Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτιστς σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τα δημοψηφίσματαπου διεξήχθησαν στις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
δε
«Η Σερβία δεν μπορεί και δεν θα αναγνωρίσει την αναμενόμενη απόφαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας, όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα, επειδή σέβεται το διεθνές δίκαιο και την Χάρτα του ΟΗΕ» δήλωσε ο Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ενδεχόμενη αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων και αποδοχή της προσάρτησης θα αποδυνάμωνε τις σερβικές θέσεις για το ζήτημα του Κοσόβου.
«Υπερασπιζόμαστε τη δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να υπερασπιζόμαστε και την εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτά είναι πράγματα που έχουν κρίσιμη σημασία για εμάς», επισήμανε ο Βούτσιτς.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση στην Ρωσία επαρχιών της Ουκρανίας.
Δύο ημέρες νωρίτερα ωστόσο ο ίδιος ο Σελάκοβιτς υπέγραψε στην Νέα Υορκη πρωτόκολλο συνεργασίας για την διετία 2023-2024 με τον ομόλογο του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η Σερβία αν και επίσημα καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η ΕΕ ζητά τακτικά από την Σερβία να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
Κλείσιμο
Η ενόχληση στις Βρυξέλες για την συμπεριφορά της Σερβίας είναι τόσο ‘έντονη που σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ανεξάρτητου σερβικού Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο προετοιμάζεται σχέδιο ψηφίσματος για την λήψη μέτρων ώστε να αναγκαστεί η Σερβία να ακολουθήσει την πολιτική της Ένωσης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Danas» στο σχέδιο αυτό προτείνεται να συνδεθεί η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η παροχή οικονομικής βοήθειας με την στάση της Σερβίας απέναντι στην Ρωσία και την πρόοδο σε θέματα που αφορούν τον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, βασικού μετόχου του Ομίλου Alphabet Education στον οποίον ανήκουν το Keele University Greece, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η ΑΚΜΗ, μίλησε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν σε κάθε φοιτητή βιώσιμες, μεταβιβάσιμες δεξιότητες για να εξελιχθεί σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η ιστορική πόλη των Δελφών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διαλόγου που ξεπερνά τα όρια μιας διοργάνωσης και αγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.