Τουρκία: Τα έβαλαν με την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» - Για «σχέδιο του εισβολέα» κάνει λόγο η Hurriyet

Τουρκία: Τα έβαλαν με την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» - Για «σχέδιο του εισβολέα» κάνει λόγο η Hurriyet

Στην Τουρκία ενοχλήθηκαν επειδή η ταινία θα παρουσιαστεί σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ και στο Ευρωκοινοβούλιο

smirni-agapimeni-tainia
Στο στόχαστρο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet, βρίσκεται η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Παγκόσμιο φίλμ του εισβολέα - Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των ΗΠΑ» η εφημερίδα, κατηγορεί προκλητικά την Ελλάδα πως «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης» η χώρα μας «θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας, με την προβολή της ταινίας στις 8 Δεκεμβρίου σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ.
hurriyet-protoselido
Το πρωτοσέλιδο της Hurriyet για την Τρίτη (22/11)


«Η Ταινία «Smyrna» (Σμύρνη μου αγαπημένη), κατηγορεί την Τουρκία ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της ελληνικής κατοχής, ενώ παρουσιάζεται ως παραγωγή με τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην Ελλάδα» αναφέρεται στο δημοσίευμα, φανερά ενοχλημένο για το γεγονός πως η ελληνική υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών -με διεθνές καστ- θα προβληθεί στην Αμερική.

Στο ίδιο ύφος η Hyrriyet συνεχίζει: «Η ταινία, που γυρίστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ανατολίας από την ελληνική κατοχή -την οποία οι Έλληνες αποκαλούν «Μικρασιατική Καταστροφή»- θα κάνει πρεμιέρα για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου στο Metropolitan Museum of Art. Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αποστολής της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η ταινία θα προβληθεί επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 11 Ιανουαρίου 2023» γράφει, επισημαίνοντας:

Κλείσιμο
«Γυρισμένη σε Αθήνα, Λέσβο και Χίο, η ταινία απεικονίζει την απελευθέρωση της Σμύρνης από την ελληνική κατοχή από ελληνικής πλευράς, γεγονός που δυσφημεί την Τουρκία. Στην ταινία, η οικογένεια Μπαλταζή μιλάει επίσης εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.

Fathom_Events_03_Smyrna
Η αφίσα για την προβολή της ταινίας στις ΗΠΑ


«Τόσο καιρό δεν ενοχλούνταν για την προβολή του φιλμ στην Ελλάδα, τώρα όμως θα προβληθεί στις ΗΠΑ, και στις 11 Ιανουαρίου 2023 στο Ευρωκοινοβούλιο» σημείωσε από την πλευρά του ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coilqw9bqk89)

Οι βολές της εφημερίδας στρέφονται και κατά του δημοφιλούς Τούρκου ηθοποιού Μπουράκ Χακί, που υποδύεται τον Χαλίλ, οδηγό και μπάτλερ της οικογένειας Μπαλτατζή.

haki-dimosievma


«Ο Μπουράκ Χακί δήλωσε στην πρεμιέρα του «Σμύρνη μου αγαπημένη» πως είναι περήφανος που αποτελεί μέρος αυτής της ταινίας» σχολιάζει η Hurriyet.

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ - new trailer


Ειδήσεις σήμερα:

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για Χριστούγεννα με λιγότερα φώτα και περικοπές

«Πάτα το κουμπί των εκλογών» εισηγούνται στον πρωθυπουργό συνεργάτες του

Πρόσωπα κύρους στο «τιμόνι» της Κιβωτού για να μην κλείσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης