Ρωσία: Συνεργάτης του Πούτιν εγκαταλείπει το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αναλάβει πόστο στον κολοσσό νέων τεχνολογιών Yandex

Ρωσία: Συνεργάτης του Πούτιν εγκαταλείπει το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αναλάβει πόστο στον κολοσσό νέων τεχνολογιών Yandex

Ο Αλεξέι Κουντρίν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο έπειτα από «περίπου 25 χρόνια στον δημόσιο τομέα»

putin
Ένας στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κουντρίν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από επικεφαλής του ρωσικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ώρα που το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει το όνομά του για τον ρωσικό κολοσσό νέων τεχνολογιών Yandex.

Ο τομέας των ρωσικών νέων τεχνολογιών επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας και το Κρεμλίνο επιδιώκει να αναπτύξει μια στρατηγική προκειμένου να αντικαταστήσει τους δυτικούς κολοσσούς και τα προϊόντα τους.

Ο Κουντρίν, πρώην υπουργός Οικονομικών που έχει φήμη φιλελεύθερου, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο έπειτα από «περίπου 25 χρόνια στον δημόσιο τομέα».

Στα 62 του, θα ήθελε στο εξής να «επικεντρωθεί σε μεγάλα πρότζεκτ, που συνδέονται με την ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών με την ευρεία έννοια, αλλά έχουν επίσης έναν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων».

Η ανακοίνωσή του γίνεται ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδιδε ότι πρόκειται να διοριστεί σε ένα σημαντικό αξίωμα στη Yandex.

Σε περίπτωση διορισμού, ένας βετεράνος του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθεί στην καρδιά της μεγαλύτερης ρωσικής ιδιωτικής εταιρίας νέων τεχνολογιών.

Η Yandex είναι εγγεγραμμένη στην Ολλανδία και διαθέτει ευρωπαϊκές, βρετανικές και αμερικανικές θυγατρικές, όμως ο κύριος τομέας των δραστηριοτήτων της βρίσκεται στη Ρωσία και στις ρωσόφωνες χώρες.

Κλείσιμο
Δημιούργησε την κυριότερη μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία και είναι κυριάρχος παράγοντας σε υπηρεσίες ταξί και παράδοσης σε ένα μεγάλο μέρος του ρωσόφωνου κόσμου.

Την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε πως εργάζεται για την αναδιάρθρωση «της κατοχής μετοχών και της διοίκησης του ομίλου σχετικά με την παρούσα γεωπολιτική κατάσταση». Μια αναφορά στις κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Μεταξύ των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι, εκείνη της ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης και του υπολογιστικού νέφους προκειμένου να είναι «ανεξάρτητες από τη Ρωσία».

Επίσης μια αλλαγή ονόματος είναι καθ΄οδόν, καθώς η Yandex είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο πως παραχωρεί την ομώνυμη μηχανή αναζήτησής της στην VK, το ρωσικό Facebook, τον έλεγχο του οποίου ανέλαβε το ρωσικό κράτος πριν από πολλά χρόνια.

Ο άλλος κολοσσός διαδικτυακών υπηρεσιών, Sber, είναι από την πλευρά του υπό τον έλεγχο της κρατικής τράπεζας Sberbank.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Yandex, Αρκάντι Βόλοτζ, 58 ετών, παραιτήθηκε στις αρχές Ιουνίου από τη διεύθυνση του ομίλου μετά την επιβολή σε βάρος του κυρώσεων ως ιδιώτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Ουκρανία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ

Κίνα - Εξισώσεις, λάμα και λευκά χαρτιά: Τι σημαίνουν τα τρία σύμβολα της κοινωνικής εξέγερσης

Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την τσάντα της 21χρονης όσο ήταν αιμόφυρτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης