Κίνα - Εξισώσεις, λάμα και λευκά χαρτιά: Τι σημαίνουν τα τρία σύμβολα της κοινωνικής εξέγερσης

Κίνα - Εξισώσεις, λάμα και λευκά χαρτιά: Τι σημαίνουν τα τρία σύμβολα της κοινωνικής εξέγερσης

Η αστυνομία έχει κατακλύσει τους δρόμους προκειμένου να καταπνίξει το κύμα δυσαρέσκειας - Δείτε βίντεο

kina-foitites-mak
Ξεχείλισε το ποτήρι για τη νεολαία της Κίνας με αφορμή την σκληρή πολιτική «zero Covid» που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πεκίνου από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοιού προκαλώντας την έντονη οργή των πολιτών, οι οποίοι, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Επινοούν ευφάνταστους τρόπους για να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ κατεβάζοντας στους δρόμους ακόμη και λάμα...

Κραδαίνοντας λευκά φύλλα χαρτιού, ενώ άλλα έχουν μαθηματικές εξισώσεις, πολλοί Κινέζοι κατεβάζουν στους δρόμους τα συμπαθέστατα λάμα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και τον ηγέτη Σι Τζινπίννγκ με αφορμή τα αυστηρά lockdown, τους θανάτους εργατών εργοστασίων στο Ουρούμκι, την λογοκρισία στο διαδίκτυο και την ελευθερία του λόγου, για την οποία δεν επιτρέπεται να ανοίγουν το στόμα τους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».



Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύμβολο στις διαδηλώσεις είναι ένα λευκό φύλλο χαρτιού A4 το οποίο συμβολίζει τη λογοκρισία και μπορεί επίσης, όπως ανέφεραν ορισμένοι χρήστες του Twitter, να διαβαστεί ως αναφορά στους θανάτους την περασμένη εβδομάδα δέκα υπαλλήλων σε εργοστάσια της πόλης Ουρούμκι στην επαρχία Χιντζιάνγκ.

Άλλοι διαδηλωτές τόλμησαν να βάλουν κείμενα και σύμβολα στα φύλλα χαρτιού που κρατούσαν.

Κλείσιμο
Μια ομάδα διαδηλωτών τύπωσε την εξίσωση του Αλεξάντερ Φρίντμαν από τη Ρωσία η οποία στη δεκαετία του '20, εξηγούσε την ανάπτυξη μιας δυναμικής εξίσωσης για το διαστελλόμενο σύμπαν. Ωστόσο, το όνομα που προκύπτει από την εξίσωση μοιάζει με τις λέξεις «Ελεύθερος άνθρωπος».



Ένας άλλος διαδηλωτής εθεάθη να κρατά στα χέρια του ένα λευκό φύλλο με ένα θαυμαστικό σε κόκκινο φόντο. Όπως γράφει το σχετικό δημοσίεμα, συμβολίζει την πινακίδα που χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «WeChat» όταν ένα μήνυμα δεν μπορεί να αποσταλεί.

Μία γυναίκα κατέβηκε στους δρόμους της πόλης Ουρούμκι κρατώντας τα λουριά τριών λάμα. Τα συμπαθέστατα ζώα αντανακλούν την δυσφορία των Κινέζων για την διαδικτυακή λογοκρισία, με την βρετανική εφημερίδα να επεξηγεί ότι,το όνομα του Κάο Νι Μα, ενός ζώου που μοιάζει με λάμα, στα κινέζικα ερμνεύεται ως μία βαριά βωμολοχία: «Go f... your mother».

Στο Πεκίνο, οι διαδηλωτές απαίτησαν ειρωνικά από την κυβέρνηση του Πεκίνου «Περισσότερα lockdown» και «Να κάνουν περισσότερα τεστ Covid», ενώ στην πόλη Τζετζιάγκ, μια νεαρή γυναίκα περπάτησε στο δρόμο κρατώντας ένα λευκό χαρτί, το στόμα της καλυμμένο με μια μαύρη ταινία και τα χέρια της δεμένα με αλυσίδες.




Τα λάμα στους δρόμους κινεζικών πόλεων

To 2009, όταν το κινεζικό καθεστώς κατέστησε ακόμη πιο αυστηρή την λογοκρισία του διαδκτύου, οι χρήστες στην πόλη Μπαϊντού ανέβασαν φωτογραφίες με τα συμπαθέστατα ζώα για να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους για την κίνηση της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, επικρατεί ανησυχητική ηρεμία στην Κίνα μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις, οι οποίοιες λογοκρίθηκαν - όπως ήταν αναμενόμενο - από το κινεζικό καθεστώς και συνοδεύτηκαν από δεκάδες συλλήψεις - άγνωστος παραμένει ο αριθμός τους, καθώς οι κινεζικές αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα τον πραγματικό αριθμό των συλληφθέντων.

Τις τελευταίες ημέρες, στη Σαγκάη, σε πολλά πανεπιστήμια της κινεζικής πρωτεύουσας όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, οι νέοι- κυρίως φοιτητές- εξεγέρθηκαν εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζουν οι κινεζικές αρχές για να περιορίσουν τα κρούσματα της νόσου Covid υιοθετώντας αυστηρά lockdown και σκληρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπως στις αιματηρές διαδηλώσεις της Τιενανμέν- αντανακλούν το γενικότερο, έκρυθμο κλίμα που επικρατεί στη χώρα με τον ηγέτη τη χώρας Σι Τζινπίνγκ να βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα και πολλούς διαδηλωτές να ζητούν την άμεση παραίτησή του.

«Ένα απλό λευκό χαρτί A4 που κρατούσαν σαν πανό εκατοντάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τσινγκουά τα λέει όλα», όπως σχολιάζει το χθεσινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», υπό τον τίτλο: «Η μεταδιδόμενη οργή».

xartia_kina


Το λευκό, όπως εξηγεί το σχετικό δημοσίευμα, είναι το το χρώμα του θανάτου στην Κίνα, που πλέον έχει αναδειχθεί σε σύμβολο εξέγερσης κατά της πολιτικής «zero Covid».

Η λογοκρισία των κινεζικών αρχών ξεκίνησε γρήγορα για να σβήσει κάθε ίχνος κύματος διαμαρτυριών, ωστόσο προχθές σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών στη Σαγκάη όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας με τις αρχές να προβαίνουν σε δεκάδες συλλήψεις.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Κίνα είναι ένα καζάνι που βράζει με τις αρχές να βρίσκονται αντμέτωπες με ένα ασυνήθιστο κύμα πολιτικής ανυπακοής.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην πόλη Γουχάν - όπου εκεί εντοπίστηκε η εστία της πανδημίας της Covid- οι νέοι εξεγέρθηκαν ενάντια στην πολιτική «zero Covid» της κυβέρνησης, ζητώντας να σταματήσουν τα lockdown και τα συχνά μαζικά τεστ κορωνοϊού.



Στη Σαγκάη, όμως, η κατάσταση εκτραχύνθηκε, με τα πνεύματα να έχουν ηρεμήσει τα τελευταία 24ωρα.

Σε άλλες διαδηλώσεις, οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα ζητώντας «δημοκρατία», «ελευθερία του Τύπου», καθώς και τον τερματισμό της διαδικτυακής λογοκρισίας.

Πώς φθάσαμε στο σημείο της κοινωνικής εξέγερσης στην Κίνα;

Καθώς ο υπόλοιπος πλανήτης επιστρέφει σε αυτό που θα λέγαμε «κανονικότητα», οι πολίτες της Κίνας εξακολουθούν να υπόκεινται σε αιφνίδια σκληρά lockdown σε περιοχές όπου εντοπίζονται μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Τον Σεπτέμβριο, σε δυστύχημα μεα λεωφορείο που μετέφερε πολίτες στο Γκουιντζού, το κέντρο καραντίνας όπου εγκλωβίζονται όσοι είναι πιθανά κρούσματα της Covid, βρήκαν τον θάνατο 27 άνθρωποι.

Τον περασμένο μήνα στην πόλη Τζενγκτζού, χιλιάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσιο iPhone της Apple συγκρούστηκαν με την αστυνομία και γκρέμισαν οδοφράγματα, τα οποία είχαν στηθεί στο πλαίσιο των περιορισμών για τη νόσο Covid.

Σε όλες τις πόλεις που οι πολίτες παραμένουν σε απομόνωση, έχουν κυκλοφορήσει έντονες φήμες για αυτοκτονίες και άλλους θανάτους που συνδέονταν με την επιβολή της στρατηγικής «zero Covid, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού και ενός παιδιού τριών ετών.

Καθώς ο κατάλογος ανάλογων περιστατικών μεγαλώνει, ενισχύεται ο σκεπτικισμός των Κινέζων πολιτών, παρά τις προσπάθειες των αρχών να λογοκρίνουν σχετικές πληροφορίες και διαφωνίες τους σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησής τους.



Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κτίριο στο Urumqi, Xinjiang, το οποίο βρισκόταν ήταν σε lockdown για περίπου 100 ημέρες.



Οι πολίτες κατηγόρησαν το lockdown για τους θανάτους δεκάδων πολιτών

Η οργή τους ξεχείλισε από την απάντηση ενός Κινέζου αξιωματούχου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες έφταιγαν που δεν κατάφεραν να διασωθούν από την πυρκαγιά.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις .Ακολούθησαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου με βίντεο να να δείχνουν νεαρούς πολίτες σε μια πλατεία, να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Κίνας: «Εξεγερθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι».

Το Σαββατοκύριακο, πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στη Σαγκάη στην πολη Ουρούμκι φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την παραίτηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος όπως και του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Το κύμα διαδηλώσεων εξαπλώθηκε σε πόλεις όπως το Πεκίνο, τη Σαγκάη, την Τσενγκντού, τη Γουχάν, τη Λαντζού, τη Ναντζίνγκ και σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις.

Τι συμβολίζουν τα λευκά χαρτιά Α4;

Υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, τα λευκά φύλλα Α4 είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι πολίτες, πλέον, λένε «όχι» στην άρνηση της ελευθερίας του λόγου και της ανεξέλεγκτης λογοκρισίας.

«Η Λευκή Βίβλος αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε», δήλωσε στο Reuters ένας νεαρός διαδηλωτής στο Πεκίνο. «Ξεκινήσαμε το κίνημα ανάμνησης λευκού χαρτιού. Λέμε τίποτα στο χαρτί; Όχι. Όλες οι κατηγορίες είναι στην καρδιά μας. Όλες οι σκέψεις είναι στις καρδιές μας», προσθέτει.

Σύμφωνα με το BBC, η κινεζική αστυνομία έχει συλλάβει άγνωστο αριθμό διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός ξένου δημοσιογράφου.

Ο εικονολήπτης του βρετανικού δικτύου, Έντουαρντ Λόρενς, που εδρεύει στη Σαγκάη, συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε προτού αφεθεί ελεύθερος.

Η κινεζική αστυνομία ανέφερε μόνο ότι τον κράτησε για το... καλό του, για να μην μολυνθεί από τη νόσο Covid ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος.

Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι διαμαρτυρίες;

Πολιτικοί αναλυτές διατείνονται ότι αυτές οι διαδηλώσεις δεν μοιάζουν με τίποτα από όσα έχουν δει εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον από την αιματηρή καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.

«Επειδή είναι τόσο συντονισμένοι ως προς το εύρος και το μέγεθος του πλήθους σε αυτές τις πόλεις, είναι πραγματικά μια αξιοσημείωτη εξέλιξη», λέει ο καθηγητής Dali Yang, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μοιράζονται τις ίδιες καταστάσεις – lockdown, αγωνίες για την θέσεις εργασίας και διάφορες μορφές απογοήτευσης, όπως για παράδειγμα για την ιατρική τους περίθαλψη», προσθέτει.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα δεν είναι σπάνιες, αλλά η κλίμακα και η εξάπλωση αυτών σίγουρα είναι.

Και το αίτημα να μπει τέλος στην στρατηγική «zero Covid» δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση του Πεκίνου διαπραγματεύεται, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Τα μάτια τώρα όλων είναι στραμμένα στο εάν οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν ή ακόμη και θα εξαπλωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και το πώς θα αντιδράσουν οι αρχές. Θα υπάρξουν πιθανώς βαριές συνέπειες για όσους «ταυτοποιούνται» ως διαδηλωτές.


Ειδήσεις σήμερα

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ μετά τα 4,8R στην ίδια περιοχή - «Χορεύουν» Αττική και Εύβοια

«Δεν είναι κάτι κακό», έλεγε στη 16χρονη για την ασέλγεια ο προπονητής της

Με τηλεφωνικές ανακρίσεις και online ελέγχους «κυνηγά» τους διαδηλωτές το καθεστώς στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης