Οι μισές Ιταλίδες θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων ή διακρίσεων

Οι μισές Ιταλίδες θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων ή διακρίσεων

Έρευνα του ιδρύματος Libellula δείχνει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο, κοινωνικό και πολιτισμικό πρόβλημα στην μεγάλη πλειοψηφία των ιταλικών επιχειρήσεων

parenoxlisi_neon
Η ισότητα και ο πλήρης σεβασμός στον χώρο εργασίας αποτελούν ακόμη μακρινό στόχο στην Ιταλία, όπως δείχνει έρευνα του ιδρύματος Libellula που δημοσιεύει η Deutche Welle.

Το 55% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα, στην οποία αναφέρεται εκτενώς ο ιταλικός τύπος, δηλώνει ότι υπήρξε θύμα παρενόχλησης ή διακρίσεων στον χώρο εργασίας. Παράλληλα το 53% δήλωσε ότι αναγκάσθηκε να ακούσει ανεπιθύμητα σχόλια από συναδέλφους σχετικά με την εμφάνιση και σεξουαλικά υπονοούμενα, ενώ το 22% δέχθηκε σωματική παρενόχληση. Το ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία του 2022 προκαλεί αίσθηση και αγανάκτηση.

Η έκθεση του ιδρύματος Libellula υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο, κοινωνικό και πολιτισμικό πρόβλημα στην μεγάλη πλειοψηφία των ιταλικών επιχειρήσεων αλλά και στον δημόσιο τομέα: Ότι η συμπεριφορά σε βάρος των γυναικών, οι λεκτικές αλλά όχι μόνον παρενοχλήσεις, περιορίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Το 58% των γυναικών που εργάζονται και πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι δεν αντιδρά τόσο δυναμικά όσο θα έπρεπε στις παρενοχλήσεις, και πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου μάλιστα «φοβάται ότι θα μπορούσε να φανεί υπερβολικά επιθετική». Ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπου οι γυναίκες εργάζονται ως μάνατζερ, η αποφασιστικότητά τους ερμηνεύεται διαφορετικά (και πολύ συχνά πιο επικριτικά) απ’ ότι εκείνη των συναδέλφων του ανδρικού φύλου.

Τροχοπέδη στη γυναικεία εξέλιξη

Το ιταλικό ίδρυμα έχει ξεκινήσει συνεργασία με γνωστές επιχειρήσεις και πολυεθνικές, με στόχο να μπορέσει να αλλάξει με απτό και συγκεκριμένο τρόπο η προβληματική αυτή κατάσταση που περιορίζει την εξέλιξη των γυναικών.

Μεταξύ των άλλων, το 79% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα απάντησε ότι οι άνδρες κάνουν πιο γρήγορα καριέρα, έστω και αν δεν διαθέτουν περισσότερες γνώσεις ή ικανότητες.

«Μιλάμε για προβλήματα, παρενοχλήσεις και διακρίσεις, που θα νόμιζε κανείς ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα του περασμένου αιώνα, αλλά δυστυχώς, δεν είναι έτσι», σχολιάζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το 65% των γυναικών τέλος δέχθηκε επικριτικά σχόλια, ακόμη και όταν θέλησε να αποκτήσει παιδί και να ζητήσει τη νόμιμη άδεια από τον εργοδότη.

Κλείσιμο
Πηγή: Deutche Welle

Ειδήσεις σήμερα:

Ζέστη και δυνατοί άνεμοι σήμερα - Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Η Νάνσι Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν, οι εντάσεις με την Κίνα αυξήθηκαν

«Θρίλερ» με τον θάνατο του βρέφους στα Γρεβενά - Η νεκροψία δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης