ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν, οι εντάσεις με την Κίνα αυξήθηκαν - Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν, οι εντάσεις με την Κίνα αυξήθηκαν - Δείτε βίντεο

Ο εκνευρισμός του Πεκίνου και η ανησυχία για τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά - Επόμενος σταθμός της Πελόζι η Νότια Κορέα

pelosi-taiwan-3
Ένα ταξίδι που προοριζόταν να υποστηρίξει μια «πολιορκημένη» δημοκρατία μπορεί να καταλήξει σε περισσότερη ένταση μεταξύ της Ταϊβάν με την Κίνα. Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στο αυτοδιοικούμενο νησί εξόργισε τους κυβερνώντες της ηπειρωτικής Κίνας, που το διεκδικούν, με ειδικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι έρχεται η τέταρτη «κρίση του στενού της Ταϊβάν», η οποία ενδέχεται να είναι χειρότερη από την τρίτη του 1995-96.

Μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων να δεσμεύτηκε για «σιδηρά» υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης στη χώρα την Τετάρτη (3/8), όμως το Πεκίνο με τις στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοίνωσε ως αντίποινα που ισοδυναμούσαν με αποκλεισμό του νησιού, έδειξε ότι πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις.

«Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν», δήλωσε χθες η Πελόζι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

«Δυστυχώς, η Ταϊβάν εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε παγκόσμιες συνόδους, με πιο πρόσφατη εκείνη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ανέφερε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και συμπλήρωσε: «Παρότι μπορούν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να στείλει τους ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους ηγέτες - ή οποιονδήποτε άλλον θέλει - να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της, να επισημάνουν τις επιτυχίες της και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή μας για συνεχή συνεργασία».

Η Πελόζι μετά την αναχώρηση της από την Ταϊβαν ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter πλάνα από την επίσκεψή της και έγραψε: «Ηγήθηκα μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν για να καταστήσω ξεκάθαρο ότι η Αμερική στέκεται στο πλευρό του λαού της Ταϊβάν – και όλων εκείνων που είναι αφοσιωμένοι στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». 




Επίδειξη δύναμης από τη Κίνα
Λίγο μετά την αναχώρηση της Νάνσι Πελόζι, μια διπλωματική επίσκεψη που εξόργισε το Πεκίνο, συνολικά, 27 αεροπλάνα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, γεγονός που οδήγησε σε αμυντικά μέτρα. Οι παραβιάσεις έρχονται εν μέσω μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πεκίνου που θα διεξαχθούν τις επόμενες πέντε ημέρες και θα οδηγήσουν το νησί σε έναν αποκλεισμό.

Είκοσι επτά αεροσκάφη του κινεζικού στρατού «εισήλθαν στην ευρύτερη περιοχή (Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο) στις 3 Αυγούστου 2022», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Κλείσιμο


Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δήλωσαν ότι «είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δημοκρατία μας» σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με ένα βίντεο με μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία σε ελιγμούς.



Οι ασκήσεις θα εμπόδιζαν προσωρινά την πρόσβαση σε ορισμένους εμπορικούς ναυτιλιακούς δρόμους και λιμάνια της Ταϊβάν, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι φαίνονται σχεδιασμένες για να προβάλλουν δύναμη αντί να ως πρόδρομος μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Πελόζι δήλωνε στο προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι: «Η Αμερική έδωσε μια θεμελιώδη υπόσχεση να είναι πάντα δίπλα στην Ταϊβάν και αυτή η επίσκεψη είναι μια υπενθύμιση αυτού. Σήμερα, η αντιπροσωπεία μας ήρθε στην Ταϊβάν για να καταστήσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την χώρα».

Η επίσκεψη της Πελόζι, μέρος ενός ευρύτερου ταξιδιού στην Ασία, έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της τριβής μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον και αντιπροσωπεύει μια δοκιμή για το πόσο μακριά είναι έτοιμη να πάει η Κίνα για να αποτρέψει τις ξένες εκφράσεις υποστήριξης προς την Ταϊπέι.

Η Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν την Τετάρτη με προορισμό τη Νότια Κορέα και πρόκειται να ολοκληρώσει την περιοδεία της στην Ιαπωνία το Σάββατο.


Ο εκνευρισμός του Πεκίνου
Η Πελόζι είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα που ταξίδεψε στην Ταϊβάν, επί της οποίας η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία. Το Πεκίνο έχει καταγγείλει το ταξίδι της ως παραβίαση της αμερικανικής πολιτικής «μίας Κίνας», σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το Πεκίνο ως τη μοναδική κυβέρνηση της Κίνας και αναγνωρίζει, αλλά δεν αποδέχεται, την αξίωσή της στο νησί.

Πριν από την επίσκεψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτρέψει το Πεκίνο να μην μετατρέψει τη στιγμή σε κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίσκεψη της Πελόζι, λέγοντας ότι «αν παίξεις με τη φωτιά θα καείς».

Η Ταϊβάν, η οποία έχει τη δική της δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τον δικό της στρατό, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα οδυνηρό σημείο στην ολοένα και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθιστώντας την πρώτη γραμμή σε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση για την επιρροή και την εξουσία στην Ασία.



Καθώς η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊπέι το βράδυ της Τρίτης, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ανακοίνωσε σχέδια για εκτεταμένες κοινές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις και ασκήσεις βολής με ζωντανά πυρά μεγάλης εμβέλειας σε έξι μεγάλες περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, οι οποίες εκτείνονται στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της χώρας κοντά στο Kaohsiung και το Keelung. , το μεγαλύτερο και τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της. Ο PLA σχεδιάζει να διεξάγει τις ασκήσεις από σήμερα έως την Κυριακή, μετά την αποχώρηση της Πελόζι.

Οι ειδικοί είπαν ότι το Πεκίνο ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένο επειδή η Πελόζι είναι συνταγματικά δεύτερη στη διαδοχή της προεδρίας, ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Μπάιντεν και έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Κίνα να λογοδοτήσει για τη στάση της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία από το Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ μέχρι το Χονγκ Κονγκ.


Επίσκεψη με σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων
Η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν επαίνεσε την επίσκεψη της Πελόζι «κάτω από τέτοιες δύσκολες συνθήκες ως επίδειξη ακλόνητης υποστήριξης προς την Ταϊβάν» και είπε ότι ενίσχυσε την εμπιστοσύνη του κοινού στη δύναμη της δημοκρατίας της χώρας.



Πριν συναντηθεί με την Τσάι το πρωί της Τετάρτης, η Πελόζι είχε συνομιλίες με βουλευτές της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένου του Τσάι Τσι-τσάνγκ, αντιπροέδρου του νομοθετικού σώματος. Η Πελόζι είπε ότι ήθελε να ενισχύσει τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και να συνεργαστεί με την Ταϊβάν για να βοηθήσει στην εφαρμογή της στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την Κίνα.



«Τώρα περισσότερο από ποτέ, η αλληλεγγύη της Αμερικής με την Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Πελόζι στο προεδρικό γραφείο. «Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει μια επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας. Η αποφασιστικότητα της Αμερικής να διατηρήσει τη δημοκρατία στην Ταϊβάν παραμένει σιδερένια».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Το Πεκίνο θα λάβει "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της Πελόζι, η οποία έρχεται εβδομάδες πριν αναλάβει μια ιστορική τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας στο Συνέδριο του Κόμματος.

Αναλυτές αναφέρουν πως το να γεμίσει η περιοχή με στρατεύματα που πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενέχει τον κίνδυνο ατυχήματος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σύγκρουση.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως έδαφός της και έχει δεσμευτεί να την πάρει πίσω, ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί. Στην κλήση του με τον Μπάιντεν την Πέμπτη, ο ηγέτης της Κίνας προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παρέμβουν στη διαμάχη.

Οι εισβολές της Κίνας στον εναέριο χώρο και τα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν έχουν γίνει πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων.



Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση στην Αγία Σοφία: Εκατοντάδες παιδιά κραυγάζουν «Αλλάχου άκμπαρ» - Δείτε βίντεο

Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Όσοι μας προσβάλλουν θα τιμωρηθούν» λέει το Πεκίνο

Τραγωδία στα Γρεβενά: Η μητέρα κοιμόταν δίπλα στο βρέφος της όταν αυτό «έσβησε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης