Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Κλίμα διχασμού μετά τις καταγγελίες Τραμπ για νοθεία στην αναμέτρηση το 2020

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Κλίμα διχασμού μετά τις καταγγελίες Τραμπ για νοθεία στην αναμέτρηση το 2020

Την Τρίτη η κρίσιμη αναμέτρηση - Τι θα συμβεί εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ή της Βουλής των Αντιπροσώπων

075_slabbers-johnfett220911_npLAj
Στις κάλπες ετοιμάζονται να προσέλθουν εκατομμύρια Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται σε ένα κλίμα πόλωσης μετά την αναμέτρηση του 2020 οπότε και ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε νοθεία για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Αυτές οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται ενώ τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν επιβάλει - μέσω τροπολογιών - πιο αυστηρά μέτρα για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, γεγονός που εγείρει, σύμφωνα με ειδικούς, ανησυχία για παραγκωνισμό του μειονοτικού πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι το Twitter τελεί υπό νέα ιδιοκτησία, με αφεντικό τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ που έχει προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις στις ομάδες που διαχειρίζονται ζητήματα παραπληροφόρησης, στοιχείο που προκάλεσε την παρέμβαση του ΟΗΕ που ζήτησε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Μασκ δεν έκρυψε την πολιτική του θέση, καλώντας τον κόσμο να ρίξει ψήφο στους Ρεπουμπλικανούς.

«Προς ανεξάρτητους ψηφοφόρους:Η μοιρασμένη δύναμη περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως προτείνω να ψηφίσετε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η Προεδρία είναι Δημοκρατική» έγραψε ο δισεκατομμυιούχος στο Twitter με σχόλιό του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν υποβάλει ερώτημα σχετικά με το θέμα τήρησης νόμιμων διαδικασιών στις εκλογές του 2020, οπότε και έχασε ο Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος για τη σύνθεση μιας κυβέρνησης διχασμού εντείνεται... Διχασμένη κυβέρνηση σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος, για παράδειγμα, είναι υπό τον έλεγχχο ενός κόμματος ενώ ένα ή δύο κομμάτια του Κογκρέσου, η Βουλή Αντιπροσώπων και η Γερουσία, είναι υπό τον έλεγχο άλλου.

Ορισμένοι στηρίζουν αυτού τους ειδους την κυβέρνηση που σημαίνει ότι ένα κόμμα μπορεί να ελέγχει το άλλο όσον αφορά στην έγκριση μέτρων, και ταυτόχρονα μπορεί να μπλοκάρει νομοσχέδια.

Άλλοι, ωστόσο, διατείνονται ότι θα υπάρχει δυσκολία εφαρμογής πολιτικών λόγω αντικρουόμενων θέσεων για κρίσιμης σημασίας ζητήματα.

Κλείσιμο
Οι κυβερνήσεις «δύο χρωμάτων» συνηθίζονται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970, με πιο πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ τότε που οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν τη Βουλή.

Πόσοι έχουν ήδη ψηφίσει

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, ξεπερνώντας το αντίστοιχο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών που διοργανώνονται αύριο, Τρίτη, η χώρα καλείται να ανανεώσει το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Διακυβεύονται επίσης οι θέσεις τοπικών αξιωματούχων, κυβερνητών ή εισαγγελέων.

Εδώ και μερικά χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών προσφέρουν τη δυνατότητα της πρόωρης ψήφου ή της επιστολικής ψήφου, πρακτική που γενικεύτηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες οργανώθηκαν μεσούσης της πανδημίας.

Φέτος, περισσότερα από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα, μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα. 22 εκατομμύρια έστειλαν την επιστολική τους ψήφο, δηλαδή ένα σύνολο άνω των 40 εκατομμυρίων ψήφων.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 39,1 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει στις "ενδιάμεσες εκλογές".

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο υπέβαλαν προσφυγές εστιάζοντας σε πολύ τεχνικά σημεία σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ορισμένες πρόωρες ψηφοφορίες σε Πολιτείες κλειδιά όπου τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος.

Στην Πενσυλβάνια, το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας δικαίωσε τους Ρεπουμπλικάνους και έκρινε ότι τα ψηφοδέλτια αυτά δεν θα μπορούσαν να καταμετρηθούν εάν είχαν λανθασμένη ημερομηνία. Η απόφαση αυτή επηρεάζει χιλιάδες ψήφους.

Στο Ουινσκόνσιν, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν ορισμένες επιστολικές ψήφοι να αποκλειστούν εάν η διεύθυνση του μάρτυρα, ο οποίος πρέπει να είναι παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν είναι πλήρης.

Προσφυγές υποβάλλονται επίσης στο Μίσιγκαν για τον αποκλεισμό ορισμένων ψήφων που κατατέθηκαν χωρίς την επίδειξη ταυτότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εντόπισε πρώτες ενδείξεις νοθείας στην επιστολική ψηφοφορία στην Πενσυλβάνια, Πολιτεία-κλειδί των ενδιάμεσων εκλογών. Η κατηγορία απορρίφθηκε αμέσως από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας αυτής.

Το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει ήδη, χωρίς αποδείξεις, τις αρχές αρκετών Πολιτειών ότι έκλεψαν τις προεδρικές εκλογές νοθεύοντας επιστολικές ψήφους. Εκατομμύρια Αμερικανοί υποστηρίζουν ακόμη αυτήν τη θεωρία.

Το μήνυμα Μπάιντεν 

«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη». Η δήλωση την περασμένη Πέμπτη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να ακουγόταν υπερβολική από ορισμένους, αν οι πάνω από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στις αυριανές ενδιάμεσες εκλογές της χώρας δεν αρνιόντουσαν ή εξέφραζαν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Στις αυριανές εκλογές κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.

Μεταξύ των 597 υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που διεκδικούν πολιτειακό ή ομοσπονδιακό αξίωμα, 308 έχουν εγείρει αβάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα ή την ακεραιότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 και σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CBS News, όλες οι αμερικανικές Πολιτείες εκτός από δύο —το Ρόουντ Άιλαντ και η Βόρεια Ντακότα— έχουν έναν υποψήφιο που είναι election denier, δηλαδή κάποιον που αρνείται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ήταν έγκυρα.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ουδέποτε παραδέχτηκε πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, μοιάζει επίσης να προετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των «midterms» αν δεν είναι ικανοποιητικό για τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό θα έβαζε «στον δρόμο προς το χάος την Αμερική», επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους συμπολίτες του να εναντιωθούν «στην πολιτική βία και στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων».

Περιστατικά εκλογικής νοθείας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών εκφράζει ανησυχίες. Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε πριν μια εβδομάδα έδειξε ότι το 49% των Αμερικανών πιστεύει ότι η εκλογική νοθεία είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, με το 34% των Δημοκρατικών και το 69% των Ρεπουμπλικανών να υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.

Περίπου το 44% δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα νοθείας - 28% ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και 62% στους Ρεπουμπλικάνους.

Παρά αυτές τις πεποιθήσεις, το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι βέβαιο ότι οι δικές τους ψήφοι θα καταμετρηθούν με ακρίβεια.

Επιστροφή...στο μέλλον;

Οι οχλήσεις Τραμπ δεν ανήκουν στο παρελθόν. Αν και αποκλεισμένος από το Twitter και το Facebook, ο Τραμπ από τη δική του πλατφόρμα, Truth Social, δεν έχει σταματήσει τις αναφορές του σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις εκλογές στις ενδιάμεσες εκλογές. Από τις 1.200 δημοσιεύσεις του πρώην προέδρου στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης σε 58 ημέρες, περίπου 100 αμφισβητούν την εγκυρότητα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Πάμε πάλι!» έγραψε την 1η Νοεμβρίου, μοιράζοντας ένα παραπλανητικό άρθρο σχετικά με την επιστολική ψήφο στην Πενσυλβάνια, μια πολιτεία-κλειδί όπου μια θέση γερουσιαστή θα μπορούσε να αποφασίσει την τύχη της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

«Θα γίνει νοθεία στις εκλογές!», πρόσθεσε αυτός που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ξανά το 2024.

Η διάδοση τέτοιας παραπληροφόρησης αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην εκλογική διαδικασία καθώς οι ψηφοφόροι επιστρέφουν στις κάλπες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Όταν ο Τραμπ βάζει δηλητήριο στο νερό, ολόκληρη η λίμνη είναι μολυσμένη», είπε ο Ράσελ Μιούιρχεντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο κολέγιο Νταρτμάουθ.

Τα στοιχεία του CBS είναι ενδεικτικά για τους υποψηφίους που είτε έχουν θέσει αμφιβολίες είτε έχουν διαδώσει ψευδείς ειδήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Είκοσι από τους 37 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν πόστο κυβερνήτη, 9 στους 31 Ρεπουμπλικάνους υποψήφιοι για αναπληρωτές κυβερνήτες, 9 στους 30 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το πόστο του γενικού εισαγγελέα, 12 στους 27 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το πόστο του πολιτειακού υπουργού Εσωτερικών, 20 από τους 36 Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για τη Γερουσία, 238 από τους 436 Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν έδρα στη Βουλή.

«Μαζί αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη επικρατούσα τάση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μια πιθανή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία», αναφέρουν οι New York Times σε μια ειδική ιστοσελίδα με σωρεία δηλώσεων αυτών των υποψηφίων περί αξιοπιστίας των εκλογών.

Σύμφωνα με την Washington Post αν και ορισμένοι υποψήφιοι σε περιοχές που την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί αναμένεται να χάσουν, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους election deniers είναι πιθανό να κερδίσουν: Από τους σχεδόν 300, 171 προβλέπεται να κερδίσουν έδρες των Ρεπουμπλικανών. Άλλοι 48 θα δώσουν αμφίρροπες μάχες.

Πολλοί υποψήφιοι του GOP έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις συνεχιζόμενες προσπάθειες «Σταματήστε την Κλοπή» (Stop the Steal), υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται παράνομα στον Λευκό Οίκο και πρέπει να απομακρυνθεί. Άλλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ο πρόεδρος, αλλά δεν δηλώνουν ότι εξελέγη νόμιμα και υποδηλώνουν λανθασμένα ότι υπήρξε ευρεία νοθεία στις εκλογές του 2020.

«Αν κερδίσω κέρδισα, αν χάσω έκλεψαν»

Πολλοί από αυτούς τους υποψηφίους απηχούν τους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - ισχυρισμούς που έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς και έχουν απορριφθεί από μυριάδες αξιωματούχους και δικαστήρια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η επιμονή σε τέτοιους ισχυρισμούς, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, αντανακλά την προθυμία των υποψηφίων που αρνούνται τις εκλογές να υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς όταν αυτό ωφελεί την πλευρά τους.

Ορισμένοι από αυτούς αρνήθηκαν να επικυρώσουν την ψήφο του Αμερικανικού Εκλεκτορικού Κολεγίου του 2020 ή υπέγραψαν ένα υπόμνημα σε μια αγωγή στο Τέξας, υποστηρίζοντας ότι οι ψήφοι σε Πολιτείες που κέρδισε ο Μπάιντεν με μικρή διαφορά ψήφων θα έπρεπε να πεταχτούν.

Άλλοι υποψήφιοι υποχώρησαν μετά τις προκριματικές εκστρατείες τους, ελπίζοντας να φανούν λιγότερο ακραίοι σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αυτοί οι υποψήφιοι αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των εκλογών, ακόμα κι αν έκτοτε άλλαξαν πορεία.

Εάν οι election deniers του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που διεκδικούν πόστα κυβερνήτη ή πολιτειακών υπουργών Εσωτερικών στις αμφίρροπες Πολιτείες του 2020 στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν κερδίσουν αύριο 8 Νοεμβρίου, είναι πιθανό ότι οι πιστοποιήσεις σε επίπεδο πολιτείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 θα πέσουν στα χέρια αξιωματούχων που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν την ιδέα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν κέρδισε το 2020.

Στην Αριζόνα, όπου election deniers διεκδικούν τις θέσεις κυβερνήτη, υπουργού Εσωτερικών και γενικού εισαγγελέα, η Ρεπουμπλικανή υποψήφια κυβερνήτης Κάρι Λέικ και ο υποψήφιος για πολιτειακός υπουργός Εσωτερικών Μαρκ Φίντσεμ θα μπορούσαν να έχουν τον τελευταίο λόγο για την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Πολιτείας το 2024. Η Λέικ έχει ήδη πει ότι δεν θα είχε αποδεχτεί τα αποτελέσματα της πολιτείας το 2020 αν ήταν κυβερνήτης της Αριζόνα, το ίδιο και ο Φίντσεμ.

Η Λέικ μάλιστα είπε ανοιχτά ότι ενδέχεται να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών αν χάσει. Κάτι που έχουν δηλώσει και πολλοί άλλοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκαια: «Με χτύπησε αλύπητα στο κεφάλι» - H μαρτυρία της 20χρονης που πάλεψε με τον επίδοξο βιαστή της στη Νίκαια

Επιταχύνεται η προμήθεια για τις 3+1 κορβέτες - Σήμερα η καθέλκυση της πρώτης Belh@rra στη Γαλλία

Ο αρχηγός της Wagner παραδέχθηκε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης