Πάπας Φραγκίσκος στον Καναδά: Συγγνώμη για την κακοποίηση αυτοχθόνων στα σχολεία της Εκκλησίας

Πάπας Φραγκίσκος στον Καναδά: Συγγνώμη για την κακοποίηση αυτοχθόνων στα σχολεία της Εκκλησίας

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κακομεταχείριση παιδιών αυτοχθόνων, η οποία συνεχιζόταν επί δεκαετίες

pope-canada
Τη βαθιά του θλίψη για τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών αυτοχθόνων σε σχολεία στον Καναδά, τα οποία ήταν υπό την εποπτεία της Καθολικής Εκκλησίας, εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αλμπέρτα, σε ένα «προσκύνημα μετάνοιας», όπως λέει. Καταβεβλημένος από πρόσφατα προβλήματα υγείας,  ο Πάπας ήταν και πάλι σε αναπηρικό αμαξίδιο.

«Ζητάω συγγνώμη, ζητάω συγχώρεση, ειδικά για τους τρόπους με τους οποίους πολλά μέλη της Εκκλησίας και θρησκευτικών κοινοτήτων συνεργάστηκαν -και μέσα από την αδιαφορία τους- σε σχέδια πολιτιστικής καταστροφής», είπε ο Φραγκίσκος μπροστά σε 2.000 επιζώντες από το σύστημα των θρησκευτικών σχολείων.

Εξέφρασε ακόμη την «οργή και την ντροπή του» για τις οδυνηρές μνήμες του τρόπου με τον οποίο μεταχειρίστηκαν τους αυτόχθονες Καναδούς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, πολιτικοί και βουλευτές.

Τουλάχιστον 150.000 παιδιά αυτοχθόνων αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους μεταξύ 1881 και 1996 και εξαναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε σχολεία που επόπτευε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Εκεί συχνά υφίσταντο σωματική τιμωρία αν μιλούσαν τη γλώσσα τους. Πολλά εξ αυτών λιμοκτονούσαν, ήταν θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ μεγάλος αριθμός τους έπασχε από φυματίωση, έδειχναν οι κυβερνητικές έρευνες.

Κλείσιμο
Το σχολείο στην πόλη όπου βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κοινότητα Μάσκουατσις στον δυτικό Καναδά, έχει πλέον γκρεμιστεί και στη θέση του βρίσκεται χώρος μνήμης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη για την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων ήδη από το 2008, ενώ έχει καταβάλει μεγάλα ποσά στους επιζώντες. Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά έχει κάνει λόγο για «πολιτιστική γενοκτονία».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ διαψεύδει ότι «πήγε» με τη γυναίκα του συνιδρυτή της Google - «Έχω αιώνες να κάνω σεξ»

Ασύλληπτο τροχαίο στη Λάρισα - Στο νοσοκομείο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά

Ο Ρίσι Σούνακ αναγορεύει την Κίνα στη «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για τη Βρετανία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης