Μοζαμβίκη: Τζιχαντιστές καίνε χωριά και αναγκάζουν χιλιάδες κατοίκους να τραπούν σε φυγή

Μοζαμβίκη: Τζιχαντιστές καίνε χωριά και αναγκάζουν χιλιάδες κατοίκους να τραπούν σε φυγή

Τζιχαντιστές λυμαίνονται από το 2017 τη βόρεια Μοζαμβίκη, περιοχή όπου η γαλλική κολοσσιαία εταιρεία του τομέα της ενέργειας Total έχει τεθεί επικεφαλής κοινοπραξίας που ανέλαβε να υλοποιήσει έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου  αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ

mozambique_on_fire
Άγνωστοι επιτέθηκαν και πυρπόλησαν τρία χωριά στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου της Μοζαμβίκης, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, ο Φιλίπε Νιούζι.

Οι επιθέσεις στα χωριά, στην περιφέρεια Ανκουάμπε, διαπράχθηκαν προχθές Κυριακή, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους. Οι δράστες λεηλάτησαν σπίτια και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να τραπούν σε φυγή, πρόσθεσε ο πρόεδρος Νιούζι.



Τζιχαντιστές λυμαίνονται από το 2017 τη βόρεια Μοζαμβίκη, περιοχή όπου η γαλλική κολοσσιαία εταιρεία του τομέα της ενέργειας Total έχει τεθεί επικεφαλής κοινοπραξίας που ανέλαβε να υλοποιήσει έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2021, το λιμάνι Πάλμα έγινε στόχος εφόδου εξτρεμιστών με δεκάδες νεκρούς. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανακοίνωσε κατόπιν πως η πόλη έπεσε στα χέρια της.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Κλείσιμο


Τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μακρά περίοδο ηρεμίας, αναφέρονται ξανά επιθέσεις στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής. Στα μέσα Μαΐου, περίπου 40 ένοπλοι επιτέθηκαν στις πόλεις Μακόμα και Κιτεράζου, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τρεις στρατιώτες.

Ο κ. Νιούζι ανακοίνωνε τον περασμένο Σεπτέμβριο πως όλοι οι τομείς που είχαν κυριεύσει τζιχαντιστές ανακαταλήφθηκαν.

Υποστηρίζοντας τις μοζαμβικανές ένοπλες δυνάμεις, η Ρουάντα και άλλες χώρες της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) ανέπτυξαν από τον Ιούλιο του 2021 και μετά πάνω από 3.000 στρατιωτικούς στην πάμφτωχη βόρεια Μοζαμβίκη, η οποία κατοικείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους και γειτονεύει με την Τανζανία.

Τον Ιούλιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη δημιουργία Εκπαιδευτικής Αποστολής με περίπου 140 μέλη. Τους εκπαιδευτές ανέπτυξε κυρίως η Πορτογαλία, η άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη στη Μοζαμβίκη.


Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο με πλαστικά στον Ασπρόπυργο - «Επικίνδυνοι καπνοί» προειδοποιεί το «112»


Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τζόνσον από τους Τόρις, παραμένει στην εξουσία

Μυστήριο για τον θάνατο του πρώην παίκτη του Πανιωνίου - Βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης