Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ

Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τις ισχυρές καταιγίδες - Κίνδυνος επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων

1kakokairia_arthro
Έκτακτο δελτίο  καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης  η ΕΜΥ.

Η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες έχει ονομαστεί Ariel. Οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών  στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη
29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα
της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές
βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Κλείσιμο
Β α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η
δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά
(συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία,
οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.



β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης(01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά
του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα
επηρεαστεί και η Θράκη.

Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα
συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.



Βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει έντονη κακοκαιρία το διήμερο Τετάρτη 30/11 - Πέμπτη

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τη Σικελία και κινούμενο αργά ανατολικά, θα προκαλέσει έντονο κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Τετάρτη 30/11 - Πέμπτη 01/12. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας αργά το βράδυ της Τρίτης 29/11, και σχετικά με αυτήν επισημαίνονται τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 30/11 τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στο Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη 01/12 τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστούν ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 30/11, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.

Έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο νομό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 30/11.

Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.

Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

ektakto-kairiko




Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία


Τριήμερη κακοκαιρία προβλέπεται να  «διασχίσει» όλη τη χώρα αρχής γενομένης από αύριο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για ισχυρές και επικίνδυνες καταιγίδες το επόμενο 48ωρο. 

Ο καιρός με μια ματιά

-Βροχές αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας ειδικά την Τετάρτη και Πέμπτη τοπικά ισχυρές - Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά, αλλά από την Πέμπτη θα ανέβει

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 και πρόσκαιρα επτά με οκτώ μποφόρ

Φίλες και φίλοι! Βροχές ANAMENONTAI ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ το επόμενο 48ωρο και με κατά τόπους μεγάλα έως...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Tuesday, November 29, 2022


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coogxydubnzl)


Ο καιρός αύριο θα είναι άστατος, καθώς αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

kairos-tetarti-kakokairia


Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο έως το μεσημέρι 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Από αύριο το απόγευμα περιμένουμε μια νέα επιδείνωση του καιρού, ένα χαμηλό βαρομετρικό από τη νότια Ιταλία. Θα πλησιάσει αρχικά τη χώρα μας από τα δυτικά και πρώτα το δυτικό και νότιο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο στα πιο παραθαλάσσια τμήματα με βροχές. Από το βράδυ της Τρίτης, θα εκδηλωθούν καταιγίδες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή μέχρι και την Ήπειρο και σε όλο το Ιόνιο και στην εξέλιξη της νύχτας. Προς το ξημέρωμα της Τετάρτης φαίνεται ότι βροχές και καταιγίδες θα επεκταθούν σε όλη την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Έτσι  την Τετάρτη θα έχουμε σημαντική επιδείνωση με βροχές, ισχυρές καταιγίδες.

Ουσιαστικά θα επηρεαστούν   το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά -συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής- η Θεσσαλία, η Εύβοια και το κεντρικό, νότιο και ανατολικό Αιγαίο. Την Τετάρτη θα βρέξει και στην Μακεδονία και γενικά σε όλη τη χώρα.

Βροχερή η Τετάρτη στην Αττική

Την Τετάρτη θα είναι άστατος ο καιρός και στην Αττική με βροχές και καταιγίδες. Το Σαββατοκύριακο ωστόσο θα κυλήσει με πιο ήπιο καιρό, ανέμους και θερμοκρασίες. 

Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Εύβοια 

Σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημαντικές βροχοπτώσεις εκδηλώνονται έως το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην Εύβοια. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 το πρωί.

kairos-vroxes-meteokairos



Προειδοποίηση για την κακοκαιρία και από Μαρουσάκη

Και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί με ανάρτησή του στο facebook για τις επερχόμενες καταιγίδες. 

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι τοπικά έντονες καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί - νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Γεωγραφικά διαμερίσματα με τα πιο έντονα φαινόμενα

- Κεντρικό και νότιο Ιόνιο
- Πελοπόννησος κυρίως τα παράλια αυτής
- Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής
- Εύβοια
- Θεσσαλία - Σποράδες
- Κυκλάδες
- Χαλκιδική
- Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
- Ανατολικό και βόρειο Αιγαίο

Επιδεινώνεται ο καιρός από σήμερα το βράδυ και από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι τοπικά έντονες καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί - νοτιοανατολικοί άνεμοι. Γεωγραφικά διαμερίσματα με τα πιο έντονα φαινόμενα - Κεντρικό και νότιο Ιόνιο - Πελοπόννησος κυρίως τα παράλια αυτής - Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής - Εύβοια - Θεσσαλία - Σποράδες - Κυκλάδες - Χαλκιδική - Ανατολική Μακεδονία - Θράκη - Ανατολικό και βόρειο Αιγαίο Μέσα στην Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα πιο ανατολικά βορειοανατολικά τμήματα και την Παρασκευή πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική βελτίωση του καιρού. Για το Σαββατοκύριακο αναμένουμε ήπιο καιρό με ένα ερωτηματικό για τη δυτική Ελλάδα όπου φαίνεται να επηρεάζεται από ένα βαρομετρικό χαμηλό εξέλιξη που ίσως διαμορφώσει έναν άστατο καιρό χωρίς όμως τα φαινόμενα να είναι επικίνδυνα. Ακολουθεί χάρτης από το προγνωστικό μας μοντέλο στο οποίο αποτυπώνεται ο όγκος νερού ανά τρίωρο σε τόνους ανά στρέμμα. Τιμές πάνω από 14 με 16 περίπου αυξάνουν τις πιθανότητες για προβλήματα - πλημμυρικά επεισόδια. Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, November 29, 2022


Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν είναι κάτι κακό», έλεγε στη 16χρονη για την ασέλγεια ο προπονητής της

Με τηλεφωνικές ανακρίσεις και online ελέγχους «κυνηγά» τους διαδηλωτές το καθεστώς στην Κίνα


Σεισμός στην Εύβοια: Οι δύο λόγοι που προβληματίζουν τους επιστήμονες μετά τα 4,8 Ρίχτερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης