Ενεργειακή κρίση: Δυσοίωνες οι προβλέψεις - Θα παγώσουν οι Ευρωπαίοι για πολλούς χειμώνες;

Ενεργειακή κρίση: Δυσοίωνες οι προβλέψεις - Θα παγώσουν οι Ευρωπαίοι για πολλούς χειμώνες;

Απαισιόδοξες προβλέψεις των επικεφαλής της Shell , Βαν Μπέρντεν και της Total Πατρίκ Πουγιανέ - Προτείνουν, μεταξύ άλλων, δελτίο στο ρεύμα

himonas-europi
Aντιμέτωποι με πολλούς σκληρούς χειμώνες θα βρεθούν πιθανόν οι Ευρωπαίοι πολίτες, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού γίγαντα Shell, Μπεν Βαν Mπέρντεν, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου ότι η τρέχουσα κρίση πιθανώς θα διαρκέσει περισσότερο από τον προσεχή χειμώνα ακολουθεί τις περαιτέρω περικοπές στις ρωσικές προμήθειες, που οδήγησαν τις τιμές χονδρικής σε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας με βαθιά ύφεση.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Νορβηγία , ο Μπεν βαν Μπέρντεν υποστήριξε ότι η δυσχερή κατάσταση σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μπορεί να επιμείνει για αρκετά χρόνια.
«Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», τόνισε.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian», o CEO της Shell εξέφρασε με μελανά χρώματα το τι μέλλει γενέσθαι καθώς αυξάνεται η προοπτική συνεχούς περιορισμού της ενέργειας με τις κυβερνήσεις στη γηραιά ήπειρο να προσπαθούν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες.

Οι περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από την εισβολή στην Ουκρανία έχουν βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια καταστροφική ενεργειακή κρίση, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές χονδρικής, αφήνοντας τους καταναλωτές αντιμέτωπους με τεράστιους λογαριασμούς και τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980.

Ο Βαν Μπέρντεν υπογράμμισε ότι οι λύσεις για την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω της «εξοικονόμησης, μέσω του δελτίου στο ρεύμα και μιας πολύ, πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων».

«Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Τα δυσμενή σχόλιά του για την υπάρχουσα κατάσταση βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης προετοιμάζονται για έναν βαρύ χειμώνα με αυξανόμενο πληθωρισμό και υπό την απειλή της ύφεσης, καθώς οι αυξήσεις ρεκόρ στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ασκούν πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Ο CEO της Shell προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νορβηγία για την έναρξη μιας νέας συμφωνίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μεταξύ των κολοσσών Shell, Total και Equinor και του νορβηγικού ομίλου λιπασμάτων Yara.

Οι τρεις εταιρείες πετρελαίου συμφώνησαν να δεσμεύσουν τις εκπομπές από τις εγκαταστάσεις της Yara στην Ολλανδία και να τις αποθηκεύσουν κάτω από τον βυθό στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, στην πρώτη εμπορική συμφωνία για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις ίδιες προειδοποιήσεις του Βαν Μπέρντεν επανέλαβε και ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουγιανέ.

«Η συμβολή μου προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ότι πρέπει να σκεφτούν πώς θα τα καταφέρουν χωρίς ρωσικό αέριο. Υπάρχει αρκετή ενέργεια στον πλανήτη, ώστε να τα καταφέρουν», υπογράμμισε.

Τα σχόλια του δύο επικεφαλής των ενεργειακών γιγάντων διατυπώθηκαν σε συνάντηση που σηματοδοτηθεί μια συμφωνία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

«Χωρίς το ρωσικό αέριο, θα τα καταφέρουμε. Υπάρχει αρκετή ενέργεια σε αυτόν τον πλανήτη για να το κάνουμε χωρίς αυτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Total,Πουαγιανέ .

«Η ενεργειακή κρίση», δήλωσε, «θα δοκιμάσει την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν ενεργές τις βασικές βιομηχανίες τους σ' ένα μέλλον χωρίς πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

Οι πιέσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό δεν θα ήταν δυνατόν να περιοριστούν «σε μόλις έναν χειμώνα», πρόσθεσε. «Πιθανότατα θα έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις, μέσω εξοικονόμησης για καλύτερη αποδοτικότητα, μέσω διακοπών στην παροχή και μιας πολύ πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων», είπε. «Το ότι θα είναι εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, ας το ξεχάσουμε».

Η τιμή αναφοράς του φυσικού στην Ευρώπη εκτινάχθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα, σε πάνω από 343 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έσπευσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες ενόψει του χειμώνα. Πρόκειται για τιμές τουλάχιστον 30 φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες προ διετίας και υπερδεκαπλάσιες από τις τρέχουσες στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωσία, ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις εξαγωγές ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από έξι μήνες. Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ δεν εξαρτώνται άμεσα από τις ρωσικές προμήθειες, ο ανταγωνισμός για πόρους έχει αυξήσει τις τιμές χονδρικής στην Ευρώπη κατά 12 φορές σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η Βρετανία, για παράδειγμα, προμηθεύεται ελάχιστο φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία, αν και είναι εκτεθειμένη σε αυξανόμενες τιμές στη χονδρική αγορά.
Η Λις Τρας, η οποία πιθανότατα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να διευκρινίσει τι βοήθεια θα παραχωρούσε στα νοικοκυριά καθώς το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας έχει εκτιναχθεί κατά 80% στις 3.549 λίρες το χρόνο από τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι ένα πακέτο έκτακτων μέτρων θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.
Μιλώντας από τη Σλοβενία, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα γίνουν «επείγουσες παρεμβάσεις» εκτός από τις πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, προειδοποίησε τις εταιρείες ότι η ενέργεια θα μπορούσε να μειωθεί με δελτίο αυτό τον χειμώνα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου υποστήριξε ότι τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια μπορεί να είναι δύσκολα.

Ειδήσεις σήμερα:

Gazprom: Μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη γαλλική Engie

Η κυνική ομολογία του βιαστή της μπέιμπι σίτερ: «Νομίζω ότι δεν το ήθελε»

Ζίτσα: Εκτεταμένα και βαθιά τα τραύματα που έχει το γαϊδουράκι - Θα μεταφερθεί στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης