Πούτιν σε Τζινπίνγκ: Απαράδεκτες οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου

Πούτιν σε Τζινπίνγκ: Απαράδεκτες οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου

Ο Σι είπε στον Πούτιν ότι η Κίνα είναι πρόθυμη για συνεργασία με τη Ρωσία ως «μεγάλες δυνάμεις»

putin-xi
Αιχμές κατά της Δύσης και κυρίως κατά των ΗΠΑ άφησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή τους στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO.

«Η Ρωσία εκτιμά την ισορροπημένη στάση της Κίνας στην ουκρανική κρίση» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Σι Τζινπίνγκ να του απαντά ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία ως «μεγάλες δυνάμεις».

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με την Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος»,
δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έχουν πρόσφατα λάβει μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι απολύτως απαράδεκτες για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών στον πλανήτη», είπε ο Πούτιν.



Παράλληλα, ο Πούτιν πήρε θέση και στο ζήτημα της Ταϊβάν, σημειώνοντας ότι η Μόσχα «εμμένει σταθερά, στην πράξη, στην αρχή της μίας Κίνας και καταδικάζει τις προκλήσεις των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους στα στενά της Ταϊβάν».

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε τον Πούτιν ως «παλιό φίλο». «Η Κίνα είναι έτοιμη να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάπτυξης, μαζί με τη Ρωσία», τόνισε.

Η συνάντηση των δύο ηγετών επιδιώκει να δείξει τη δύναμη των σχέσεών τους. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.






Ειδήσεις σήμερα:

Ο Δένδιας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ - Σειρά συναντήσεων με ομολόγους του


Τα 69 έφτασαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα


Δείτε βίντεο: Σοβαρά τραυματίας ο οδηγός που ενεπλάκη σε τροχαίο με τον Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης