Ουκρανία: Βομβαρδίζει σε όλο το ανατολικό μέτωπο η Ρωσία – Mήνυμα ΗΠΑ σε Πούτιν να μην στραφεί κατά του ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Βομβαρδίζει σε όλο το ανατολικό μέτωπο η Ρωσία – Mήνυμα ΗΠΑ σε Πούτιν να μην στραφεί κατά του ΝΑΤΟ

Έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την επέκταση του πολέμου και τη «διάχυσή» του σε άλλα μέτωπα, όπως στην Υπερδνειστερία - Άνοιγμα Ζελένσκι για συνομιλίες

oukrania_polemos_art
Στην ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία στρέφεται τις τελευταίες ώρες η κύρια στρατιωτική προσπάθεια των Ρώσων, μετά από κάποιες ημέρες ύφεσης και αφού οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στρέψει την προσοχή τους στο νότιο μέτωπο με επιθέσεις που έδειχναν το ενδιαφέρον τους για τον έλεγχο όλου του μετώπου στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι βομβαρδισμοί σε ένα μεγάλο μέτωπο στην δυτική γραμμή του Ντονέτσκ, με επίκεντρο τις πόλεις Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, αλλά και σε περιοχές του Λουχάνσκ, είναι αδιάκοποι τις τελευταίες ώρες. Επιθέσεις σημειώνονται και σε στόχους που βρίσκονται στην περιφέρεια Ζαπορίζια, δυτικά του Ντονμπάς, αλλά και στο Χάρκοβο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν γέφυρες για να σταματήσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Λουχάνσκ.

Ειδικά οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκονται ουσιαστικά στο κέντρο αυτής της ανατολικής γραμμής και οι Ρώσοι θέλουν να πετύχουν με τον έλεγχό τους, τον κατακερματισμό της ουκρανικής αντίστασης.

Γι’ αυτό ο ρωσικός στρατός δια του υποστράτηγου Μιχαήλ Μιζίντσεφ κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς, που επιτελούν ανθρωπιστικό έργο να αναλάβουν δράση για να απομακρύνουν τους άμαχους σε αυτές τις περιοχές – υπολογίζονται σε 90 χιλιάδες – ισχυριζόμενος ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία είναι οχυρωμένα εκεί, τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Μιζίντσεφ έκανε λόγο για «διαγραφόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», εάν δεν γίνει έγκαιρα η απομάκρυνση των αμάχων.


Αμερικανική προειδοποίηση στον Πούτιν


Κλείσιμο
Στο μεταξύ η ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την επέκταση του πολέμου και τη «διάχυσή» του σε άλλα μέτωπα, όπως στην Υπερδνειστερία είναι έντονη. Δύο μέρες μετά την εκτίμηση που διατύπωσε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Άβριλ Χέινς ότι είναι πιθανή η εισβολή στη Μολδαβία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε σε μία έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση προς τη Μόσχα να μην στραφεί εναντίον του ΝΑΤΟ.

«Η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να τα βάλει με το ΝΑΤΟ… υπάρχουν 1,9 εκατομμύρια δυνάμεις, που διαθέτει η Συμμαχία αυτή είναι μια μάχη που ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει πραγματικά να έχει» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σε μία συγκυρία όχι τυχαία: Η Σουηδία και η Φινλανδία ετοιμάζονται να υποβάλλουν αυτές τις μέρες αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θέλουν να έχουν εγγυήσεις ότι το Σύμφωνο εγγυάται την ασφάλειά τους για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία επικύρωσης αυτής της ένταξης – ίσως πάρει κι ένα ολόκληρο χρόνο.

«Αν η Ρωσία αποφασίσει να επιτεθεί σε οποιοδήποτε έθνος κι αυτό είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλάζει το παιχνίδι. Το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα απαντούσε» πρόσθεσε ο Λόιντ, κατά τις δηλώσεις του την Τετάρτη, σε μία εμφανή προσπάθεια να στείλει μήνυμα και στις δύο χώρες, αλλά και στη Μόσχα.


Άνοιγμα Ζελένσκι για συνομιλίες

Θέμα επανέναρξης των συνομιλιών με τη Ρωσία, αν και όχι με ιδιαίτερη ζέση, άνοιξε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, «εφόσον δεν είναι πολύ αργά», όπως είπε. Σημείωσε δε με έμφαση ότι «με κάθε νέα Μπούκα και Μαριούπολη, με κάθε νέα πόλη όπου καταγράφεται μία ακόμα ρωσική θηριωδία, μειώνεται ή και εξαφανίζεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και η πιθανότητα διπλωματικής λύσης».

Μιλώντας σε φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ζελένσκι εξέφρασε την άποψη ότι «ο πόλεμος θα είχε αποφευχθεί εάν η Ουκρανία ήταν μέρος του ΝΑΤΟ πριν από την ρωσική εισβολή».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και ο Σολτς, που ενημερώθηκε για τις τελευταία εξελίξεις στην Ουκρανία, κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας το Βερολίνο θα συνεχίσει τη στήριξη της ουκρανικής αντίστασης στη ρωσική εισβολή.


Ειδήσεις σήμερα:

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός με καθαρές θέσεις για τη γεωπολιτική θέση της χώρας και τις σχέσεις με ΗΠΑ

Προς νέα συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδότες - Ποια επιδόματα διασώζονται

Όταν ο Μακρόν παρακαλούσε... για την πρωτιά στην Eurovision: «Δεν πρέπει να κερδίσουν οι Måneskin»



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης