαίνεται πως στρώνει αγκάθια στο δρόμο προς την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, καθώς η απόφασή της να μην ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτέλεσε την μοναδική εξαίρεση ως προς τη διαφοροποίησή της σε σχέση με την Μόσχα.

Ο «άνθρωπος της Μόσχας»

Αντίθετα, ο Σέρβος Πρόεδρος διόρισε χθες στη θέση του επικεφαλής κατασκοπείας της χώρας τον Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος τοποθετείται στους φιλορώσους πολιτικούς, γνωστός ως «άνθρωπος της Μόσχας» στους κόλπους της πολιτικής τάξης της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βουλίν, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Εσωτερικών και προηγουμένως κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας, θα γίνει ο νέος διευθυντής της BIA, της υπηρεσίας πληροφοριών της Σερβίας, ανέφερε η σερβική κυβέρνηση σε σχετική δήλωση. Ως υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο, μια σπάνια επίσκεψη ευρωπαίων κρατικών αξιωματούχων, η οποία υπογράμμισε εμφατικά την ειλημμένη απόφαση του Βελιγραδίου να αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βουλίν δήλωσε προς το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι «η Σερβία είναι το μόνο κράτος στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις και δεν ήταν μέρος της αντιρωσικής υστερίας», ενώ έχει ταχθεί υπέρ της απόρριψης της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, προκρίνοντας τη σύσφιξη των σχέσεων του Βελιγραδίου με την Μόσχα. Στην ίδια κατεύθυνση, ο νέος επικεφαλής της σερβικής κατασκοπείας θεωρείται υποστηρικτής του δόγματος του «Σερβικού Κόσμου», ο οποίος αντικατοπτρίζει τον «Ρωσικό Κόσμο», και ενώνει τους Σέρβους κάτω από μια σημαία, με επικεφαλής τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Οπαδός του Πούτιν»

Ο διορισμός του Βουλίν σε μια τόσο ευαίσθητη θέση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, καθώς τον εξέλαβε ως ένα ακόμη «σαμποτάζ» της δυτικοκεντρικής πορείας της χώρας. Σε ανακοίνωσή του, το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSG υποστήριξε ότι «ο διορισμός του θα σταματήσει εντελώς» τη συνεργασία της BIA με τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας και θα συμβάλει στην «πρόσθετη διεθνή απομόνωση της Σερβίας». Επιπλέον, τόνισε πως ο Βουλίν «υποστηρίζει ανοιχτά τις θέσεις υπέρ του (Βλαντιμίρ) Πούτιν» και υποστήριξε ότι ο διορισμός καθιστά τη Σερβία «μοναδικό σύμμαχο της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Κατά πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος Euronews, ο Αλεξάνταρ Βουλίν δημιούργησε πέρυσι μια «ομάδα εργασίας» με τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον ισχυρό γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, για την καταπολέμηση των «έγχρωμων επαναστάσεων», δηλαδή μιας σειράς μαζικών διαδηλώσεων που κατά καιρούς οδήγησαν στην ανατροπή αυταρχικών καθεστώτων κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σερβικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης επισήμαναν ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μόσχα στα τέλη του περασμένου έτους, ο Βουλίν παρέδωσε στον Πατρούσεφ προϊόντα υποκλοπών από μια συνάντηση στο Βελιγράδι που πραγματοποιήθηκε από μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ... έκοψε τον Κάνιε Γουέστ από το Twitter λίγες ημέρες αφότου επανήλθε

Πέθανε ο Ιάπωνας κανίβαλος Ισέι Σαγκάουα που σκότωσε και έφαγε μια φοιτήτρια «ως έκφραση αγάπης»!

76χρονος έπεσε θύμα ληστείας στη Ρόδο από γυναίκα που έκανε ωτοστόπ - Του πήρε 2.500 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης