Μεγάλη Βρετανία: Επιβίωσε της πρότασης μομφής ο Μπόρις Τζόνσον

Μεγάλη Βρετανία: Επιβίωσε της πρότασης μομφής ο Μπόρις Τζόνσον

211 βουλευτές των Τόρις ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Βρετανού πρωθυπουργού στην εξουσία, 148 ψήφισαν κατά - Για «πειστική» και «αποφασιστική» νίκη έκανε λόγο ο ίδιος ο Τζόνσον, μολονότο σχεδόν το 40% των βουλευτών του δεν τον θέλει στο «τιμόνι» της χώρας

boris-johnson34
Παρά το σκάνδαλο «Partygate» ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να παραμείνει κάτοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Την πρόταση μομφής σε σύνολο 359 καταψήφισαν 211 βουλευτές των Τόρις, ενώ την υπερψήφισαν 148.

Το γεγονός ότι σχεδόν το 40% των βουλευτών των Συντηρητικών δεν επιθυμεί την παραμονή Τζόνσον στην εξουσία προοικονομεί εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, μολονότι ο Τζόνσον δεν μπορεί, πρακτικά, να αμφισβητηθεί για τον επόμενο χρόνο.

Ο Sir Graham Brady, πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που έλαβε τις επιστολές των βουλευτών, δήλωσε στις 23:00 ώρα Ελλάδος: «Μπορώ να ανακοινώσω ότι το κοινοβουλευτικό κόμμα έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό», για το αποτέλεσμα της διαδικασίας της πρότασης μομφής και της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον.

In full: Boris Johnson wins confidence vote

Σημειώνεται πως την ώρα της ανακοίνωσης ακούστηκαν δυνατά και σταθερά χτυπήματα στα έδρανα από τους υποστηρικτές του πρωθυπουργού. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό, μιας και βγαίνει «τραυματισμένος» από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Όπως αναφέρει ο Guardian ο Τζόνσον έχει χάσει την υποστήριξη μεγαλύτερου ποσοστού της κοινοβουλευτικής ομάδας απ' ό,τι η Τερέζα Μέι όταν αντιμετώπισε ψήφο δυσπιστίας το 2018. Μέσα σε οκτώ μήνες από εκείνο το αποτέλεσμα, υπενθυμίζει με νόημα ο Guardian, η Μέι αποχώρησε.

Υπενθυμίζεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. Εάν είχε ηττηθεί στην αποψινή ψηφοφορία, το Συντηρητικό κόμμα θα εξέλεγε νέο ηγέτη – και επομένως και πρωθυπουργό. 

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να βάλουν τέλος σε ένα «σάγκα» που δεν ενδιαφέρει, όπως υποστηρίζει, παρά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και να επικεντρωθούν «αποκλειστικά σε αυτά που κάνουμε για τον λαό αυτής της χώρας». Προανήγγειλε μάλιστα μειώσεις φόρων και περικοπές στον δημόσιο τομέα, εφόσον παρέμενε πρωθυπουργός.

Για «πειστική» και «αποφασιστική» νίκη έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον η αποψινή του νίκη ήταν «πειστική» και «αποφασιστική» και θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός. Ακόμη πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κλείσιμο
«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ένα πειστικό, αποφασιστικό αποτέλεσμα και αυτό που σημαίνει είναι ότι ως κυβέρνηση μπορούμε να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε σε πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους ανθρώπους» είπε στους δημοσιογράφους.

Ακόμη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους βουλευτές των Συντηρητικών που τον στήριξαν και είπε ότι τώρα το κόμμα θα πρέπει να ενωθεί ώστε «να αφήσουμε πίσω μας αυτά στα οποία επικεντρώνονταν τα μέσα ενημέρωσης». «Μας δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία», τόνισε.


Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο με πλαστικά στον Ασπρόπυργο - «Επικίνδυνοι καπνοί» προειδοποιεί το «112»


Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τζόνσον από τους Τόρις, παραμένει στην εξουσία

Μυστήριο για τον θάνατο του πρώην παίκτη του Πανιωνίου - Βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης